Mitől hánynak a terhes nők?

hányinger
Vágólapra másolva!
Egyikünk megkívánja a fél étlapot az étteremben, majd mikor kihozzák az ételt, rohan a mosdóba, a másik kovászos uborkára nyom tejszínhabot, a harmadik pedig olyan jól van, hogy lenézően mosolyog picsogó barátnőire. A terhességi rosszullét rejtélyes, megmagyarázhatatlan jelenség, ami a nők kb. felét érinti. Mitől lehet, mire jó, hogyan lehet túlélni? Tanácsok tapasztalt émelygőktől és a védőnőtől. 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A "reggeli rosszullét" elnevezést valószínűleg férfiak vagy gyermektelen nők találták ki, akit ugyanis egyszer ez a jelenség elkapott már, az tudja, hogy akár egész nap is eltarthat, vagy elmúlhat, majd bármely napszakban újra előjöhet. Általában a terhesség 6. és 12. hete között a legintenzívebbek a tünetek, éppen akkor, mikor a legtöbb nő még titkolni szeretné a remek hírt, ám ezt különösen megnehezítik az olyan jelenetek, mikor egy tárgyalásról kell zöld arccal kirohanni . Van olyan, aki hiába várja a megváltó 12 hetes határt, és tovább, hat hónapig vagy akár végig, kilenc hónapon át van rosszul, más pedig mindebből semmit nem tapasztal. Olyan is van, aki az egyik terhességénél teljesen tünetmentes, míg a másiknál a halálán van. A legenyhébb kívánósságtól, émelygéstől, ételundortól az életveszélyes, kóros hányásig minden fokozatban létezik.

Miért van?

A hányinger valójában nagyon jó jel a vetéléstől szorongók számára: azt jelenti ugyanis, hogy a hCg és az ösztrogén hormonok szintjei megemelkedtek, a terhesség tehát biztosan fennáll. Pontos, bizonyított magyarázata még nincs ezeknek a tüneteknek, ezért indokolják a hormonszint fokozatos emelkedésével, mely az első három hónapban folyamatos, majd leáll.
A másik elmélet egy evolúciós alkalmazkodási folyamatot lát a rosszullétek mögött: eszerint a szervezet így védekezik a magzat egészséges fejlődésére esetlegesen veszélyes mérgek ellen. Azzal a jelenséggel magyarázzák az elméletet, hogy a terhes nők nagy százaléka éppen az olyan ételektől undorodik meg, amelyek ételmérgezést okozhatnak - a hústól, tojástól, haltól és a kávétól.
Ezt az elméletet cáfolja egyik megkérdezett kismamánk, aki ugyan szigorúan vegán, terhessége alatt mégis a legsúlyosabb húsételekre vágyott: hamburgerre, zsíros sült oldalasra, kolbászra, valamint egy másik elvetemült nyilatkozónk, aki az éjszaka közepén küldte el férjét kólavadászatra, mert úgy érezte, azonnal szüksége van a hideg, szénsavas koffeinre. Majdnem biztosak vagyunk tehát abban, hogy a terhességi rosszullét tökéletesen irracionális jelenség.
Okozhatja még egy viszonylag logikus dolog: a vércukorszint hirtelen zuhanása, tehát ha a kismama éhes - az üres gyomorra ilyenkor a megszokott korgás helyett azonnal vészcsengővel reagál a szervezet - ezért van az, hogy gyakrabban fordul elő a rosszullét reggelente. Ugyanígy ronthat a helyzeten az extrém fáradtság vagy kialvatlanság. Hajlamosabb lesz a terhességi rosszullétre, aki amúgy émelyegni szokott mozgó járműben, például autóban, aki nagy stressznek van kitéve, aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, vagy aki ikreket vár, sőt, a hiedelmek szerint az is, akinek a magzata lány.

Hogyan lehet túlélni?

