Megtalálták a világ legöregebb teáját

2016.02.01. 14:12

A teát a legöregebb italfajtáink között tartjuk számot, azonban arról, hogy mióta is használjuk, több különböző vélemény is napvilágot látott már. Egy friss kínai lelet szerint már 2100 éve ismerjük – ez nagyjából egy évszázaddal korábbi bizonyíték az eddigieknél.

A köles, rizs és spenót mellett apró tea leveket és rügyeket is találtak a nyugat-kínai Hszian városában. A feltárás Liu Csi (i. e. 188–141) uralkodó temetkezési helyét érintette – a kutatók analízálták a leletet, összehasonlították a mai modern teafajtákkal – úgy tűnik, az igazán jó minőségű tea már akkor is fontos volt az ázsiai gasztrokultúrában és gyógyászatban. 

teaház címlapképForrás: Táfelspicc

Távolból vásároltak

Mivel a térségben nem nő tea, a lelet és a környékbeli Gurgyam temetőben talált selyemruhák és fémtárgyak alátámasztják, hogy már a korai időkben is működött a luxuscikkek kereskedelme a Selyemúton.

A kutatás egyik kulcsfigurája, Dorian Fuller a londoni University College archaeobotanikai professzora az eredmények kapcsán elmondta, hogy nagy öröm, hogy a modern tudomány képes bizonyítani és kiegészíteni az ősi kínai kultúrákkal kapcsolatos ismereteinket. A császári sírból beazonosított tea ritka bepillantást enged az ősi hagyományokra, segítenek megérteni a világ egyik kedvenc italát.”