Ha finom kell, akkor házi likőr!

likőr címlapkép
Megmossuk a zöld diót
Vágólapra másolva!
A likőr sajnos szitokszóvá vált, az ipari pancsoknak köszönhetően elfeledkeztünk arról, hogy milyen jól tud esni valami finom, természetes íz és a jó minőségű alkohol keveréke. Nem csak szétcukrozott, kémcsőből ízesített italok vannak: otthon is kiváló likőröket készíthetünk.
Vágólapra másolva!

Ha nincs a spájzban valami semlegesebb ízű pálinka vagy másodpárlásból származó vegyes gyümölcs, nyugodtan vegyünk a boltban gabonapárlatot – nem kell drága márkás ír vagy skót cucc, számos olcsóbb is kapható, a címkét elolvasva tudunk tájékozódni az eredetről vagy a felhasznált alapanyagokról.

Megmossuk a zöld diót Forrás: Origo

Tavasztól őszig találni olyan növényeket, amelyeket alkoholba áztatva kellemes itókát érlelhetünk. A legtöbb nem igényel semmiféle tudományt, hiszen nincs szó másról, mint szeszben pihentetésről és bizonyos fajták esetében utólagos édesítésről. Az aktuálisan érő gyümölcsök közül is érdemes válogatni, itt a szeder, zöldellnek a fűszernövények, de aki a férfiasabb ízeket kedveli, annak is van tippünk.

Van, hogy már a zöld is kukacos, azt ne használjuk Forrás: Origo

Szederlikőr

Hozzávalók: 1,25 liter 40%-os gabonapárlat, 1 kg szeder

Az erdőben, a kertek végében már sötétlik a szeder. Számos verziója van, de egyszerű eligazodni a kezdő likőrösnek, hiszen a karakteres fanyarság mellett is édes gyümölcsre van szükségünk. A szeder mellett jól jöhet az egyre népszerűbb szedermálna, amelyet tayberry néven ismernek az angolok. Egyre több kertészeti árudában előfordul a skót Tay folyóról elnevezett, friss, 1979-es nemesítésű növény, így hamarosan a házi likőrök egyik favoritja lehet.

Nincs szükség másra, mint egy kiló mosott, szárazra csöpögtetett gyümölcsre, amelyet 1,25 liter 40%-os szeszbe teszünk hat-nyolc hétre. A lezárt edényt szobahőmérsékleten tároljuk, hetente egyszer lendületesen összerázzuk. Ezt követi a lefejtés és a szűrés – mivel a szederben és a szedermálnában is bőven van cukor, ideális esetben nem igényel utólagos édesítést. Ha mégis úgy kívánjuk, alkoholban oldott nádcukorral igazítjuk ki az aromát.

Citromfüves tárkonylikőr

Hozzávalók: 1 liter 40%-os gabonapárlat, 1 szár tárkony, 1 szár citromfű

Mindkét fűszernövény boldogan eléldegél a magyar földben, érdemes ültetni, ha nem akarunk minden évben a növénypiacokon vadászni rájuk. Amúgy is jó szolgálatot tesznek: az egyik mustárok, szószok vagy pörköltek ízesítéséhez, a másik gyógyteaként és nyári koktélokhoz is kiváló.

Szintén egyszerű munka ennek a likőrnek az elkészítése. Egy liter 40%-os alkoholba egy szár tárkonyt és egy szál citromfüvet teszünk. Ugyanez többféle fűszerrel – rozmaring, bazsalikom, kakukkfű – is működik, csak arra ügyeljünk, hogy ne egyszerre tömködjünk be tízet az üvegbe, szinte ökölszabály, hogy úgyis kettő kombinációja az ideális.

Négy napnál tovább felesleges az áztatás, ennyi idő alatt már kis zöldes árnyalatot kap az alkohol. Nem szükséges szűrni, elég kihúzni a növényeket, majd ha úgy gondoljuk, kandiscukorral vagy nádcukorral édesíthetjük. A kész likőrt érdemes hűvös helyen érlelni egy-két hetet.

Csak a fekete bodzát használjuk, a gyalogbodza mérgező Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ágyas bodzalikőr

Hozzávalók: 1,5 liter 40%-os gabonapárlat, 1 liternyi bodza szeder, vaníliarúd

Vigyázat, csak a feketebodza (amelyik fás szárú, bokorszerű) növényét használjuk fel, a gyalogbodza mérgező. Csak az érett fekete bogyókkal dolgozzunk, a szárakra nincs szükség. Másfél liter 40%-os alkoholhoz mérjünk ki egy liternyi bodzát, plusz egy csipetnyi vaníliarudat. Négy hétre tegyük az ablakpárkányba, naponta rázzuk össze.

A következő négy hétben már nem kell a fény, elég a meleg szoba. Ne rázzuk, ne mozgassuk, csak várjunk. Miután lefejtettük és leszűrtük, keverjünk bele másfél deci vörösborban oldott kandiscukrot, majd finoman keverjük össze. Meghálálja, ha hűvös helyen érleljük két-három hónapot.

Megmerítjük alkoholban Forrás: Origo

Zölddiólikőr

Hozzávalók: 1 liter 40%-os gabonapárlat, 10 db előkészített, kiáztatott (folyamat a linken) zöld dió, kömény, szegfűszeg

Minden liter 40%-os alkoholhoz 10 nagyobb vagy közepes zöld diót számítsunk. Megmosás után negyedeljük, egy kávéskanál köményt és két-három szegfűszeget dobjunk a nagyméretű befőttes üvegbe. Szobahőmérsékleten pihentessük nyolc hétig.

Nyolc hétig érleljük. Alapos, többszöri leszűrés után nem lesz zavaros Forrás: Origo

Ne ijedjünk meg, az üveg felületén elég makacs nyákos hártya képződik, ezzel ne törődjünk. Az átfejtésre és a többszöri szűrésre viszont fordítsunk nagy gondot, hogy a szemnek is szép legyen a kész likőr. Ne édesítsük: biztos, hogy nem mindenki kedveli majd a markáns és karakteres italt, de aki megszereti, rajongójává válik.