Vágólapra másolva!
Hetedik éve választják meg az ország tortáját, az idén másodszor cukormentes változatot is. Beszereztünk egyet-egyet, a szerkesztőség elé vetettük őket, majd megkérdeztük a zsűrit és a cukrászokat, hogy mit akartak üzenni velük az országnak.
Vágólapra másolva!

Az ország tortáit a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezésében választja ki egy válogatott zsűri (ennek összetételéről lásd keretes írásunkat), a szavazás több fordulón keresztül zajlik. "Az alapötlet egy születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágunk fel egy helyen, hanem egész évben mindenki országszerte több cukrászdában meg tud kóstolni" - foglalta össze a verseny lényegét a testület elnöke, Pataki János.

Az idén a milotai mézes grillázstorta, cukormentes kategóriában pedig a ribizlihabos-almás réteges lett a befutó, a nyerteseket azonban az első falatok után kapásból átneveztük, mert ez az igény rendkívül erősen jelentkezett a tucatnyi tesztelőben.

Amikor a szerkesztőség tagjait kóstolásra hívtuk, fél perc alatt sosem látott tömeg alakult ki a konyhában. Lássuk, milyen érzésekkel távoztak.

Ribizlihabos-almás rétegek Forrás:Táfelspicc

A ribizlihabos-almás réteges torta, ami szerintünk inkább egy triplaalmás torta tönkölyliszttel

Kezdjük a cukormentes országtortával, amelyet második alkalommal választottak meg az idén. Az ötlet az Egy Csepp Figyelem alapítványtól érkezett, ők keresték meg a cukrásztestületet, a közös cél egy alacsony szénhidráttartalmú torta megalkotása volt. Egy szelet, azaz 100 gramm 134 kilokalóriát és 8,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A győztes torta kizárólagos hozzáadott édesítőszere nyírfacukor, tésztája mandula- és teljes kiőrlésű tönkölylisztből és almapüréből készült. Tölteléke párolt alma olvasztott vajjal kikeverve, amelyen egy réteg almahab található, és ennek a tetején van a tojásfehérjés ribizlihab.

A névben szereplő ribizlihab az egész kóstolóbrigádot megvezette, mindenki ribizlitortát várt, ehelyett ez egy almatorta. Ez van. Ha valaminek a nevében a ribizli van elöl, az ribizlis lesz a fejekben. Pedig nem véletlenül lett almatorta, és a ribizli csak másodlagos, sőt harmadlagos szereplő.

"Mivel az ország tortája az augusztus huszadikai ünnepségekhez, tehát a koronázáshoz kapcsolódik, az országalma kapcsán jutott eszünkbe ez az alapanyag. A szimbolika mellett az is fontos volt, hogy ez a torta egész évben kapható lesz, tehát olyan alapanyagot választottunk, ami ehhez igazodik" - tudtuk meg Nándori Lászlótól, a győztes tortát készítő cukrászda tulajdonosától. "A ribizlit azért is választottuk az alma mellé, mert egy kis színességet is bele akartunk vinni, és a hasonlóan élénkpiros gyümölcsök közül a ribizli a legsemlegesebb ízvilágú, ez nem nyomja el az almát, hiszen ez egy almatorta" - tette hozzá.

Az almatorta almatorta részét összességében szerettük, többen citromosnak érezték az almás rétegeket, páran jellegtelenségét, nem elég édes ízét kifogásolták, de a habot egy emberként leszavazta a csapat.

"Finomnak finom, a citromos (?) almaréteg jól ellensúlyozza a tojáshab kissé már túlzó édességét. Mivel többféle cukormentes tortát volt szerencsém megízlelni az évek során, az ismert felhozatalhoz képest kifejezetten jó is, ellenben két órával egy szelet elfogyasztása után is hasonlóan émelygek, mint egy terheléses vércukormérés után, ahol egy pohár fruktóztól sűrű vizet kell meginnom."

"A cukormentes torta nagyon jó, kivéve a ribizlihabnak nevezett izét a tetején. Ha az lemaradt volna, jobb lett volna. Túl édes, és nincs ribizliíze, akár lehetne színezékkel meg eperaromával ízesített tojáshab is, ugyanaz lenne a hatás."

"Milyen jó kis könnyű almatorta ez a hab nélkül, vagy valami nem habos, hanem tényleges ribizlis megoldással a helyén milyen jó lenne. Mondjuk szépnek szépek ezek a habcsókok a közéjük csepegtetett pirossal meg a ribizlifürtökkel, állnak is ezek a habok, mint a cövek, tehát dísznek nagyon bejön, de ragad, tapad, megenni kellemetlen, csak elvesz az alapból, inkább lenne ronda és finom a teteje is."

Ribizlihabos-almás rétegek Forrás:Táfelspicc

Akadt, akinek a habbal se volt baja: "A cukormentesen nem érződött a műédesség, ami tök jó, mert az édesítő mellékíze kiábrándító. Az almás réteg igen finom szerintem, noha egy kissé kompótszerű, de jól passzolt az alatta lévő tésztához. A ribizlihab is fincsi, csak abból hiányoltam néhány szem ribizlit, hogy tényleg olyan savanyú-fanyar ribizliíz is legyen benne."

