Mosogatáskódex

mosatlan alap
Vágólapra másolva!
A mosogatás az a házimunka, amit a legtöbb ember utál, hiszen egy ördögi kör, minden nap meg kell csinálni, mindig újratermelődik, sosincs vége. Összegyűjtöttünk néhány olyan praktikát, ami leegyszerűsíti ezt a feladatot és segít elkerülni a totális konyhai armageddon kialakulását. A tányérnyalogatástól a patakparti mosogatásig, mosogatógép nélkül, minden egy helyen.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A mosogatás többszörösen megosztja az embereket: van aki szereti látni, hogy a koszosból tiszta lesz, van aki utál az ételmaradékok közt nyúlkálni, van, aki öblöget és van aki elítéli az öblögetőket és persze vannak, akik egyszerűen csak lusták. Ebben a megállapításban segítségünkre volt a gyakorikérdések.hu, ahol meglepően sok mosogatással kapcsolatos kérdést és arra vonatkozó jótanácsot találni. Megannyi kínzó kérdés az öblítésről, a spórolásról és az alapvető praktikákról, ami végigvezet minket a mosogatáskor felmerülő problémákon.

Az alapok

"Hogyan kell mosogatni?
- Én ott kezdeném, hogy előbb bekoszolom, hogy legyen mit mosogatni...mondjuk félig átsült bélszínnel... jó véresen.."

"Öblítitek az edényeket mosogatásnál?
- Le kell öblíteni, mert rajta marad a mosószer és mikor eszünk pl: pörköltet nem lesz túl jó az íze. és káros is
"

Víz, mosogatószer, szivacs és koszos edény, itt kezdődik a mosogatás. Attól függően, hogy egy vagy két medencés mosogatónk van, és ki-mit tanult otthon, eleve két irány jelölhető meg: az áztatós és a folyó vizes megoldás. Az elsőnél a medencét megtöltjük mosogatószeres vízzel, áztatjuk, elmossuk, majd leöblítjük a mosószert és a koszos vizet: világos. A másiknál a mosogatószer a szivacsra kerül és a csapból folyó víz mellett tisztítunk és öblítünk, ezt a módszert viszont sokan pazarlónak tartják.

Forrás: Táfelspicc

Ha étkezés után nem tudnak (vagy akarnak) egyből mosogatni, érdemes leöblíteni a használt edényeket, hogy az ételmaradék ne száradjon rájuk, így később egyszerűbb a dolguk és nem lesz ételszag a konyhában. Halmozni viszont nem érdemes, az már út az armageddonhoz. A legidegesítőbb, általam legmélyebben elítélt konyhai szokás pedig a tányér-villa-tányér-tálka tornyozás, amitől egyrészt előbb megtelik a mosogató, többnek tűnik a mosatlan, kevesebb kedvvel állok neki, másrészt egy ilyen instabil toronynál könnyebben törnek a tányérok és könnyebben futunk bele gyanútlanul éles késekbe. Szokjanak le róla.

Pazarlás szempontjából az öblítés is megkérdőjelezhető, de így a szervezetünkbe kerülő vegyszer mennyisége lehet a probléma. Ez a kérdés jellemzően az áztatós tábornál merül fel, a folyó vizesnél eleve megoldott a dolog. Senki sem vágyik reggel egy mosogatóhabos tejeskávéra vagy kakaóra, ugye? Maradjunk inkább az öblítés mellett.

"Van valami tippetek arra, hogyan lehet vizet megtakarítani mosogatásnál?

- Leviszed a patakra."

Végül a szárítás, az edényeket, tányérokat lehet tiszta konyharuhával eltörölgetni vagy hagyni lecsepegni róluk a vizet egy szárítón. A szárítót/csepegtetőt egy-két hetente viszont fertőtlenítsék, hogy ne szaporodjanak el benne baktériumok. A poharakat érdemes inkább törölgetni, úgy biztosan nem lesznek foltosak, a fából készült eszközöket (vágódeszka, fakanál) pedig ne rakják nedvesen fiókba, szekrénybe, különben penészessé, dohossá válhat.

Forrás: Táfelspicc

A zsír és a leégett fazék

"Mit nem szeretsz a mosogatásban?
- A zsíros edényeket, főleg amiben hurka sült. Utálom a hurkát.
-Utálom az egészet,az ételmaradékot,és minden mást.Szivem szerint eldobbható tányért használnék.
"

A leégett edényeknél a legjobb, ha nem esünk nekik egyből. Ehhez elég, ha sós (vagy mosószeres) vizet öntenek bele, 1-2 órát, esetleg egy éjszakát áztatják, majd nagyon makacs leégésnél felforralják, így könnyen ki lehet tisztítani. Karamellkészítésnél a lábas aljára kötő cukrot csak szivaccsal és vízzel lehetetlen feloldani, ezt is érdemes vízzel kiforralni.

