Kung fu fighting a birkacsárdában

bajai halászlé
Vágólapra másolva!
A one-hit wonder (OHW), azaz egyslágeres előadó szórakoztatóipari szakkifejezést aligha kell magyarázni. Vendéglátóipari megfelelője, az egy-két specialitást igazán jó minőségben készítő, de egyébként átlagos étterem. Mindannyian ismerünk ilyeneket. Tudjuk, hogy a jakabszállási pacalosnál mindig jó a pörkölt, a dunabogdányi pisztrángosnál (Fiesta Café) mindig friss a pisztráng, a fogaskerekűnél, a Bajai halászcsárdában elég jó halászlé. De azt is tudjuk, hogy ezeken a helyeken a bevált specialitásokon kívül mással nem érdemes próbálkozni. Minek?
Vágólapra másolva!

A magyar vendéglátásban még elég ritka az olyan, a nemzetközi gasztronómiai élvonalban sem ritka specializáció, hogy valaki ráállna egy-két mindig frissen és jó minőségben beszerezhető alapanyagra, és kizárólag azzal foglalkozna, abban lenne szakértő, akár országos bajnok. Az egyslágeres műfaj azonban létezik, ha a csúcs közelébe még nem is ért el. A magyar egyslágeres éttermek legtöbbje halászcsárda, és egyetlen slágerük a halászlé. Az elv jól érthető: a halászlé jó, mindig frissen főzött, friss alapanyagból, azért járnak oda az emberek, tehát sok fogy, tehát megéri mindig frissen főzni, friss alapanyagot beszerezni, esetleg az élő hal tárolására alkalmas eszközt beszerezni. Ha valami jól pörög, arra könnyebb fölhúzni a logisztikát, jobban megéri. De a halászlevet most mégis átugorjuk, mivel tucatnál is több halléspecialistát találtak országszerte a Gault&Millau étteremkalauz tesztelői, ez a téma külön cikket ér.

Klasszikus OHW egyik kedvenc budapesti (egyébként japán nevű) kínai éttermünk, a Gault&Millaunál 10 pontos Momotaro Ramen. Itt a marhahúsos, szójaszósszal ízesített ramen (tésztaleves) a sláger, intenzív ízű, tartalmas leves, ebédre egy tányér elég is 1500 forintért. Rengeteg lé, jó tészta, friss kínai kel, és csillagánizs aromáját szolidan őrző marhahúsdarabok (jellemzően nyak, és előfordulnak időnként rágósabbak is). Ugyanitt elég jók a különféle gombócok, és a többi húsos ramen is, de például a tenger gyümölcseivel készült rament nem érdemes kockáztatni: gyenge.

Egyáltalán nem tipikus egyslágeres hely, de mégis ide illik a titokzatos Milky Way. A tesztelők szerint ez Budapest legjobb kínai étterme. Több étele is a hazai átlag fölött, de ami kimagaslik, az a bárányleves. Egy Michelin-csillagos helyen is elvállalnák. "A tészta virtuóz módon készül a látványkonyhán, egyre több csíkra tépődve, közvetlenül főzés előtt. A lé tiszta, könnyű és kifejező, kimondottan jó a hús minősége is. A leves eteti magát, főételnek is beillő adag" -- írja a Gault&Millau étteremkalauz tesztelője. A Milky Way Kőbányán, a Monori Center nagykereskedelmi központ második emeletén rejtőzködik, a személyzet nem nagyon tud magyarul, inkább mutogatni lehet, és az étlap egyes részeit le sem fordították, a többit pedig talán Google Translate-tel, tehát remek szórakozást találnak a nyelvi humor rajongói, például megkóstolhatják az igen izgalmasan hangzó "angolnaszabályozásit". A Milky Way egyébként 12 pontot kapott a kalauztól, tehát igyekvő, komolyabb erényeket mutató konyha.

Az Akasztói halascsárdára inkább a kétslágeres jelző illik: "Teljesítménye kiemelkedik az átlagból: nagyon jó a halászlé. Még jobban kiemelkedne, ha lemondanának az ipari majonézekről, kecsapokról, flakonos tejszínhabokról. Birkapörkölt saját tenyésztésű rackából: csontozott húsból készült pörkölt, markáns ízű szaft, ami kicsit sós, de nagyon rendben van. A krumpli kicsit elázott, de élvezhető, az ecetes almapaprika is jobb az országos átlagnál. A rántott harcsát is remek minőségűnek találta a tesztelő, más, igen átlagos minőségű dolgok mellett."

Kiváló birkapörköltre bukkant a tesztelő a Gyomaendrőd mellett, a Nagylaposi birkacsárdában. A nagylaposi egyébként a klasszikus csárdák legjobbjai között van : tíz pontot kapott. Itt az akácfavirágos palacsintát, mint szezonális és helyi desszertet és a szintén desszertként adott friss epres joghurtot is kiemelkedően jónak találták.

Halakat érdemes enni a kecskeméti Rozmaring bisztróban: "A füstölt édesvízi halak (ponty, pisztráng, harcsa) vékony szeletre vágva, szálkátlanítva kerülnek tányérra - apróra vágott főzőhagymával, pórécsíkokkal, kevés citrommal. Kimondottan harmonikus, jóízű előétel. A roston sült harcsa nem roston, hanem lisztbe forgatás után olajban sült, mindemellett igen friss, jó állagú, és valódi (szürke harcsa): belül szaftos, kívül vékony pirult kérget kapott. A maga műfajában tökéletes." (Tízpontos étterem.)

A rakott puliszka műfajában Békéscsaba erdélyi étterme, a Kisvendéglő a Hargitához a legjobb: "jó állagú, jó ízű juhtúrós puliszka, rajta jóféle füstölt szalonnából kakastaréj."

A Naphegy oldalában lapul a riasztó nevű Aqua Lounge. Igyekvő bisztrókonyhájának legjobban sikerült tétele egy desszert, a tihanyi levendulás creme brulée. Azért érdemes belazulni.

Az Abony főutcáján, a Szolnok felőli végen található Mészáros vendéglő aztán semmiképpen sem sorolható a hazai gasztronómia élvonalába. A Gault&Millau értékelésében a legalacsonyabb, 8 pontos színvonalat sem érte el, így csak "T" betűvel jelezték, hogy tesztelt, de nem pontozott étterem. Még itt is van valami, ami miatt érdemes lehet megállni: a tepertős pogácsa hatalmas, már-már bukta méretű, házias és jóízű.