Milotai mézes-grillázsos Forrás:Táfelspicc

Milotai mézes grillázstorta, ami szerintünk egy házi diótorta karamellel

A torta kétféle, dió- és grillázsdarabokat tartalmazó piskótalapból, kétféle krémből - az egyik virágmézes, a másik diós - és egy roppanós, diós rétegből áll. A tetején karamellbevonat és narancsos grillázsív.

Nem találtuk benne a mézet, de sokan a grillázst se, cserébe rengeteg diót és karamellt igen, így az összhatás népszerű lett, és volt, akinek a grillázst is kiadta.

"A grillázstorta egész jó ahhoz képest, hogy én soha nem szerettem azokat a monumentális, csicsás grillázstortákat, amiket a nagymamám rakott össze a falusi lakodalmakra. Abszolút emlékeztet arra az íze egyébként, de sokkal jobb ilyen kevésbé tömény formában, abszolút előnyére változott így a grillázstorta. Én a durva karamellréteget szerettem a legjobban a tetején. Van még belőle?"

A népszerűség fő oka a tortában található sok dió, amelynek ilyen gátlástalan mennyiségű használata mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébreszt, nagymamákat és az ő diótortáikat juttatja eszünkbe - köszönet a cukrászipar olcsójánosainak és az elterjedt diópótlóknak.

"A grillázsos szerintem szuperül sikerült, az összes réteg jó ízű, együtt is jók, nem túl édes (pedig egy karamelles tortától ezt vártam előre), aminek örülök, nem túl száraz, és tök jó, hogy olyan vastag benne az a diós réteg. Szóval nekem bejött. Ha nem cseszik el a koppintó cukrászok túl sok cukorral és kispórolt dióval, akkor remek lesz ez a fajta torta."

"A grillázstortánál a teteje nekem túl édes volt, az alsó diós részt pedig túl száraznak tartottam, előnye viszont, hogy valóban jó diós volt, és az mindig szuper, amikor a piskótában az apró diódarabok épp hogy nem zavaróan ropognak a fogak között."

A torta legnagyobb trükkje a sok dió mellett a különböző állagok váltakozása. Van benne krémes, roppanós, zsíros és puha is. Ezeket lehetett volna még bőven fokozni, de a végeredmény még így is eltér az átlagtól.

"Az ország tortájának az augusztus 20-ai ünnepségen, akár 35 fokban is mutatnia kell, ami bizonyos technológiai megkötéseket, kompromisszumokat kíván" - mondta Pataki János. Tehát az amerikai stílusú lapos, szétcsúszó rétegekkel építkező torták, bármennyire is szeretjük őket, ebben a műfajban sohasem lesznek sikeresek.

Milotai mézes-grillázsos Forrás:Táfelspicc

De miért éppen Milota?

"Milota az ország híres diótermő vidéke, onnan hozattuk a diót a tortához" - tudtuk meg Kissné Zsuzsától, a milotai mézest készítő Major cukrászda tulajdonosától. "Az alapötlet cukrászunktól, Bacskó Szilárdtól származik, és a versenykiírásban is a dió volt a kötelező elem. Az előre meghatározott íz idén új elem volt a versenyben, de ez jobb volt így, mert egy egységesebb mezőnyt eredményezett, és könnyebb volt különbséget tenni."

Az Ipartestület komolyan gondolja a szakmai összefogást, ezért jellemző a segítő, támogató a hozzáállás ebben a versenyben. A fordulók során javaslatokat is tesznek a torták alakítására, így került kevesebb cukor a verseny végére a milotaiba.

"A cukorra úgy kell gondolni, mint egy fűszerre, ezért is javasoltuk, hogy szakítsanak a magyar cukrászat és a háziasszonyok begyepesedett gyakorlatával, vagyis ne használjanak rengeteg cukrot" - mondta Pataki János.

"Az viszont jó pont, hogy egyiknek se díszítették túl fölöslegesen a tetejét" - vetette fel az esztétikai szempontot az egyik kollégánk, és tényleg, mindkét torta díszítése kifejezetten vonzó, szakít a förtelmesen túl- és rosszul díszített cukrászdai ódivattal, de még a közízlést is kielégítő formákon belül marad.

A nyertes torták együtt Forrás: Táfelspicc

Ők döntöttek

A zsűritagokat az Ipartestületből választják, az idén az ország tortája alapzsűrije a következő tagokból állt: Auguszt József, Balogh László, Szamos Miklós, Szépréti László, Bergmanné Guttmann Gabriella, Kis Zoltán, Jagyutt Péter - ők értelemszerűen nem indulnak ilyenkor a versenyen. A második és a harmadik fordulóban melléjük jön az Ipartestület vezetősége. A végső pontozásnál szavazólapot kapott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium két delegáltja is.

A cukormentes torta zsűritagjai: Pataki János, Phöm Rudolfné, Mautner Zsófia zsűrielnök, az Egy Csepp Alapítvány tagjai, a Dietetikusok Országos Szövetségének egy delegáltja, valamint az Egy Csepp főszponzorának egy képviselője.