Minek tojásozzuk szét a tésztákat?

tésztatojás
Vágólapra másolva!
A tészta az egyik legkedveltebb élelmiszer Magyarországon. Míg Európa nagy részén inkább a tojás nélküli durumtészta terjedt el, itt a hagyományokból adódóan a tojásos tésztát esszük, abból viszont sokat, sok tojással.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A Nielsen által mért 90 élelmiszer-kategória - értékben mért - forgalom szerinti ranglistáján a tészta a tizenegyedik helyen áll, ezzel megelőzve a margarint és a táblás csokit is. A száraztészta-félék mindig vezető helyen voltak a magyar étrendben, az 1700-as évek kezdetén a tarhonyaféleket használták a legszélesebb körben, majd a gyúrt és metélt főtt tésztafélék és levesbetétek váltak népszerűvé. Mára a csusza is bevette magát a sztárok közé, és töretlen a levesbetétnek használt tészták (csigatészta, eperlevél, cérnametélt) népszerűsége is - mondta Kalliné Pataki Dóra, a mindszenti Pataki Tésztaüzem vezetője.

Sok tojással

A néprajzi kutatások szerint a magyar pásztorok, földművesek az év nagy részében otthonuktól távol, a leggyakrabban bográcsban főztek. A jellegzetes ételekhez - gulyás, pörkölt, paprikások - tésztaféléket ettek. A hús nélküli leveseket is gyakran tésztázták, vagy a tarhonyát kásaként megfőzve sósan és édesen is fogyasztották. Amellett, hogy a zsíros ételeket lazította, laktató, ráadásul egyszerű az elkészítése. A tojásos tészta elterjedésének oka is egyszerű, adott volt minden: búzaliszt, tojás és víz. A száraztésztát tojásbő időszakban készítették, tehát tavasz végén, és a nyári időszakban, amikor a háztáji tyúkok jól tojtak. A tojások konzerválása így jóval a hűtőszekrények elterjedése előtt megoldódott. A kiszáradt száraztarhonya akár egy éven át is eltartható, a sok tojás pedig növeli a tápértékét. A tojást a tyúkból kibújástól (tojás, haha!) számított 28. napig lehet forgalmazni, az utolsó napon megvett tojást pedig még egy hónapig is fel lehet használni, ha a hűtőszekrényben tároljuk - mondta Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára, a tojás- és a szabadtartásos szövetség titkára.

Száraztészta és száraztészta

Száraztészta: Tojást nem tartalmazó, a közönséges (Triticum aestivum) búza őrleményéből vagy a durum búza (Triticum durum) és a közönséges búza (Triticum aestivum) megfelelő őrleményeinek keverékéből készülő, általában gépi úton előállított termék.

Tojásos száraztészta: Teljes tyúktojást vagy annak megfelelő fürjtojást, vagy tojásterméket tartalmazó száraztészta, amelynek alapanyaga a közönséges búza tésztagyártásra alkalmas lisztje. A tojásra a minimum 45 g-os, héj nélküli friss tyúktojás, vagy annak tömegével azonos friss fürjtojás, vagy azzal egyenértékű tojástermék a követelmény. A tészta megnevezésében szerepel, hogy hány tojással készült termékről van szó. Az adott tojásdarabszám minden esetben 1 kg száraztésztára vonatkozik.

Durum száraztészta: Kizárólag Triticum durum búza őrleményéből, ivóvíz felhasználásával készült termék.

Házi jellegű száraztészta: Közönséges búza (Triticum aestivum) tésztakészítésre gyártott őrleményéből kiindulva legalább 6 tyúktojást (héj nélkül darabonként legalább 45 g tömegű), vagy annak megfelelő fürjtojást, vagy egyenértékű tojásterméket kell 1 kg késztermék előállításához felhasználni.

Egyéb száraztészta: Tojással vagy tojás nélkül készített, a búzaőrleményen kívül vagy helyett egyéb gabonaőrleményt (például tönkölybúzából kiindulva), gabonából készült terméket (például keményítő), ízesítő vagy dúsító anyagokat, az alapanyag egy részét kiváltó egyéb őrleményt (például szárított hüvelyesekből előállított "lisztek", egyéb növényi szemtermés, mint például hajdina lisztje), egyéb adalékanyagokat (például emulgeátorok) tartalmazó termék. Idetartoznak a különleges táplálkozási igényt kielégítő száraztészták is.

Száraztésztához pedig bármikor hozzájuthatunk, a választék hatalmas. Így a városlakó tésztaellátása meg van oldva, de ha mégis nekiállna otthon tésztázni, így teheti.

A tintahalas fekete tagliatelle technológiai lépéseit pedig itt találja.