Halas szendvicsek, minek vagytok?

halas szendvicsek alap
Vágólapra másolva!
Mi köze a római katolikus vallásnak a McDonald'shoz és a halas szendvics elterjedéséhez? Mennyivel járunk jobban, ha rendes burger helyett halasat eszünk? És hol együk? Megannyi nagy kérdés a gyorséttermek világában.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Fogyókúrás? Nem

A halas burgerekről sokan azt gondolják, kevesebb kalóriát fogyasztanak velük, mint a marhahúsossal. Ez tévedés: a hamburgerekben nem a hús jelenti a többletenergiát, hanem a zsíros szószok, a tartár, a majonéz. Ha tehát az energiabevitelen szeretnénk spórolni, mert mondjuk fogyhatnékunk van, akkor kérjük ezeket szósz nélkül - bár még mindig a legjobb, ha ilyenkor nem erőltetjük a gyorséttermi ételeket. A gyorséttermi halas szendvics - elsőként a Filet o Fish - ráadásul a vallási előírásokat követő fogyasztók kedvéért született.

Forrás: Táfelspicc

A két klasszikus hazai láncban kapható halas burgert a Nordsee termékével kiegészítve teszteltük - ha már úgyis ott van a többi mellett a WestEndben, és ha már kifejezetten halakra, tengeri állatokra specializálódott nemzetközi franchise-ról van szó. A szendvicsek ára mind ugyanabba a 700-900 forintos kategóriába esett, mennyiségre egyértelműen a Nordsee volt a legkiadósabb, ezt a Burger King Fish Kingje követte, méretben a harmadik a Filet o Fish.

Filet o Fish - McDonald's
Ár: 790 Ft

Egy Filet o Fish 320 kcal-t tartalmaz, 36 g szénhidrátot, 13 g zsírt és 14 gramm fehérjét. Ha egy ízében és méretében is hasonló sajtburgerhez hasonlítjuk, a McDonald's honlapján található nagyon színes, nagyon informatív, de roppant nehézkes menü-összeállítóból kiderül: 305 kcal, 30 g szénhidrát, 11 g zsír és 16 g fehérje jut a szervezetünkbe egy sajtburgerrel. Ha valaha bármit ki akarnak deríteni a mekis alapanyagokról, inkább menjenek a .com-ra, ott világos a beszéd, bár az adatok nem feltétlenül egyeznek a hazaiakkal.

Ilyen volt: A tökéletes gyorséttermi halas szendvics halat nem fogyasztóknak. A termék egy generikus sajtburger, amiben egy ízektől mentes, homogén állagú bundázott fehér szelet biztosítja az elnevezésnek megfelelő tartalmat. Teljesen érdektelen, és nagyon hiányzik belőle a zöldség, akkor is, ha gyorsétteremben nem feltétlenül kapunk zamatos szabadföldi paradicsomot. Cserébe a halgyűlölő sajtburgerimádóknak tényleg ez Az Ideális Halburger. Háromszor annyi pénzért, és kicsit több kalóriával, mint ha egy sajtburgert vennének.

Forrás: Táfelspicc

Fish King - Burger King
Ár: 740 Ft

Egy szendvics (174 g) a cég által kiadott angol pdf szerint 530 kcal-t, 16 g fehérjét, 54 g szénhidrátot és 28 g zsírt tartalmaz. Egy hasonló kategóriájú dupla sajtburger (148 g) értékei: 370 kcal, 32 g szénhidrát, 22 g fehérje. (A hazai Burger King-honlapon sajnos nem találtuk meg ezeket az adatokat, pedig mindent úgy csináltunk, ahogy elvileg kellene: a kalória oldalról kattintottunk tovább a termék oldalra).

Ilyen volt: A halat az íze és vaskos lemezekre bontható szerkezete miatt tőkehalnak tippeltük, ugyanis jellemzően halízű, mármint jó értelemben. Nem olyan karakteres, mint a Nordsee-szendvics halszelete, de így is van jellege. Ebben is - ahogy mindháromban - túl édes remoulade-szerűség van, de szerencsére hiányzik belőle a Nordsee paradicsomos tévedése. A bunda kellemesen vastag és ropogós (a McDonald'sé túl vékony, a Nordsee-é a hűtéstől kicsit szottyos). A Burger King komolyan veszi a halsütés dolgot: a filét akkor kezdik készíteni, amikor leadjuk a rendelést, úgyhogy halburger esetén minimum 4,5 perc a várakozás (ennyi a sütési ideje). Itt meg kell jegyeznünk, a McDonald's pontosan ugyanígy járt el a csirkeszárnnyal, amikor éppen tartották a menüben.

