Pizzák, amik nem olaszok

lahmacunesnemzetkozipizza
Vágólapra másolva!
Jó, tulajdonképpen inkább lepények, de végül is a pizza sem más, mint egy lepény, a közismertebb fajtából. A lényeg: a lapos kelt tészta és a rajta levő feltét párosa.
Vágólapra másolva!

A pizza, ha leegyszerűsítjük egy laposra nyújtott kenyértésztára, amire az adott régióra jellemző alapanyagokat pakolják, akkor csak nevében olasz, a koncepció nem. Különböző népek a világ más részein is kitermelték a maguk rakott lepényét. Sőt, van olaszországi rokona is, a liguriai focacciára előszeretettel pakolnak például hagymát, mégsem nevezik pizzának, hanem ugyanúgy focacciának hívják, mint a sima, olajos változatot.

Forrás: Táfelspicc

Lahmacun (török) / Lahmejun (örmény)

A szó jelentése hús kenyérrel, és maga az étel is pontosan ez: a jellegzetes, sok helyen török pizzaként árult lepény általában vékonyra nyújtott tészta, amire darált marha vagy birka/bárány kerül, darabolt paradicsom, paprika, hagyma társaságában. Nem ritka a roston sült padlizsán sem.

(Recept - török)

(Recept - örmény)

Forrás: Táfelspicc

Manakis

Klasszikus levantei lepény, alapesetben kakukkfűvel, valamilyen sajttal és darált hússal. A tésztát eredetileg kemencében sütik (hagyományosan reggelente minden asszony a közösségi kemencében süti meg a család aznapi kenyéradagját.) A húsos mellett a másik klasszikus feltét a zataar: ez összezúzott oregánó, csombor, amit olajjal felöntenek, és az így kapott péppel kenik meg a lepényt.

(Recept)

Forrás: Táfelspicc

Szfiha

Sok helyen arab vagy kaldeus pizzaként ismerik, eredetileg Szíriából, Libanonból származik, az emigránsok innen vitték szét a világba, manapság például Dél-Amerikában igen népszerű és ismert. Eredetileg kizárólag birkahúsból készült étel volt, amihez a lepényt összehajtogatták, mai formájában inkább bárányhúst vagy marhahúst tartalmaz.

(Recept)

Forrás: Táfelspicc

Muszakhan

Palesztinából származó lepény, általában csirkehússal készül (nem ritka az olyan megoldás sem, ahol egész csirkeszárnyakat vagy nagyobb csirkerészeket tesznek a lepényre). Jellemző fűszere a szömörce (más néven szumák) és a régióban gyakran használt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió. A húst általában előre bepácolják a fűszerekbe, állni hagyják, hogy átvegye az ízeket, és csak ezután teszik, közvetlenül sütés előtt a lepényre.

(Recept)

Forrás: Táfelspicc

Tarte flambée/Flammkuchen

Jellegzetes elzászi fogás, vékonyra nyújtott kenyértésztából. A négyzetesre vagy kör alakúra nyújtott tésztát sok hagymával, füstölt szalonnával és creme fraiche-sel vagy lágy, friss fehér sajttal borítják. Egyes változatokban gruyére sajt kerül rá, esetleg erdei gomba, a münsteri változatban pedig münsteri sajt. Létezik édes változata, az almával és calvadosszal készül.

(Recept)

Forrás: Táfelspicc

Kenyérlángos

A hazai versenyző leginkább a németalföldi változattal mutat rokonságot. Langalló vagy pompos néven is ismert (igen, ennek az igénytelen, előre gyártott tésztából készített változatát lehet kapni a különböző fesztiválokon, vásárokon), kenyértésztára kerül a feltét, általában hagyma, szalonna és tejföl. Ha jó minőségű alapanyagokból készül, akkor az égvilágon semmi baj nincs vele, méltó szereplője ennek a felsorolásnak.

(Recept)