Kirántottuk az alkoholt, de önök ne tegyék!

Rántott alkohol címlapkép
Vágólapra másolva!
Nem esküdnék meg rá, hogy ez lesz az új őrület, de egyszer ki kell próbálni minden, az interneten terjedő receptet: a rántott likőr annyira abszurd, hogy a készítés minden perce magában hordozza a röhögőgörcs ígéretét.
Vágólapra másolva!

Első lépésként kell egy jó piskótatészta. Nem érdemes sem túl vastag, sem túl vékony szeletekkel dolgozni. Kipróbáltunk többfélét, nekünk a gyufásdoboz alapterületű, három centi magas darabok váltak be.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szükség lesz egy üveg édes likőrre, az sem baj, ha közben beleiszunk, csak a hangulatot emelkedik majd – nincs szebb, mint nótaszóval köszönteni az étolaj első sercenését. A maradék szeszt rálocsoljuk a piskótatésztára. Arra kell figyelni, hogy ne áztassuk durván szét, inkább csak úgy egészségesen nedvesítsük át. Ha túl könnyű a tészta – ami máskor előny –, pikk-pakk alkoholos morzsasár lesz az egészből.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mielőtt a megízesített tömböcskéket betennénk a fagyasztóba, csavarjuk fel maximumra, hiszen az etilalkohol fagyáspontja −114,6 Celsius. Ugyan ez a tiszta szeszre vonatkozik, a mi gyomorkeserűnk alkoholfoka pedig 32, így már alacsonyabb, -18º – -22º, hőfokon is számíthatunk arra, hogy dermedni kezd. Jéggé fagyni a konyhai frigóban nem fog, de a sütemény és a szesz eléri együtt a kellemesen jégkásás állapotot.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egy délelőttöt pihentetve, a maradék italt kortyolgatva várakozunk. Mielőtt kivennénk, keverjünk izmos, közepesen sűrű, kéttojásos sörtésztát. A tálcán sorakozó piskótát ebben forgassuk meg: ha eléggé lehűlt, nem esik atomjaira, igaz, mi elővigyázatosságból kanállal nyúltunk alájuk, úgy is tettük be a lábasba, melyben úgy öt centi mély forró olajfürdő várta.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A tészta pillanatok alatt összezárt, nem engedte kicsurranni az italt. Mikor az aranysárga szín meglett, gyorsan tálcára kerültek, majd kis hűlés után jöhetett a kóstolás.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem fogok hazudni, nem jó. Minden ami kellemetlen az olcsó likőrben, az felerősödik, az alapötlet meg nem kínál annyit, hogy minőségi alkoholt pazaroljunk rá. Viccnek persze jó, hisz léteznek rossz viccek is.