Igyunk szódát, de milyet és mennyiért?

Vágólapra másolva!
Ismét egyre népszerűbb hazánkban a szódavíz, legalábbis a nyári hónapokban, mert téli gyakorlatilag nem létezik - állítják a szódakészítők, akik literenként 35-50 forintért töltik meg és viszik házhoz a palackokat. A szódát nem csak így szerezhetjük be, mindenképpen érdemes kiszámolni, melyik megoldással járunk a legjobban.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A palack teszi a szódát

A szóda ősét azok a természetesen szénsavas forrásvizek jelentették, amelyeket borvíznek vagy savanyúvíznek neveztek. Nem természetesen szénsavas szódavizet Jedlik Ányos készített először 1826-ban, és az ő nevéhez köthető az első, 1841-ben alapított szikvízgyártó is. A mesterséges savanyúvíz, amelyet akkor még németesen spriccernek neveztek, hamar népszerű lett.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a szikvíz vagy szódavíz ismérve a jellegzetes palack vagy szódásszifon: "szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet zárt rendszerű technológiában nagy nyomással palackoznak szifonfejjel ellátott szikvizes palackokba vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonokba". A szóda alapjául szolgáló vízre nem vonatkozik szabályozás azon kívül, hogy ivóvíz-minőségűnek kell lennie, és ezt a minőséget a szódakészítők rendszeresen kötelesek bevizsgáltatni. A vizet szén-dioxiddal dúsítják, a jó szódavíznek legalább 7-8 gramm szén-dioxidot kell tartalmaznia literenként. A megfelelő arányú dúsítás után a szénsavas vizet szódásszifonokba vagy az elsősorban vendéglátóhelyeken használt tartályokba vezetik. Mivel a palackokban a víz mellett helyet kell hagyni a gáznak (15% a minimum), az egyliteres üvegekbe legfeljebb 8,5 dl szódavíz jut.

A szikvíz és a szódavíz ugyanazt jelenti, az előbbi a hagyományos, utóbbi a napjainkban elterjedtebb elnevezés. A szikvíz kifejezés onnan ered, hogy a szódavíz készítéséhez használt szénsavat sokáig a sziksóval azonosították, tévesen.

Nyáron fogy, de akkor nagyon

Az utóbbi években érezhetően nőtt a hazai szódafogyasztás - állítják a szódakészítők. Mozsolits Gábor négy-öt éve foglalkozik készítéssel és szállítással, az elmúlt években tapasztalt növekedést, "olyan 10-20 százalék, de nem olyan szignifikáns, mint a nyári-téli kontraszt" - mondta.

A szódafogyasztás pontosan olyan idényfüggő, mint a főtt kukorica vagy a balatoni vattacukor, a nyári hónapok adják az egész éves forgalom legalább 40, de egyesek szerint 75 százalékát. A téli és nyári fogyasztás különbsége között a Manhertz szikvíz tulajdonosa, Manhertz Ferenc másfélszeres, Mozsolits Gábor kétszeres, Rajos István háromszoros szorzót lát.

"A szódaszezon általában május közepén kezdődik. Néha kicsit korábban, de ehhez igen nagy meleg kell" - mondja Rajos. A meleg viszont ősszel már nem elegendő, augusztus huszadika után, lehet akármilyen jó az idő, a fogyasztás rohamosan csökkenni kezd, és szeptember végére át kell állniuk a téli üzemmódra. "A tél gyakorlatilag a vegetálás, a napról napra élés időszaka, olyankor éljük föl a megtermelt hasznot. Nyáron annyi a munkánk, hogy nem érjük utol magunkat" - teszi hozzá.

"A szódát mindenhol szeretik, az egyetlen gond vele, hogy sokan azt sem tudják, hogy létezik ebben a formában. Hogy lehet rendelni, házhoz is szállítjuk. Az elmúlt években nőtt a szódafogyasztás, ez egyértelműen összekapcsolható a jobb minőségű borok elterjedésével, a fröccskultúra fellendülésével" - mondta Rajos. Sokak szerint egyáltalán nem mindegy, hogy a fröccsöt szódával vagy ásványvízzel készítjük - utóbbinak ugyanis gyakran karakteres íze van, ami megzavarja a fröccshöz használt bor zamatait.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A szódások lakossági és nagyobb céges ügyfelekről egyaránt beszámoltak, előbbiek a kisebb, üveges kiszerelést, az éttermek, kocsmák, cégek a nagyobb, ballonos szódát viszik. Árban olyan nagy különbség nincs (már ami a vizet illeti, az üvegek, tartályok egyszeri költségénél azért felléphetnek komoly különbségek. Mozsolits szerint ennek elsősorban az az oka, hogy míg az üvegeket egyszerű hűteni, addig a ballon már speciális hűtőt igényel, ami nem olcsó mulatság (ezen az oldalon 99 000 forint egy ilyen). Rajos kiemelte még, hogy a palackos kiszerelésnél az éttermek gyakrabban viszik a drágább, de jobb marketingnek örvendő, régi típusú üvegpalackokat, szemben a műanyagokkal.

