Tíz tökéletes magyar fröccsbor

fröccsbor clap
Vágólapra másolva!
A fröccsbor mára levetkőzte az átkosban ráragasztott pejoratív jelentését. Már nem az ócska lőre szinonimája, amit szódával kell feljavítani ahhoz, hogy egyáltalán ihatóvá tegyük. Nem az kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból érdemes készíteni, sokkal inkább az, hogy milyenből? Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Összegyűjtöttük a tíz legjobb fröccsnek valót.
Vágólapra másolva!

Víz és bor

Nem is gondolnák, de a víz és a bor régóta jó barátok. A rómaiaknak külön szavuk volt a színborra, illetve a (tenger)vízzel kevert borra. A latinban a merum jelentette a keveretlen, a vinum a vízzel elegyített dionüszoszi nedűt. Vicces, hogy az európai nyelvek többségében (angol wine, német Wein, francia le vin, spanyol vino, olasz vino) pont a vízzel kevert szó honosodott meg színbor jelentésben.

De a szóda és a bor találkozására azért pár száz évet várni kellett. 172 éve annak, hogy a fröccsöt Fáy Ádám fóti pincéjében feltalálták. Az egybegyűlteket Jedlik Ányos első szódavizes palackjának bemutatója vonzotta oda, Vörösmarty Mihály is jelen volt, állítólag ő keresztelte a szódával spriccelt bort fröccsnek.

„A fröccs egyesek szerint hungarikum, mások a monarchikum kifejezéssel illetik. Egy biztos: a fröccs népszerűsége a 19. század vége felé és a századfordulón volt a csúcspontján, akkoriban a nagyszámú polgárság kedvenc frissítő itala volt. Igaz, német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de az a változatosság, amely a keverési arányokat és az ehhez kapcsolt neveket illeti, igazi magyar kultuszital, sőt kultúrital státuszára emeli a fröccsöt” – olvasható az egyik fröccsnek szentelt oldalon.

Mind a tíz tökéletes. Forrás: Táfelspicc

Milyen borból ne csináljunk fröccsöt?

A fröccsnek jár a minőségi alapanyag. A jó bor viszont igen tág fogalom. Egyszer a szemem láttára csinált valaki aszúból fröccsöt. Sírnom kellett ekkora barbarizmuson. Az édes borok éppúgy nem alkalmasak erre a szerepre, mint a testes, fahordóban érlelt, sűrű anyagok. Ha túl ásványos a bor, az sem jó, mert a mineralitás nekifeszül a szóda savasságának, és lőttek az egésznek. A több éves óborokat is messze kerüljük el, ha fröccsre vágyunk. A fahordós érlelésű vörösborokról nem is beszélve.

Ha mégsem tudunk lemondani arról a perverzióról, hogy vörösbort vicceljünk meg szódával, mindenképpen valami könnyű, hordót nem látott, reduktív tételt válasszunk. Kadarkát, zweigeltet vagy egy könnyű pinot noirt.

Ha fröccs, akkor fehérbor vagy rozé

Ha mindenképpen színekre vágyunk, akkor legyen inkább rozé. A rozéfröccs az utóbbi években szinte divattá vált. A nagyon-nagyon tutti-fruttira hajazó pinkik hamar elveszítik vibráló borszerűségüket, és édeskés málnaszörppé válnak. Persze vannak, akik épp ezt szeretik benne. De ha tényleg frissítőre vágyunk, érdemes savasabb, fanyarabb tételt választani. Egyébként egy rozéfröccsöt igen nehéz elrontani. Ahhoz már tehetség kell.

Ha fröccs, akkor fehér vagy rozé Forrás: Táfelspicc / Kling József

Ám a valódi fröccs, vallják a fanatikusok, fehérborból készül. Van egy alapszabály, hogy fröccsnek a legfrissebb évjáratú, reduktív technológiával készült, nem túl illatos, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbort válasszuk. A fröccs lényege viszont épp a szomjoltó, savankás vitalitás.

Ha a fajta felől közelítünk a témához, leginkább a reduktív olaszrizling a született fröccsnek való, főleg a csopaki-balatonfüredi régióból.

Akik az illatosabb borokat szeretik, azoknak cserszegi fűszerest vagy Irsai Olivért, esetleg királyleánykát érdemes buborékosítani. Arra viszont figyeljünk, hogy elég ropogósak, frissek, üdék, jó savúak legyenek, mert a túl aromás borok, ha nem elég savasak, szén-dioxid hatására édeskéssé válnak.

A nagy klasszikusok a keverési arányban ragadhatók meg

Klasszikus fröccs: 2 dl bor+1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor+1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor+2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor+2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor+3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor+1 dl szóda
Lakófröccs: 1 dl bor+4 dl szóda
Krúdy-fröccs: 9 dl bor+1 dl szóda, amely megvicceli a bort.

Szóda vagy ásványvíz?

