Drága lesz az idei bor?

Szőlő szüret
TO GO WITH AFP STORY IN FRENCH BY ZOLTAN SIMON: A local agriculture worker cleans the grape-lines at a vineyard in eastern Hungary's famed Tokaj region, 09 July 2007. Wine producers in several new European Union countries say the bloc's plans to reform the wine sector will come at their expense and could have "dramatic" implications for Central and Eastern Europe. AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Előbb a lisztharmat, utána a rothadás. A teljes tragédiától a napos ősz mentette meg a magyar szőlőket – de az biztos, hogy nagyon kevés bor lesz idén, sőt a szakemberek szerint kiemelkedő csúcsborokra sem számíthatunk. Szomjazni fog jövőre, aki hazait inna?
Vágólapra másolva!

Van baj

A magyar borászatok egyike sem minősítette kiválónak az idei termést, derült ki múlt héten a Terroir Consulting kutatásából. A szakma egyetért abban, hogy a 2014-es év nem számít kiemelkedőnek, sőt a megkérdezett szakemberek szerint egyes régiókban még a legendásan tragikus 2010-et is alulmúlhatja.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szeptember első hetében kiadott jelentése 270 millió liter seprős újborral számolt, ami nagyjából megegyezik a tavalyi mennyiséggel – akkori adataik még a kora augusztusi becslésekre támaszkodtak –, mostanra azonban látszik, az idei termés nem fogja meghaladni a 2013-ast.

Az elmúlt öt év adatai alapján Magyarország az Európai Unió bortermelésének mindössze 1,5 százalékát adta, ami a HTM közleménye szerint nagyjából az osztrák bortermeléssel azonos nagyságrend. Megtudtuk, hogy „Az import mennyisége az elmúlt pár év során jelentősen megnőtt. Az adatok arra is felhívják a figyelmet, hogy magasabb árú borokat exportálunk és alacsonyabb értékűeket importálunk.”

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

60-70% tavalyhoz képest a termés

Ugyan a jelentési időszak még tart, de látszik, hogy a tavalyi év 294 millió literes mennyiségének körülbelül a hatvan-hetven százalékára számíthatunk. (Az utóbbi évek csúcsa 541 millió liter volt 2001-ben – ezt 2004-ben sikerült megközelíteni, ám azóta a hazai bor előállítási mennyisége nagyjából a felére esett vissza.)

Spiegel Zsolt, a villányi hegyközség hegybírója elmondta: „Komoly növény-egészségügyi problémák voltak, de mindent megtettünk; alapos védekezéssel sikerült valamelyest elhárítani a veszélyt. A lisztharmat után a rothadással is megküzdöttünk, úgy érzem, sikeresen. Még folyamatban van a jelentési időszak, így pontos számok a hozamról és a mustfokról nincsenek, de a korábbi adataink alapján 8 tonna szőlő saccolható hektáronként. Az biztos, hogy nem lesz kimagasló év, sem mennyiségben, sem minőségben. Nem lesznek csúcsboraink, de a magasra tett mércénk szerint is átlagos, erős közepes minőségre számíthatunk Villányban.”

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Pánikra azért semmi ok

Van-e helye az aggódásnak? Elég borunk lesz az idei szüretből? A pesszimizmust Palotai Zoltán, a Bortársaság egyik vezetője hessegette el. „Látszik, hogy nagy borok nem készülnek majd, 2014 nem a drága magyar évjáratokról lesz híres. Úgy vélem, szép alapborokra viszont számíthatunk, nem hinném, hogy ezekből hiány lenne majd a piacon. Szerintem lesz mit inni.”

Ennél sokkal elkeseredett Ráspi, vagyis Horváth József fertőrákosi borász, étteremtulajdonos. „A termés kilencven százaléka odalett. A lisztharmattal harcoltunk, mint oly sokan az országban. Időben kezdtük a permetezést – igaz, mi természetes szerekkel, biopermettel dolgozunk -, a termés felét talán meg tudtuk volna menteni. A maradékért a véletlen meg a technika a felelős, hiszen több fontos eszközünk a legrosszabbkor romlott el. Minimum 30, maximum 80 éves tökékről szüretelünk hozamkorlátozással, borászati segédanyagok és fajélesztők nélkül. Köves talajú dűlőinken normális körülmények között ezer kilót szüretelünk hektáronként – ennek most a töredéke jött össze. Nem, hogy palackozni, lassan már foglalkozni sem érdemes vele. Félhektárnyi szőlő termett a huszonhármon, igaz, a minőségével nem lesz baj, csak a mennyiségével. 2010-ben nem tudott beérni, most legalább megkapta a napsütést, lesz egy kis zweigelt, kevés rosé.”

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Tokajban sem volt rózsás a helyzet. A nyár elején ott is megjelent a lisztharmat, nyomában drasztikusan csökkent a hozam. A maradék szőlőt ugyanúgy megtizedelte az esős, párás időszak rothadása – ott is voltak olyan területek, ahol a szőlő 90 százaléka az enyészeté lett.

„Kevés borom lesz, de jó minőségű.” - mondta az erdőbényei Homonna Attila a Táfelspiccnek. (Korábbi interjúnkért kattintson ide!) „Fele-harmada csak a megszokottnak, de ez az év ilyen, talán majd a következő jobb lesz. A hárslevelűvel elégedett vagyok, a furmint és a muskotály szintén megfelelő cukortartalmú, az őszi napsütés segített a beérésben. 2010-ben is tragikus hangulat uralkodott el mindenkin, mégis lettek csúcsborok; ez idén is összejöhet.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Mi a fene az a lisztharmat?

A lisztharmat a tömlősgombák Erysiphaceae család több nemzetségének a neve. Élősködők, leginkább a gazdasági növényeknek ártanak. Nevüket onnan kapták, hogy az ellepett részeket fehér, lisztes lepellel vonják be, melyet konidiumaik nagy tömege alkot – nyaranta ezek szaporítják a gombát. A fertőzést kora tavasszal a tokocskákból kikerülő tömlős spórák okozzák.

Kérdésünkre, hogy befolyásolhatja-e majd a jól sikerült 2014-es borok árát a kis mennyiség, Homonna Attila elmondta: „Dehogy, a magyar piac nem így működik, ez nem a bordeaux-i borvidék, ahol a gyűjtők vagy az ínyenc fogyasztók lecsapnak egy-egy ritka tételre.”

A pincék feltehetőleg kénytelenek lesznek az eddigi árképzési kereteik között maradni, hogy a megtermelt 2014-es tétel ne maradjon a nyakukon. Ahogy az átlag borfogyasztók kevéssé vették észre a 2010-es gyenge évet, talán a mostanit sem fogják, hisz a kereskedők és a forgalmazók kitöltik a lyukakat a korábbi, raktáron maradt vagy palackban érlelt boraikkal.

Tokaji látkép Forrás: AFP/Attila Kisbenedek