Négy, próbára érdemes girosz

gyrosnyito
Vágólapra másolva!
Budapesten annyi giroszos van, hogy az ember mindennap másiknál ehetne, és egy év alatt nem kellene repetáznia. Viszont nagyon kevés olyan giroszos van, ahol egyáltalán szeretne repetázni. Mi találtunk négyet.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Gyradiko

III. ker. Királyok útja - Pünkösdfürdő utca sarok

Ár: 690 Ft

A giroszt megesszük, aztán mikor viszem vissza a tálcát, mondom az egyik nagydarab úrnak a pult mögött, hogy hát ez igen, ez így talán a legjobb jelenleg Budapesten. Ő meg áll, kicsit elmosolyodik, megköszöni, de igazából látszik rajta, hogy tudja. Mondja is rögtön, hogy a pitát Görögországból hozzák (mutatja a zacskóját), olyan is: ruganyos textúrájú tészta, rendes harapása van, ízes, nem pedig a másodpercek alatt feloldódó sápadt pitatészta, amit minden második giroszosnál adnak. A hús fűszeres és rengeteg (úgy értve, hogy a megszokotthoz képest rengeteg, mindenki tudja, hogy ez a mennyiség a pont jó), a tzatziki krémes, fokhagymás, az uborka ropog, és benne a két-három szelet rósejbni csak ad egy kis testet, az ízt nem befolyásolja egyáltalán. Az egyetlen hátránya, hogy a Királyok útjának azon a részén van, ahol tényleg a madár se jár.

Forrás: Táfelspicc

Kyros

XIII. ker. Hegedűs Gyula u. 32

Ár: 640

Kicsi, alig észrevehető portál a Hegedűs Gyula utcában a Csanády és a Balzac között, ilyen helyekhez kötelező kék-fehér dekor, falatnyi hely. A girosz csirkehúsból készül, aminek nem örülünk, a pár szem belekerült sült krumpli mirelit, és kicsit fáradt, ezt leszámítva viszont igazán nincs miért panaszkodni: a pita jó (olyan, mint a Gyradikóban, bár annál kicsit puhább, nem olyan jó az állaga), a hús jó ízű és bőséges, a szósz krémes, nem pedig a megszokott agyonvizezett, joghurtos-ajranos megoldás. Ha a belvárosban akarunk jó giroszt enni, érdemes idáig begyalogolni.

Forrás: Táfelspicc

Giroszos a Corvinnál (illetve kicsit fentebb)

VIII. ker. Üllői út 46.

Ár: 650 Ft

Egy teljesen más stílus, nem a vastag, hanem a vékony, nagy alakú pitába göngyölt hús és zöldségek, ráadásul betöltés után egy vastepsiben összepirítva. Az irodaház és pénzváltó mellett felirat, schwarma, hol ősz férfi, hol fekete nő készíti a giroszt, mellette előfordul baklava is, az itt nem érdekes. Cserébe a girosz igen, legfőbb erénye a hús fahéjas fűszerezése, amit általában kihagynak, vagy nincs is a készítők szempontrendszerében, a másik, még nagyobb trükk a töltés utáni sütés, ami kevés zsiradékon, vasfedővel lenyomatva történik, és ettől a tészta megpirul, odakap, szélei ropogósak lesznek, és az egész girosz egy nápolyi pizza és egy melegszendvics metszéspontjába kerül, mi és a fogyasztók legnagyobb megelégedésére. A zöldségek hol fáradtak, hol nem, ilyen szempontból nem egyenletes a minőség.

Forrás: Táfelspicc

Meraat

VIII. ker. Köztársaság tér 12.

Ára: 295 Ft

A delikátüzletben elhelyezkedő giroszos nem az utcafronton található, az üzletbe be kell lépni. A hazai arab élelmiszerüzletekre jellemző termékek - ajran, fűszerek, üveges padlizsánok, olívabogyók, gránátalmaszósz - és a sarokban található egyszerű székek és asztalok között található a giroszospult egy pici szőke lánnyal. A vaskos, jellegtelen pitát mikrózza, a töltelék viszont megszépíti a rossz kezdést. A hús, zöldségek, hagyma aránya átlagos giroszt hoz, cserébe van benne szezámpaszta és határozottan fahéjas a hús fűszerezése, amitől ez az ajánlat még egy magasabb árkategóriában is kiemelkedne a rissz-rossz budapesti átlagból. Ennyiért pedig kimondottan kellemes meglepetés.