Vannak, akik már a kérdésért megköveznének. Persze, hogy a szóda a fröccsbor igazi társa, de a magyar szódasovinizmus is csak szocializáció és kultúra kérdése. Ittam én már olyan szódafröccsöt, aminek az íze totál klór volt. (Akkor speciel az képviselte a magyar folklórt.)

De a Szentkirályi vagy akár a Naturaqua is számtalanszor bizonyított, elegendő buborékot vittek a történetbe és hagyták a bort érvényesülni. Jó, értem én, hogy a szóda még hozzáad valami pluszt, amit hol érezni, hol nem. Szerintem ebben a kérdésben végképp nem érdemes kardot rántani. Ki-ki boldoguljon ízlése szerint. A buborék legyen a közös nevező.

Top 10 fröccsbor

Ahogy az alább felsorolt borok sem kőbe vésett etalonok, csupán a csapásirányt képviselik, milyen típusokban érdemes gondolkodni. Na és akkor ott van az ár. Én is szívom a fogam, hogy bőven 1000 forint fölötti borok jöttek be igazán. Próbálkoztam 1000 forint alattiakkal is, de ott olyan nagy volt a szórás, hogy feladtam.

Jásdi Csopaki Rizling 2013 (1650 Ft)
Nekem ez a fröccsetalon. Friss, finoman ásványos, van benne egy kis gyümölcsösség (egres, őszibarack), egy csipet zöld íz és valami diszkrét mandula keserű. Hosszúlépésnek az igazi.

Etyeki Kúria White 2013 (1500 Ft)
Királyleányka és szürkebarát házasítása. Friss, ropogós, mint a frissen nyomot papírpénz. Gyümölcs és virág kiegyensúlyozott aránya az illatban. Zamatgazdag, de nem teng túl a pohárban. Eleve van benne egy kis széndioxid. Klasszikus fröccsnek ideális.

Figula Olaszrizling 2013 (1500 Ft)
Virgonc savak, szőlő- és bodzavirágos illat. Kisfröccsnek ütős és üdítő, ha tovább hígítjuk, veszít a bájából. Lakófröccsnek sose innám.

Laposa Friss 2013 (1400 Ft)
Olaszrizling és rajnai rizling házasítása.Több benne az olasz. Meglepően ásványos, meg a végén ott a mandulás kesernye is. Ettől a férfiasabb fröccsök rendjébe sorolják. Született kisfröccs.

Skizo Fehér 2013 (1300 Ft)
A sauvignon blanc annyira zöld és markáns, hogy szerintem nem alkalmas fröccsbornak. A ló másik oldala. Kivéve, ha valamilyen másik fajta van mellette. Jelen esetben a pinot blanc szelídíti a sauvignon blanc vadságát. Még így kicsit csalánosan csípős, pikánsan fanyar, ami kimondottan jól áll neki, ha házmesternek isszuk. Viceházmesternek viszont inkább ne!

Skizo Irsai 2013 (1300 Ft)
Vannak, akik a fröccsben kimondottan az illatos-parfümös fajtákat keresik. Az Irsai a maga rózsás-muskotályos illatbombájával tipikusan ilyen. Ha citrusos aromákkal párosul, akkor tényleg jó fröccsalap. Mivel nagyon aromás, érdemes minél több szódával megviccelni. (1 dl bor+4 dl szóda)

Légli Blanc 2013 (1400 Ft)
Olasz és rajnai rizling házasítása. Zöldalma, őszibarack, és némi citrus-vidámság az illat. Évek óta ez is az egyik jól bevált fröccsalap. Sőt ez az a bor, ami fröccsnek jobb, mint tisztán, és ebben nincs semmi pejoratív. Hosszúlépésként szinte dorombol.

Dúzsi Kékfrankos Rosé 2013 (1790 Ft)
Tényleg húzós az ára és jóval olcsóbb rozék is simán működnek fröccsalapként. De Dúzsi kihagyhatatlan, ha rozéról van szó, ő ennek a műfajnak az egyik első hazai megteremtője. Azt mondanám, kár elpazarolni fröccsnek, de ezzel degradálnám a műfajt. Az az igazság, hogy a buborék felfokozza gyümölcsösségét és intelligens savait. Ennek a bornak a szóda kész szexepil. Grillkolbásszal lenyűgöző a klasszikus formátumban: 2 dl bor+1 dl szóda.

Gere-Weninger Rosé 2013 (1600 Ft)
Gyümölcsössége mellett van benne valami izgalmas, érzéki, zöldfűszeres jegy, szódával keverve szinte robban. Agyonhígítani nem érdemes. A pikáns élmény hosszúlépésként élvezhető a legjobban.

Légli Rosé 2013 (1400 Ft)
Kékfrankos, merlot és pinot noir házasítása. Nem tombolnak benne a gyümölcsök, visszafogott, már-már szikár, és ez nagyon jól áll neki. Nem a málnaszörpös irány, ez egy igazán boros rozé. Olyan, mintha egy jó száraz rozépezsgő makettje lenne. Persze, ez túlzás. Egyszerűen csak jó, fűnyírás után, izzadtan, kisfröccsnek.