Ugye, ön is gyűlöli a spenótot? Most minden megváltozhat!

Ez zsír! Zöld turmix: csodaszer egész évre
Vágólapra másolva!
Mi sem gondoltuk volna, hogy képesek leszünk bármilyen formában nyers spenótot enni reggelire. Most kiderült, hogy ez nemcsak elképesztően egészséges dolog, de finom is.
Vágólapra másolva!

A külföldi gasztroblogokon-és magazinokban mintha egy csapásra mindenki megőrült volna: az utóbbi hónapokban élénkzöld italokról posztolgatnak. Nem elszórt jelenségről van szó és nem is csak az egészségtudatos-nyers-vegán-paleo őrültek isszák, szinte mindenkit beszippantott a zöld turmix-láz. Hogy miként történhetett ez? Mi értelme van furcsa színű italokat vinni a szervezetünkbe?

Egyáltalán, ihatók ezek a löttyök?

Kell a nyers és a zöld

Egyszerűen arról van szó, hogy a szervezetnek sokkal, de sokkal nagyobb szüksége lenne nyers zöldségekre, mint amennyire azokat általában hajlandóak vagyunk magunkba diktálni.

Tényleg finom Forrás: Ács Bori

A legfrissebb ajánlások szerint a napi öt étkezés mindegyikének tartalmaznia kellene nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, a napi bevitel összearánya pedig a zöldségek felé kellene, hogy billenjen. Szemléltetésképpen: a napi gyümölcsadagunknak két alma, a napi zöldségnek pedig egy nagy tál zöld saláta szintjén kellene lennie.

Ki ér rá annyit rágni?

Zöldséget enni gyakran időigényes dolog, főleg mert minőségét hamar elvesztő dologról van szó. Egy átlagos dolgozó ember sokszor szervezési és szállítási okokból sem tud minden étkezéshez nyers zöldséget enni.

Jobban felébreszt, mint egy kávé Forrás: Ács Bori

Erre találták ki a reggeli zöld turmixot. A keverék tartalmazza a napi levélszükséglet nagy részét, anélkül, hogy húsz percig kellene rágni hozzá.

Összetevők egyensúlya a fűíz ellen

Na, de

hogyan nem lesz spenótízű az a turmix?

Erre valók a gyümölcsök, amelyek annyira markáns ízűek, hogy egyszerűen elnyomják a zöldség nem mindenki által kedvelt ízét.

Zöld, de az íze jó Forrás: Ács Bori

Kipróbáltuk: a megfelelő arányok megtartásával tényleg nem lehet érezni a levelek ízét, és összeségében felemelő dolog élénkzöld italt iszogatni reggel, főleg, ha az ember arra gondol közben, hogy ettől majd örökké fog élni.

Zöld turmix - alaprecept

Ez egy alaprecept, bátran lehet variálni aszerint, mi van éppen otthon, vagy hogy inkább édes vagy savanykás végeredményre vágyunk. Próbáltuk már narancs helyett kiwivel, sőt, néhány marék fagyasztott bogyós gyümölccsel is. A zöld levél lehet madársaláta vagy sóska is.

A gyümölcs elnyomja a zöld ízét Forrás: Ács Bori

Alapanyagok egy nagy adaghoz:

  • fél banán
  • fél narancs
  • fél pohár tej/mandulatej
  • 2 marék spenótlevél

Az alapanyagokat nagyobb darabokban a turmixgépbe teszem és összeturmixolom. Azonnal, de legkésőbb egy-két órán belül felhörpölöm.