Reggeli az ágyban

Elsőként minden kismama és a védőnő a nagyon gyakori, nagyon kicsi adagokban történő táplálkozást javasolja. Érdemes az ágyat, a lakást és a kézitáskát is megtömni kekszekkel, ropival, vagy más egészen natúr ropogtatnivalóval, valamint egy palack vízzel, hogy vész esetén azonnal kéznél legyen. Sőt, sokan azt javasolják, ne is várjuk meg, míg a helyzet rosszra fordul, hanem rendszeres időközönként együnk-igyunk egy-egy falatot, kortyot, kifejezetten a megelőzés érdekében. Megkérdezett védőnőnk egészen odáig menne el, hogy ha nem is erőltetésre, de önmagunk erős unszolására buzdít: tartsuk észben, mikor és mit ettünk utoljára, mennyit ittunk, és - főleg az utóbbiból - mindenképp törekedjünk elérni a minimum szükségletünket, ami kb. 2-2,5 liter. Nyugodtan hallgassunk a szervezetünkre, és kerüljük azokat az ételeket, amiktől rosszul vagyunk. Ha azonban valamit hirtelen megkívánunk, annak is óvatosan essünk neki, nehogy a második falatnál útnak induljon az egész visszafelé.

B6-vitamin

Ha nem viszünk be elég B6-vitamint a szervezetünkbe ebben az időszakban, a hiányállapot is okozhat émelygést, ezért érdemes megpróbálni olyan jellegű ételeket legyűrni a torkunkon, amelyek tartalmazzák azt, esetleg - az orvossal, védőnővel egyeztetve - szájon át, tabletta formájában is pótolhatjuk. B6-vitaminban gazdag a tej, a burgonya, a mogyoró, a barnarizs és a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a banán. Utóbbit egyik ismerős kismamánk támasztja alá, aki állítása szerint sokmindent próbált enni a kilenc hónap alatt, de csupán a banán esett neki igazán jól.

Folyadék, szénsav, pirítós

Egyes ételek, ízek, fűszerek, illatok enyhíthetik a hányingert, bár ebben is minden egyes várandós nő egyénenként különbözik, tehát mindegyik, a továbbiakban felsorolt tipp lehet felesleges vagy káros az egyiknek, míg megmentő a másik émelygő számára.
A gyömbér, a belőle készült tea és sör, annak is alkoholmentes változata, de a gyömbéres kekszek is segíthetnek. Sokan hivatkoztak a gyömbérsör mellett más hideg italokra, azon belül is a citromos vízre és a narancslére, ezeknek néha épp a szénsavas változatára. A mentateát és a mentás limonádét is többen említik, a hideg folyadék tehát mindenképp jó, akár jégkocka formájában is. A folyadék arra az esetre is jó, ha annyira erős a hányinger, hogy úgy érezzük, minden szilárd falat visszafordulna a nyelőcsövünkön, nagyon jól működnek ilyenkor a levesek, krémlevesek, turmixok és smoothiek, esetleg a pépesebb főzelékek. A többségnél beváltak még a száraz rágcsálnivalók, például a perec, a müzlik, az olajos magvak, különösen a mandula, valamint a savanyú tejtermékek, mint a joghurt és a kefir.

Tejszínhabos savanyú uborka

Sokan éppen az édes ízektől vonakodnak az első harmadban, és inkább a sós, kesernyés, savanykás ételeket preferálják - nem véletlenül közhely a savanyúságra ácsingózó kismama, a saját szemünkkel láttunk egyet a piacon, amint hófehér arccal tömte magába marokszám a savanyú káposztát. Körkérdésünkre azonban sokan ezt azzal egészítették ki, hogy a savanyú ízek, például az ecetes krumplifőzelék vagy a kínai csípős-savanyú leves után azonnal tömény édességbombákra, tejszínhab és gesztenyepüré hegyekre vágytak, sőt, volt, aki hat hónapig csak a nutellás pirítóst tudta biztonságban a gyomrában tartani. Akit pedig nem gyötört hányinger, arra olykor gyilkos zabadührohamok törtek: ilyenkor ölni tudtak, ha azonnal nem kaptak valamit enni. Persze - mondja a védőnő mosolyogva - ilyen van, de csak ésszel, hiszen sajnos ilyenkor sem kettő helyett kell enni.