Foci helyett zaba Ukrajnából

ukrán gasztronómia, Ukrajna
Vágólapra másolva!
Ukrán étel valószínűleg ritkán kerül magyar családok asztalára. Néhány orosz édesség és a borscs kivételével semmivel sem találkoztam odaátról. Egészen mostanáig, amikor egyszer csak elfogyott a hazai csomagolt Harkovban.
Vágólapra másolva!

Harkov a 600 ezer négyzetkilométernyi ország keleti csücskében fészkel, aki először vetődik ide, talán maga sem tudja, mire számíthat, de biztosan kellemes meglepetés éri. Gasztro téren mindenekelőtt kapható minden alapvető élelmiszer, nincs olyan hiányérzet, mint Délkelet-Ázsiában, ahol hetekig nem jön szembe tejtermék vagy pékáru.

Forrás: Táfelspicc

Az árak tíz-húsz százalékkal alacsonyabbak, mint Magyarországon, óriási eltérés tehát nincs, kivéve az unión kívüli tojást, amiből tíz darab 180-210 forint.

A másfél milliós városban rengeteg a trafik, a zöldséges, de az igazán meglepő a millió kávézó. Utcánként több is van, némelyik csak pirinyó boltocska, de bőven van saját dizájnnal turbózott, menő beülős is.

Forrás: Táfelspicc

Az éttermek közt itt is a világkonyha eminensei hódítanak, a szusizókat és a pizzázókat nem is érdemes számolgatni, ám engem kizárólag a helyi ízek érdekelnek ezekben a napokban.

Helyi Rudi, ütős fánk

A legelső helyi falat az ukrán Túró Rudi, a Zlahoda volt. A koncepció ugyanaz, mint a pöttyösnél, hengerded csokimázban tejtermék, csak ebben a túró állaga krémesebb. A natúr mellett gyümölcsös és karamellizált változat is kapható. Egy tízes skálán erős hetest kap.

Forrás: Táfelspicc

Másodjára egy furcsa, menza-közért hibridben jártam, ahol a termet körbejárva választ az ember az ételek közül. Én lavast kértem, meg fánkot. A lavas pitatésztába csavart zöldségorgia, benne rákhússal, viszonylag szerény méretéhez képest laktató, de főként lehengerlően finom. Isteni sajtkrém tartja egyben az egészet, de az íze nem tolakodó, hagyja érvényesülni a zöldségeket.

A fánk is jóleső brutalitást adott: semmi nevetséges spórolás a lekvárral, a tészta szinte csak burkolat, hogy ne önmagában együk a tölteléket. Törzsvevője volnék otthon valami hasonlónak.

Okroska és tisztecsko

A következő étterem minden eddigi pozitív benyomást négyzetre emelt. A helyiek ajánlására a rusztikus Puzata Hata vendéglőbe mentem, ahol Olekszandr Horjanov ajánlására okroska levest választottam. Horjanov a helyi focicsapat, a Metaliszt egyetlen válogatott kerettagja, az okroska pedig hideg zöldségleves - ezért csak a pár hónapos nyárban készítik -, hagyma, burgonya, tojás, hús is van benne, és az egész krémes állagú.

Forrás: Táfelspicc

Másodiknak kovbasza kirját kértem, ami afféle csirkecsiga, a fűszerezése miatt az íze kicsit kolbászt idéz, hozzá egy sajátos, tört-sült krumplit, kartoplja szmazsenát rendeltem. Desszertnek tisztecsko napoleont, ami vaníliás ostya kókusszal a tetején. Mind finom volt, bár nem voltam farkaséhes előtte, kellemesen elteltem.

A hely hangulata is óriási volt. Étkező embereket nem akaródzott fényképeznem, képzeljenek el egy kicsit rusztikus berendezést, mellé kilencvenszázalékos telt házat, na meg a hazai válogatottért szurkoló pincéreket, pénztárosokat, vendégeket. A másik a számla, amely végül nem érte el a 40 hrivnyát, azaz az 1200 forintot.

Mindenképp visszajövök, főleg miután az összes helyi valami furcsa, hasábburgonya formájú, fekete kenyér kinézetű valamit evett, amiről meg kell tudnom, mi a neve és mit tud.