Kávégéphez lehet otthon kapszulát gyártani, csak minek

Kapszulahekkelés, hogyan töltsük újra a kávégépek kapszuláit otthon
Vágólapra másolva!
Ha van otthon kapszulás kávéfőzőnk, biztosan megfordult már a fejünkben, hogy a használt kapszulákat valamiképpen újratöltsük. Rengeteg pénzt spórolhatnánk, amiből aztán nyáron elutazhatnánk Thaiföldre. Nos, a kapszula otthoni töltése egyáltalán nem nehéz, és lehet vele valamennyit spórolni is, de abból a pénzből Bécsig sem fogunk eljutni.
Vágólapra másolva!

Az átalakítás maga

A neten úton-útfélen megmutatják nekünk, hogyan kell házilag kapszulát készíteni, nem tűnik különösebben bonyolultnak. Nem is az. Ami sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e, és minek csináljunk ilyesmit. De először lássuk, hogyan!

Kattintson a képre, és kövesse a folyamatot galériánkban! Forrás: Táfelspicc

Készen is vagyunk, van egy házilag előállított, működő kapszulánk, amit ugyanúgy tudunk a gépben használni, mint a gyárit. Elrontani nem nagyon fogjuk tudni, ha esetleg a fólia megadja magát (amihez nagyon-nagyon trehányul kell ráhajtogatni), zaccos lesz a kávénk. És utána a gépet érdemes többször vízzel átöblíteni.

Két gépen, kétféle kapszulával is kipróbáltuk, mind a kettőn működik. Az egyik ez a Delonghi volt, ez Nespresso kapszulával működik. A másik gép egy Mitaca plus, ez pedig az egyik Illy kapszulával. (Az Illy kétféle kapszulát gyárt, a másik fajtát valamivel nehezebb szétszedni, de elvileg azt is föl lehet törni, és hasonló metódus mentén újratölteni. Mindkettőt ugyanolyan könnyű meghekkelni, az egyetlen különbség, hogy míg a Nespressós kapszulánál a fóliát nem muszáj átlyuggatni, mert a gép megteszi helyettünk, addig az Illynél mindenképpen lyukasztgatnunk kell.

Az Illyt muszáj lyukasztgatni Forrás: Táfelspicc

És milyen lesz a kávé?

Nem lesz rossz, de nem közelíti meg az eredeti gyári kapszulákból kinyerhető eszpresszó minőségét. Talán a legjobban úgy lehetne érzékeltetni, hogy amit a legjobb kotyogóssal ki lehet hozni a kávéból, annál egy lehelettel frissebb és zamatosabb presszót kapunk, de nem annyival, hogy egy vakteszten akár százszázalékos bizonyossággal meg lehessen különböztetni.

Mennyi lesz a profit?

Egy kapszulában 5 gramm kávé van gyárilag, mi is ennyit tudtunk beletömni kézzel (+/- fél gramm).
250 g őrölt Illy kávé 2800 forint körül kapható, kapszulánként öt grammal számolva 56 forintra jön ki egy adag kávé. Ha ehhez hozzácsapunk még 5 forintot a fólia miatt (valószínűleg nem kerül ennyibe egyébként), akkor 61 forint a vége. Az Illy kapszula 120 forintba kerül, tehát a 61 forintos kapszulánkkal darabonként 59 forintot spórolunk, ötvenkapszulánként (ami egy doboz negyed kilós kávé) pedig 2950 forintot. A Nespresso Roma kapszulánként egy tízessel olcsóbb, tehát ötszáz forinttal kevesebbet, 2450 forintot spórolunk.

Ha csak eddig számolunk, és pusztán az anyagiak érdekelnek, a minőség nem, akkor megéri. Viszont egy kapszula preparálása kézügyességtől, gyorsaságtól, rutintól függően 3-5 perc. Ha a számtani közepet vesszük, és nem számolunk elrontott, kiömlött tételeket, akkor ez 200 perc. Így kétszáz perc munkával spóroltunk ennyi pénzt, ami 893 forintos órabérnek felel meg. Tehát abban az esetben, ha ennél több pénzt keresünk egy óra munkával, már nem éri meg (anyagi szempontból természetesen, mert ha a célunk a kapitalizmus bedöntése, akkor mindenképpen megéri).

Persze semmi sem kötelez minket arra, hogy akár az Illybe, akár a Nespressóba ilyen drága kávét tegyünk, sőt a buhera lényege pont az, hogy olyan kávét használunk, amilyet csak szeretnénk. Mondjuk például vegyünk egy Lavazza Crema e Gustót 1290 forintért. Ekkor egy kapszula összesen 31 forintra jön ki (26 + egy ötös a fóliára). A spórolás mértéke ekkor 4450 (Illy), illetve 3950 forint (Nespresso). Ez 1348, illetve 1196 forintos órabért jelent.

Ez még mindig nem a legolcsóbb megoldás, a Douwe Egberts Paloma 450 forint, egy kapszula ára 9+5, azaz 14 forintra jön ki, tehát spórolunk 5300 (Illy), illetve 4300 (Nespresso) forintot, és 1606, illetve 1454 forintos órabérért dolgoztunk.

De hogyan állunk a minekkel?

Ez eddig mind nagyon szép és jó, de felmerül a kérdés, hogy mi értelme van a kapszulagyártásnak. Ahogy azt írtuk, ezekből a kávékból, ha a fejünk tetejére állunk, sem lesz ugyanolyan finom a kávé, mint ha a kapszulásat használnánk.

Kapszulásgépet venni, és utána otthon gyártani hozzá a kapszulát olyan, mint, nem is tudom, venni sok pénzért egy szuperkönnyű, nagyon klassz és gyors biciklit, aztán teleaggatni mindenféle hülyeséggel, és gázpalackot tolni rajta havonta egyszer. Kapszulás gépet feltehetően azért vesz az ember, mert jelenleg ez az egyetlen szerkezet, amivel egész jól meg lehet közelíteni a nagy presszógépek által főzött minőséget. Nem lehet elérni, de meg lehet közelíteni. A hekkelt kapszulával vagy annyira lerontjuk a minőséget, hogy teljesen értelmét veszti a dolog, vagy olyan keveset spórolunk, hogy teljesen fölösleges még a kisujjunkat is fölemelni miatta.