A zsíros edényekből előbb melegítéssel öntsék ki a zsírt, ezután jöhet egy sós/citromos/mosogatószeres áztatás és máris barátibb az a hurkás edény. A használt sütőolajat csak végső esetben öntsék a lefolyóba (ilyenkor forró vízzel és valamilyen emulgeálószerrel - zsíroldó mosogatószer - vegyítve), benzinkutakon leadható, további átvételi helyekről pedig a helyi önkormányzatnál érdeklődhetnek. Süteményeknél ahol tehetik használjanak sütőpapírt, lényegesen leegszerűsíti az életet.

Forrás: Táfelspicc

Reménytelennek tűnő leégéseknek -nem bevonatos edények esetében- a kidobás előtt még érdemes adni egy esélyt egy kis sós kezeléssel. Az edénybe rakjanak két centi vastagon sót, öntsék fel annyi vízzel ami ellepi és hagyják állni egy éjszakát. Majd forralják 15-20 percig. Egy jó minőségű edény kibírja és az összesült sóval együtt kiesik belőle a kozma. Vagy kidobhatják a sóval együtt.

Mosogatás vegyszermentesen

"Milyen csíraölő, baktériumölő, élelmiszerbarát háziszert használhatnék mosogatáshoz? Pl. Ecet, citrom, alkohol jó lenne fertőtleníteni?
- Ecet, az baktériumölő is, a citrom csak vízkőoldó, az alkohol pedig drága.
"

Az ecet jó barát nemcsak a fürdőszobában, hanem a konyhában is. Penész és vízkő ellen nagyon jó, az ecetes vízzel öblített edények pedig szép fényesek lesznek. A citrom zsíroldó és a bőrt sem szárítja, kevés szódabikarbónával keverve bármit el lehet vele mosni maradéktalanul tisztára.

Forrás: Táfelspicc

Lustaság és undor

"Mit csináljak úgy utálok mosogatni. De sajnos az a baj, hogy kötelező, és minden második nap én vagyok a soros. Mivel tereljem el a figyelmet, hogy tudnék jó kedvel mosogatni?
- Előtte kend be a tányért lekvárral és nyald tisztára, ha már unod az édeset akkor valami sósat is rakhatsz rá, a lényeg hogy figyelj a kalóriákra, mert könnyen meglehet tőle hízni ://
- Ez egy tényleg nagy ostobaság, mert ki enne utánam egy nyálas tányérból. S, a vendégeknek mit adok? Nyálas tányért?
"

Igen, mindenki tudja, milyen amikor egyáltalán nincs kedve semmihez, főleg nem a mosogatáshoz, de muszáj. Főleg akkor, ha az ember nemezise, egy felhalmozott edénytorony áll a konyhában, aminek már előző nap furcsa szaga volt. Ilyenkor a gumikesztyű a legjobb megoldás. A szagoktól ugyan nem véd meg, viszont legalább nem kell a furcsa állagú ételmaradékok között szlalomozni, valamint a védettség érzetét kelti, ami egy kialakuló torony-háborúban egyáltalán nem elhanyagolható. Plusz még bőrt is védi. Ha annyira utálnak mosogatni, hogy még ez sem segít, hallgassanak valami dühös metál számot mellé és akkor már legalább ketten lesznek durcásak.

Forrás: Táfelspicc

Víz nélkül

"Hogyan oldjam meg a mosogatást víz nélkül a konyhában? Nemrég új lakásba költöztünk. Van víz, de csak a fürdőszobában egyelőre. Hogyan mosogassak el piszkos edényeket, egyszerűen és gyorsan?
- Szerintem az összes mosatlant fogod és egy jól irányzott mozdolattal kihajigálod az ablakon.. Neked ehhez nem kell víz, max annak a borogatáshoz, akit fejbetalálsz a cuccal.. :) Bocs, de jobb ötletem nincs.
"

A folyóparti sütögetés és bográcsozásnál kardinális kérdés a mosatlan szállítása, ilyenkor érdemes kevés homokkal vagy sóderrel és vízzel átmosni az edényeket, mivel ezek ledörzsölik az ételmaradékot és a zsírt is nagyjából.
Ha nincs konyha, nincs mosogató, akkor fogjon egy nagy lavórt vagy fazekat, amibe meleg vizet engedve, mosogatószerrel könnyen megoldható az edények tisztítása. Vagy ott a kád és a zuhanyzó, mint remek, derékkímélő lehetőségek.