Forrás: Táfelspicc

Vikingszendvics - Nordsee
Ár: 890 Ft

A német FDDB szerint a szendvics (249 g) 586 kcal-t, 22,7 g fehérjét, 69,5 g szénhidrátot és 23,9 g zsírt tartalmaz. Ugyanezen oldal szerint a Nordsee heringes szendvicse (150 g) 238 kcal, 12,8 g fehérje, 35,6 g szénhidrát, 4,7 g zsír. Tekintettel arra, hogy a lánc csak halas termékeket forgalmaz, kicsit esetlen az összehasonlítás, hiszen nincs szaftos, húsos burgerük.

Ilyen volt: Karakteres, felismerhető, lemezekre bomló tőkehal, amivel már megvehettek volna minket, ha nem tolják bele azt a paradicsomos krémet, ami a remoulade-dal együtt egy szendvicsben óriási tévedés, a végeredmény zagyva és kellemetlen. Igazán kár, mert maga a lényeg jó is lenne egy halszerető fogyasztónak. Ez az egyetlen szendvics, amit ropogós héjú zsömlében kapunk, ami komoly fegyvertény. Azt azért jegyezzük meg, hogy a Nordsee árul rántott halas szendvicset paradicsomos mártás nélkül is, bagettben. Azért nem azt vettük, mert a zsömle műfajbarátabbnak tűnt, elvégre mégiscsak egy burgerről beszélünk, nem szendvicsről. Még ha hal is.

A történelem és a halak

A gyorséttermi halburger tavaly volt ötvenéves: 1962-ben találta ki a McDonald's franchise egyik tulajdonosa, Lou Groen, mert ohiói éttermét főleg hívő római katolikus vendégek látogatták, akik péntekenként nem fogyasztottak húst. A jó üzleti érzékkel rendelkező tulajdonos nekik készítette az első halburgereket, és a tartárral és sajttal szolgált szendvicset a népszerűsége miatt két éven belül az Egyesült Államok minden McDonald'sa árulta. A szendvics nevét (Filet o Fish) az étterem marketingfeladatait ellátó Cye Landy cég névadója találta ki.

A Filet o Fish (és a Fish King) a pénteki böjtöt tartó keresztény közösség kiszolgálása mellett ráadásul halal is (csak hallal készítve), ami a muszlim fogyasztóknak előny. (Egyes fórumokon ezt a státuszt vitatják, egyik szendvics sem rendelkezik minősítéssel, és maga a cég is elismeri: bár a hal nem ugyanabban a növényi olajban sül, mint a hústermékek, érintkezés előfordulhat. Pontosan ugyanezért nem egyértelmű a BK halas szendvicsének státusza sem. A Nordsee-nel nem jelentkezik a hússal érintkezés problémája, de minősítéssel ők sem rendelkeznek.

A Filet o Fish szendvicset harminc éve egy tőkehalfajtából, a hokiból (Macruronus novazelandiae) készítik, ezt megelőzően szürke tőkehalfiléből (Pollachius virens) is dolgoztak. A nyolcvanas évek elején gazdasági okokból álltak át a jóval olcsóbb hokifilére. Ezt a halat Ausztrália és Új-Zéland partjainál halásszák, az utóbbi években egyre nagyobb figyelem közepette, ugyanis a környék állománya kimerülőben van. A cég halas szendvicse különbözik a legtöbb lánc szendvicsétől abban, hogy semmiféle zöldséget nem tartalmaz, csak egy szelet sajtot.

A Burger King halas szendvicsét 1975-ben mutatták be, akkor még Whaler néven, tartármártással és szezámmagos zsömlében. A zsömlét később, az első csirkeszendvics bevezetésekor átcserélték arra a pirított zabbal megszórt változatra, amiben akkor a csirkéset is adták, majd évekkel később megint visszacserélték a szezámmagosra. A mártáson kívül zöldsalátát tesznek bele.

A Nordsee is tőkehalból dolgozik, ami egyáltalán nem téves elképzelés egyik lánc részéről sem, hiszen az alapanyag íze, szerkezete miatt tökéletesen alkalmas a kirántásra. A britek emblematikus fish and chipsének is ez a jellegzetes alapanyaga. Másrészt az aktuális globális halhelyzetben kiemelten örülhetünk, hogy a gyorséttermek nem próbálnak pangasiust lenyomni a torkunkon.

A tökéletes rántott hal

Ismét Heston Blumenthal A tökéletesség nyomában sorozatához fordulunk, amelyben népszerű és közismert fogások tökéletes alapanyagait és elkészítési módjait kutatta ki a Michelin-csillagos séf. A népszerű brit utcakaja, a rántott halból és sült krumpliból álló fish & chips legjellemzőbben használt alapanyagai a tőkehal, a foltos tőkehal és a lepényhal, Blumenthal pedig a tőkehal, a lepényhal, a doveri nyelvhal, az óriás rombuszhal, a sima rombuszhal és a kakashal (Szent Péter hala) közül választotta ki abszolút győztesnek az óriás rombuszhalat (turbot, Scophthalmus maximus). Ha halat rántanának, ezt rántsák, de mi személyesen jó szívvel ajánljuk erre a lesőharcsát is.