Így etessük az agyat

mogyorópesto
Vágólapra másolva!
Vitaminok, olajok, gyógynövények - miket együnk, hogy az agyunk megkapja a neki legmegfelelőbb tápanyagokat, és ezt nagyszerű memóriával és rengeteg okossággal hálálja meg.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

B-vitamin

Ezekben van: B1-vitamin a teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hús, tojás, brokkoli, kelbimbó. B6: dinnye, máj, hús, tojás, káposzta, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák

Az idegrendszer szempontjából a B-vitamin-család kulcsfontosságú, közülük is elsősorban a B1 és a B6 vitaminok. A megfelelő energiafelhasználást segítik és a szem, a bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. A B1-vitamin a szénhidrát anyagcsere szabályozásában vesz részt. A B12 hiánya pedig egyenesen fáradtságot, depressziót vagy idegkárosodást idézhet elő.

Recept:

Forrás: Táfelspicc

C-vitamin

Ezekben van: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, kivi, brokkoli, karfiol, karalábé, paprika

Miért jó? A C-vitamin hiánya lehet felelős például a tavaszi fáradtság kialakulásáért, mivel a téli időszakban nehezebb C-vitaminban gazdag élelmiszerekhez jutni. Stresszhelyzetben megnő a C-vitamin felhasználás, ezért fokozott bevitelre van szüksége a szervezetnek. Segít az érrendszeri megbetegedések megelőzésében és erősíti az immunrendszert.

Recept:

Forrás: Táfelspicc

D-vitamin

Ezekben van: halmájolajok, máj, tojás, tejtermékek

Érrendszeri megbetegedések megelőzésére jó, javítja a keringést. Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező újszülötteknél később magasabb a skizofrénia kialakulásának kockázata - állítják az ausztráliai Queenslandi Agykutató Intézet munkatársai.

Májas receptek:

Forrás: Táfelspicc

E-vitamin

Ezekben van: olajos magvak (diófélék, mandula, mogyoró, napraforgómag), a zöld színű zöldségek (brokkoli, spenót), búzacsíra, avokádó

Miért jó? Az E-vitamin segíthet a szellemi leépülés és az Alzheimer-kór megelőzésében. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért a tökéletes felszívódáshoz szükség van egészséges növényi olajokra is, amelyek ráadásul szintén fontos E-vitamin források.

Receptek:

Forrás: Táfelspicc

Omega-3 zsírsavak

Ezekben van: olajos halak, halak (lazac, pisztráng, szardínia, busa, makréla), halolaj

Miért jó? A halakban található többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak egyéb egészségvédő hatásaik mellett az Alzheimer-kór ellen is védenek. A szakemberek hetente kétszer, alkalmanként legalább 12 dkg hal elfogyasztását javasolják.

A Táfelspicc már-már gasztro helyett halrovat, halas receptjeinket, ezen a linken összegyűjtve találják meg. Sok. Rengeteg. Egyenek halat.

Forrás: [origo]

Összetett szénhidrátok

Ezekben van: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek (lencse, szárazbab)

Miért jó? Az összetett szénhidrátok az egyszerű szénhidrátokhoz képest lassabban bomlanak glükózzá, ezért egyenletesebb és hosszabban tartó energiát biztosítanak. Ráadásul amellett, hogy az agy elsődleges tápanyagforrásai, szerepet játszanak az idegnyugtató hatású szerotonin hormon termelésében is.

Lencse:

Forrás: Táfelspicc

Kurkumin

Ebben van: kurkuma, curry

Miért jó? Indiában kisebb az Alzheimer-kór gyakorisága, mint a nyugati országokban, és számos kutató szerint ez a fűszerek, elsősorban a kurkuma gyakori használatának köszönhető. A kurkumában nagy mennyiségű kurkumin nevű antioxidáns található, amely például védi az agyat az Alzheimer-kór kialakulásától is.

Garam masalák, vindalook, indiai fogások curryvel a linken.

Forrás: Táfelspicc

Triptofán

Ezekben van: a fehérjében gazdag élelmiszerekben: csokoládé, paradicsom, zab, szárított datolya, tej, joghurt, túró, vörös húsok, tojás, baromfi, szezámmag, csicseriborsó, olajos magvak, padlizsán

Miért jó? A triptofán szintén a szerotonin előnyaga. Segít a koncentrációzavar, csüggedés, szorongás, alvászavar, nyugtalanság megelőzésében, mert triptofán nélkül az idegrendszer nem tud pihenni, ami rontja a teljesítményét.

Receptek:

Forrás: Táfelspicc

Karotinoid

Ezekben van: sárgarépa, édesbugonya, spenót, kelkáposzta, koriander, kakukkfű, mangó, sárgadinnye, tök, brokkoli, paradicsom

A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek például a sárgarépában találhatók), a lutein (kelkáposztában, spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban). A karotinok az A-vitamin előanyagai és természetes antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, így például az agyi érelzáródás ellen is.

És hát akkor a tökéletes répatorta.

Forrás: Táfelspicc

Flavonoidok

Ezekben vannak: áfonya, szeder, meggy, szamóca, csokoládé, vörösbor, tea

Miért jó? A flavonoid védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, memóriaserkentő hatású és segítséget nyújt agyér-elzáródás megelőzésében.

Csokoládés receptjeink, rengeteg.

Forrás: Táfelspicc

Fűszernövények, gyógyfüvek, gyógynövények

Ezek jók: ginkgo biloba, zsálya, rozmaring, bazsalikom, gyömbér

Miért és hogyan? Agyserkentő hatásúak, antioxidáns hatású anyagokkal vannak tele. A ginkgo biloba hosszú kúrára ajánlott, apró adagokban, folyamatosan fogyasztva. Serkenti a véráramlást és a memóriát, továbbá pozitív hatással van depresszió esetén is, megnöveli az agysejtek energiaellátását, ezáltal éberebbé tesz. A zsályát is csak módjával, napi 5 grammnál kisebb adagokban ajánlják. A rozmaring salátára, teában is jó, napi egy teáskanál elég belőle, gyulladásgátló hatásával az agyat is védi. A bazsalikom frissen és teának elkészítve is stresszoldó, idegerősítő is, amellett, hogy serkenti az agyműködést. A gyömbér antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, a benne található gingerolok révén. Teában, főzve, sütve és nyersen is jó.

Receptek rengeteg zöldfűszerrel: