Alkoholt inna húsvétkor? Ezt olvassa el!

pálinka
A bírák egyike kóstol az országos pálinka- és törkölypálinka versenyen, Kecelen 2014. május 26-án.
Vágólapra másolva!
„Csak még egy pohárkával igyál, házi, tiszta szilva!” – hallani húsvétkor a kínálást, és bizony sokan vannak, akik nem is bírnak ellenállni. Ha valakinek a fejébe száll, az bocsánatos bűn – azonban, ha autóba ül kapatosan, azt nem szabad tolerálni.
Vágólapra másolva!

A rokonlátogatáson, a locsolkodáskor és a húsvéti összejöveteleken gyakran előkerül az ital. Kis sör itt, egy korty bor amott, zárásnak egy stampedli pálinka – ilyenkor nem a matematikára és a biokémiára gondolunk, így pár kör után könnyen kivetkőzhet magából az, aki nem figyel.

Legyünk észnél!

Zacher Gábor toxikológus az Origónak elmondta, hogy a legfontosabb óvintézkedés a megelőzés és a racionalitás, ami sajnos a harmadik pohárral megszűnik. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ne keverjük a különböző alkoholfajtákat, és ne igyunk üres gyomorra.

A lényeg: mondj nemet! Fotó: Origo

Sokan mondogatják, hogy egy-két óra alatt kimegy az ital, onnantól ismét lehet vezetni – a valóság viszont nem mindig vág össze ezzel.

Ez természetesen egy átlagos szám, lehet, hogy önnek csak 5, nekem 6, másnak meg 16 gramm feldolgozására képes a szervezete óránként.”

Lássuk, mit mondanak a számok!

A véralkoholszintet a szakemberek és a rendőrök is ezrelékben fejezik ki – ez azt jelenti, hogy egy liter, azaz ezer milliliter vérben hány ezrelék az etil-alkohol.

Mennyi az 1 ezrelék?

Ha 1000 ml vérben 1 ml alkohol van, akkor beszélünk erről a mennyiségről.

Azért mert van, még nem kell meginni Forrás: MTI/Bugány János

Mennyi az alkohol tömege?

Egy köbcenti etilalkohol tömege 0,8 g. Ennek értelmében:

  • 1 ezrelék = 80 mg/liter
  • 2 ezrelék = 160 mg/liter
  • 3 ezrelék = 240 mg/liter

Mikor ürül ki?

Sör: Ha egy deciliter 4 százalékos, akkor 4 ml etil-alkohol van benne, ami (4 x 0,8) 3,2 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy korsóban az ötszöröse, 16 gramm található. Ha a 10 g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.

Pálinka: Egy deciliter 50 V/V%-os pálinkában 50 ml etil-alkohol van, ez (50 x 0,8) 40 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy felesben 20 gramm található. Ha a 10 g/órás átlagértékkel számolunk, 2 óra kell a lebontásához.

Ne vezessen, ha ivott! Forrás: MTI/Balázs Attila

Bor: Egy deciliter 10 V/V%-os borban 10 ml etil-alkohol van, ami (10 x 0,8) 8 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy pohárnyiban ennek a duplája, 16 gramm található. Ha a 10 g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.

Mivel dolgoznak a rendőrök?

Az alkoholos befolyásoltságot legegyszerűbben a kilélegzett levegő etil-alkohol-tartalmának, azaz a légalkoholnak a mérésével végezhetjük el. A másik elterjedt metódus a vérben lévő alkohol, vagyis véralkohol koncentrációjának a meghatározása. Az első szakmunkák a témában M. P. Widmark (1889–1945) svéd tudós nevéhez fűződnek, aki 1922-ben publikálta kémiai analitikai eljárását.

Az első szondát az amerikai Rolla Neil Harger rakta össze, neve Drunkometer volt. A kilélegzett levegő alkoholszintjét kombinálta egyéb klinikai tünetekkel. Az első, rendőrség által is használt légalkoholszondát 1954-ben Robert Frank Borkenstein készítette. Azóta a módszerek sokat fejlődtek:
ma már kémiai oxidációs és kolorimetriás eljárás, gázkromatográfiás és elektrokémiai oxidációs módszerek ugyanúgy elérhetők, mint a több hullámhosszú infravörös spektrofotométer.

Ennyire egyszerű?

Nem, hiszen ezek átlagértékek, vagyis nem érvényesek mindenkire – van, akinél hamarabb, van, akinél jóval hosszabb idő alatt megy végbe a folyamat!

A pezsgő is könnyen a fejünkbe száll Forrás: Zirig Árpád

Estére lesz baj

Az alkohol diuretikus, azaz vízhajtó hatású. Igen, emiatt lehetünk pusztítóan másnaposak!

A szárító hatás kivédésére igazán jó megoldás nincs, csak az, ha az italozást eleve jó hidratáltsággal indítjuk

– mielőtt szeszhez nyúlunk, jobb, ha megiszunk fél liter csapvizet.

Közben is kell a víz?

Naná, elengedhetetlen. Legalább annyi folyadékot kell visszajuttatni, amennyit kihajtunk az alkohollal, tehát egy pohár bor vagy egy feles után vizet is igyunk – ha lehet, kerüljük a cukros italokat.

Léteznek csodaszerek?

Nincsenek, az alkohol nem szívódik fel varázsütésre.

Okosan vigadjunk húsvétkor! Forrás: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

Érdemes másnaposság elleni tablettát venni?

„Dacára minden orvosi kezelésnek, a másnaposság előbb-utóbb magától elmúlik. Lesz egy rossz napunk, át kell vészelni. Vannak persze gyógyszerek, amelyek leginkább a gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhítik, de a legegyszerűbb megelőzni a bajt” – részletezte a Táfelspiccnek Zacher Gábor toxikológus.

A néphit az nem tudomány, ne csodaszerekben bízzunk, hanem magunkban – mondjunk nemet, vagy ne akarjunk volán mögé ülni. Ilyenkor amúgy is minden évben fokozott a rendőri jelenlét az utakon. Az alkohol a gyomorból és a vékonybél első szakaszából szívódik föl. Természetesen, ha van ott egy kis sonka vagy kemény tojás, ha a finom pacalon kell átjutnia a szesznek, lassabban fejti ki a hatását, nem ugrik hirtelen olyan magasra a véralkoholszint, de ezzel csak elodázzuk a hatást, picit csökkentjük a csúcskoncentrációt.”

Mitől fáj a fej?

A szervezet folyadékegyensúlyát a vese és az antidiuretikus hormon (ADH) szabályozza. A működése aránylag egyszerű: ha sokat iszunk, több a vizelet, ha keveset, akkor fordítva. Az ADH kisebb csodákra is képes: ha úgy hozza a sors, a már kiválasztott vizeletből vizet juttat vissza a vérbe, ha szükséges.

Fáj a feje? Majd elmúlik... Forrás: Flickr - Stefan Neuweger

Az etil-alkohol gátolja az antidiuretikus hormon termelését.

Fél liter sör vagy két deci bor hozzávetőleg 200 milliliter folyadékveszteséget okoz

– ha nincs víz, a méreganyagok sem tudnak rendesen kiürülni a szervezetből.

Csak a méreg van veled

Az etil-alkohol lebomlásakor acetaldehid keletkezik, ami a májat és az agyat is károsítja. Toxikus tulajdonsága miatt érezzük a másnaposságot később, időeltolással, vagyis akkor, amikor már lebomlott az alkohol.