Birsből készül az Év Pálinkája

év pálinkája
Vágólapra másolva!
Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év Pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.
Vágólapra másolva!

Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező ÉV PÁLINKÁJA 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békés, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek az ÉV PÁLINKÁJÁBA.

Birsből van az év pálinkája Forrás: Photo by Gabor Baksa/Gabor Baksa

A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat beküldeni.

A kész termék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül kereskedelmi forgalomba.

Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az ÉV PÁLINKÁJÁT, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.