Mennyibe kerül

Ha a rendszeres szódafogyasztás mellett döntünk, érdemes kiszámolni, hogy melyik változattal járunk a legjobban. Ha a család naponta több liter szódát fogyaszt, már lehetnek jelentős különbségek.

Összehasonlításképpen: egy üveg szénsavas ásványvíz másfél literes palackban kb. 115 forint, ez napi kétliteres fogyasztás mellett havonta 4500 forint, ha négy litert iszunk, már 9000, harmincnapos hónapokkal számolva.

Szódavíz szifonban

Rajos Szikvíz: 1 l 50 Ft (üveges; rozsdamentes fejjel: 120 Ft)
Veresi szikvíz: Műanyag üveg: 300 Ft, cseréje és töltése: 35 Ft / (retroüveg: 500 Ft, cseréje és töltése 50 Ft)

Egyhavi adag: 2100/4200 Ft
Egyhavi adag retroüvegben: 3000/6000 Ft

Előnyök: a cégek a legtöbb esetben vállalnak házhoz szállítást is, ráadásul ingyen, tehát ezzel nincs gond, és lehet vele húsvétkor locsolni!

Hátrány: a palackok és üvegek egyszeri költségével is számolnunk kell - ez a legolcsóbb, műanyag palackot véve, abból huszonnégy darabbal számolva (napi két liter esetén tizenkét napos adag) 7200 Ft, tehát körülbelül annyi, mint a házi szódagép ára.

Ballonos szóda

Ballon (20 l): 22 500 Ft, cseréje és töltése 600 Ft

Egyhavi adag: 1800/3600 Ft

Előnye: nem kell üvegekkel bajlódni, nem törik, nem esik le, nem romlik el.

Hátránya: nem tudjuk hűteni, hacsak nem vásárolunk hozzá speciális hűtőt. Maga a ballon sem olcsó mulatság, jóval többe kerül, mint húsz darab egyliteres szódáspalack.

Hagyományos, otthon készített szóda

Kétliteres szifon: 12 600 Ft

1 db patron: 24 Ft (1 liter szódához)

Egyhavi adag: 1440/2880 Ft

Előnyei: olcsó. Ugyanolyan jó szódát ad, mint bármi. A szifonba beleengedett, hirtelen deresre hűlő patron harmincon túl is pont ugyanolyan szórakoztató varázslat, mint hatévesen volt.

Hátrányai: a patronok menedzselése komoly logisztikát igényel. Aki a hetvenes-nyolcvanas években, a szénsavas ásványvíz térhódítása előtt nőtt fel, vagy fogyasztott szódát, talán emlékszik, milyen szép rendben kellett forgatni a dobozban a patronokat ahhoz, hogy ne legyen idegbaj a vége, mert vasárnap délutánra kifogyott az összes jó patron, és valaki fordítva tette vissza a dobozba már megint. És hát ne felejtsük el, hogy a szódakészítés csak annak tűnik jó mókának, akinek a gonosz és lusta családtagjai még sosem hagytak ott az üveg fenekén egy kortyot, mondván, van abban még, majd a következő újratölti.

Sodastream

A kezdőszett kb. 12 990 Ft, ebben a gép mellett van egy patron és egy palack.

Patron: 7990 Ft (60 liter szódához elég), ez cserélhető, ebben az esetben a további patronokért 2690 forintot kell fizetni.

Egyhavi adag: 2700/5400 Ft

Előnye: kicsi, asztali, kényelmes. A hagyományos szifonos megoldásnál valamivel gyorsabb szódát készíteni vele, csak meg kell tölteni a palackot, és belenyomni a gépből a szénsavat.

Hátránya: a palack. A géphez egy palackot kapunk, a tartalék palackok 1000-3500 forint körüli áron kaphatók, és mivel a gép csak speciális palackkal működik, nem lehet megúszni a beszerzést, ha a palackunk tönkremegy, vagy csak szeretnénk a nyári fröccsellátás logisztikáját minél gördülékenyebben megoldani (a fröccs típusától és szódaigényétől függően ez minimum négy-hat darab palackot kíván). Ráadásul nem mindegyik üveg kompatibilis mindegyik géptípussal.