Tíz jó magyar bor 1500 forint alatt

1000+ bor
Vágólapra másolva!
Az alsó árkategóriákban végzett mélyfúrásaink során, sok csalódás és számtalan megdöbbentően ihatatlan lőre után, végre sikerült kellemes élményekhez juttatni magunkat. Több tucat bort végigkóstoltunk ebben a szegmensben, mire sikerült összeválogatni tíz, ár-értékben kiváló tételt. Ilyen borokból kellene minél több.
Vágólapra másolva!

A hipermarketek és borkereskedők felmérései szerint 1500 forint az a lélektani felső határ, amennyiért ma Magyarországon szélesebb rétegek is hajlandók bort vásárolni. A rozék és a fehérborok közül leginkább az 500 és 1000 Ft közötti palackokat keresik, míg a vörösboroknál a 800 és 1500 Ft közötti termékek a legkeresettebbek.

Az Auchan és a Tesco vásárlói kérdőívei szerint a magyar vásárlók saját fogyasztásra a 800–1500 Ft értékű borokat keresik, és ebben a kategóriában már pincészet vagy tájegység alapján választanak. Az ennél drágább borokat a többség főleg ajándéknak szánja.

Íme, tíz jó választás. Ezeket a borokat mi is szívesen isszuk, bátran ajánljuk.

Kreinbacher St. Ilona Somlói Furmint 2011 (999 Ft)

A 2010-esre kaptam fel a fejem. Megdöbbentett, hogy lehet egy olyan mostoha évjáratból ilyen elegáns, finom, feszes szerkezetű, finom savú, könnyen iható, mégis elképesztően tartalmas, hosszú utóízű bort készíteni. Mindez 999 forintért az Aldi polcán.

Aztán megjelent a folytatás, a 2011-es, ami populárisabb ugyan, de még mindig az átlag feletti minőséget hozza. Érettebb, melegebb tónusok jelennek meg illatában, ízében. Virágos, ásványos és fűszeres egyszerre. Aki eddig azt hitte, hogy a somlói azonos a férfias, kemény borokkal, annak valószínűleg revelációként hat majd ennek a bornak a barátságos, kedves lágysága és elképesztően hosszú utóíze. Egy-egy kortyon percekig el lehet nyammogni.

A fehérborok között tesztünk győztese a St. Ilona Nagy-Somlói Furmint Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Bodorkós Norberttől, a Kreinbacher Birtok ügyvezető igazgatójától megtudtam, a 2010-esből 10 000, a 2011-esből 15 000 palack készült.

„Nálunk a standard minőség eleve magas, az alapboraink is a legmagasabb minőségben megtermelt szőlőből készülnek. A 2010-es azért érdekes, mert alapos szelekció után egészfürtös préselést alkalmaztunk, vagyis nem bogyóztuk le a fürtöt, és először erjesztettünk tartályban. A tétel egy részét fahordóban erjesztettük, majd a kettőt egalizáltuk. A 2011-es már az új pincében, kizárólag tartályban erjedt. Lesz-e folytatása? Reményeink szerint igen. Mi küldünk mintát, de abban az Aldi dönt majd, felveszi-e a szortimentjébe” – magyarázta Bodorkós Norbert.

Ha lehet ilyen kiváló minőségű bort készíteni, amelynek a szupermarketben 999 forint a polci ára, elgondolkodtató, miért nem ez a színvonal dominál ebben a kategóriában. Az ilyen ár-érték arányú borból alig akad a piacon tétel. Ez a bor kiemelkedik a sorból, ilyen minőséget 2-3000 forint magasságában lehet inkább tapasztalni.

Miért van az, hogy az olcsó szegmensben, 1500 forint alatti árkategóriában könnyebb jó fehér, mint vörösborokra bukkanni?

„Egyszerűen azért, mert a fehérbornak Magyarországon nincs olyan nagy presztízse, mint a vörösnek”-hangzik a válasz.

Villányi Vörös Cuvée 2012 (1490 Ft)

Tesztünk vörösboros győztese a Vylyan pincészet zweigelt-kékfrankos házasítása. A Vylyan nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő pincészet, boraival a legnagyobb világversenyeken rendszeresen dobogós helyet vív ki magának.

Vörösborok közül a tuti befutó Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ipacs Szabó István, a birtok főborásza elmesélte, hogy ezt a zweigelt és kékfrankos tételt eredetileg az amúgy magasabbra pozícionált (2000 forint feletti kategória) cuvée-be szánták. A birtok boraihoz képest szerényebb tétel, nem olyan karakteres, nem olyan nagy testű, viszont gyümölcsös, friss, fiatal, miközben magán viseli egy jó vörösbor minden tulajdonságát.

Ahogy a Kreinbacher Furmintnál, a fogyasztó itt is úgy érezheti, jóval többet kap a pénzéért. Ez a bor sem látott fahordót. Ízében is azt nyújtja, amit illatában ígér: finom, nem harapós tanninokat, gyümölcsös ízeket, közepes testet.

Ezeket szeretjük Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Villa Tolnay Zöldveltelini Tavasz 2012 (1490 Ft)

Ár-értékben megint egy verhetetlen tétel. Az osztrákok erre a fajtára (zöldveltelini=grünerveltliner) sikertörténetet építettek. Nálunk kevesen foglalkoznak vele. A csobánci birtok megmutatta, hogy lehet ilyen alacsony áron is elegáns, kifinomult bort készíteni belőle. Öreg tőkékről szüretelték, a szőlő ugyanis annál finomabb gyümölcsöt ad, minél öregebb, feltéve, ha jól bánnak vele. Illata virágos, édeskés, ízében halvány mézes aromák derengenek, miközben érezni a vulkáni talaj ásványosságát. Lágy, hosszú utóíz.

Kvassay Zöldveltelini 2013 (1290 Ft)

Fiatal, tehetséges borász Villányból. Ez a zöldveltelini másik, üdébb, frissebb arca. Szőlővirág, tavaszi friss virágok az illatban, kellemesen szénsavas, gyümölcsös, finom savak az ízben. Fröccsalapnak is kiváló.

Skizo Muskotály 2012 (1300 Ft)

A badacsonytördemici Skizo borház pár éve robbant be a piacra. A jó ár-értékű szegmens egyik úttörője. Muskotály és Irsai Olivér szőlőből készült. Mintha magát a gyümölcsöt ennénk. Illatában a muskotályokra jellemző rózsás jegyek is feltűnnek.

Laposa Friss 2012 (1470 Ft)

Egy igazi Jolly Joker. Nem nagyon lehet benne csalódni. Olaszrizling, rajnai rizling és pinot blanc kellemes arányú házasítása Badacsony hipermodern pincészetéből. Ezen a szinten is megjelenik benne az összetéveszthetetlen badacsonyi íz: ásványok, csonthéjas gyümölcsösség, zamatgazdagság.

Vörösborok közül ezek jöttek be nekünk Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Skizo Vörös 2012 (1300 Ft)

Lassan minden borfogyasztó számára egyértelművé válik, hogy a Balaton környéke nem csak a fehérborok melegágya. Régebben (19. század) 50-50 százalékban volt jelen a kék- és fehérszőlő a borvidéken, most viszont a fehérek uralkodnak. Ez a bor kékfrankos, cabernet franc és merlot házasítása. Mély, szinte fekete szín, fűszeres, fekete bogyós gyümölcsöket idéző illata után meglepően nagy test, puha tanninok (nem tépi le az ínyünket) és kellemes utóíz következik. Az ilyen borok simán leverik a hasonló árkategóriájú újvilági borokat.

Ikon Merlot 2012 (1390 Ft)

A bor dugós volt, úgyhogy még egyet kellett vennünk. Abban már nem okozott kárt a triklóranizol (TCA). Már csak ezért is jobb a csavarzár. A dél-balatoni borászat merlot-ja balatonboglári szőlőből készült. Megvan benne a fajtára jellemző lágyság, tanninjai barátságosak, íze a gyümölcsösség és a fűszeresség határán mozog. Kellemes vörösborélmény.

Dúzsi Marci 2013 (1450 Ft)

Az ismert szekszárdi borász népszerű cuvée-je, portugieser, blauburger, zweigelt találkozása a palackban. Az újborok friss, piros gyümölcsössége uralja az illatot és az ízt. Azért hívják Marcinak, mert a szüretet követő Szent Márton napjára, november 11-re készül el. Még most is nagyon vitális.

Pálffy Kékfrankos 2011 (1490 Ft)

Újabb fegyvertény a balatoni vörösborok mellett. A köveskáli Pálffy pincészet kékfrankosa hordóban érlelődött 24 hónapon keresztül. Illata (erdei gyümölcsös és étcsoki) izgalmasabb, mint az íze. De ezért a pénzért még így is többet nyújt, mint az árkategóriában fellelhető vörösborok döntő többsége. 1500 palack készült belőle.

+ 3 jó vétel

Elég sok bort kóstoltunk meg, de ha jobban nekidurálnánk magunkat, akkor sem tudnánk összeszedni további 10, 1500 forint alatti bort a hiperek és szaküzletek polcairól. Ezek maradtak a sor végére.

Légli Blanc 2013 (1490 Ft)
Intenzív, friss, gyümölcsös-csalános illat, virgonc savak. Remek fröccsbor

Kvassay Rosé Cuvée 2013 (1290 Ft)
Tuttu-frutti illat, málnás-szamócás íz. Aki a rozét szereti, annak jó választás.

Ikon Rosé 2013 (1390 Ft)
Merlot, cabernet sauvignon, pinot noir és cabernet franc házasítása, piros bogyós gyümölcsöket idéző íz, friss avak és édeskés lecsengés.