Vágólapra másolva!
A nyári utazások jó esetben kellemes, rossz esetben kellemetlen meglepetésekkel járnak, mi most az előbbire voltunk kíváncsiak: milyen újdonságokat fedeztek fel a hazai gasztronómiai élet arcai?
Vágólapra másolva!

Mautner Zsófia (Chili & Vanília)

„Az egyik mindenképpen a Krusper család által üzemeltetett poroszlói rétesház. Egy családi rétesező egy kis bódéban, ami mellett évek óta mindig elmentem. Az idén végre megálltam, hogy megkóstoljam a rétesüket, és állítom, hogy az ország egyik legjobbja. A kínálat mindig szezonális, a rétesek között van klasszikus ízesítésű, meg néha meredekebb, én az olyan hagyományos réteseket, mint az almás vagy a túrós csak ajánlani tudom, fantasztikusak. A másik inkább újrafelfedezés: Mogyorósi Gábor a Laci!Konyha!-ban kivirágzott, csodálatos dolgokat művel.”

Mogyorósi Gábor a Laci!Konyha!-ban éppen egy madarat bont. Forrás: Mudra László

Jókuti András (Világevő)

„Nem tagadom meg magam, beismerem a felelősségemet a hazai phó-divat elterjesztésében, nekem a leggyakoribb gasztroörömforrást a februárban nyitott Hai Nam levese biztosítja, nem tudok vele leállni, szerintem egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, legalább heti egyszer odaszólít a függőségem.

Másik nagy örömöm, hogy a Laci!Konyha! visszatalált a nyitásakor tapasztalt erényeihez, elérhető áron kínál izgalmas, kimunkált, mesteri fine dining ebédmenüt. Nagy öröm, hogy vidéken is egyre több helyen lehet nagyon jókat enni, ebben fontos szerepe van a Stílusos Vidéki Éttermiség rendezvénysorozatának is, nagyon jó kezdeményezés. És talán furcsán hangzik, de a legjobban annak örülök, hogy van egy csomó nagyon jó étterem itthon, akik vagy sokat fejlődtek, vagy legalább megőrizték az eddig színvonalukat, és remélhetőleg továbbra is sikeresen tudnak működni a jövőben is. És egyre több helyen (például Tamp&Pull, Espresso Embassy, stb) lehet iszonyú jó kávékat inni! Ez nagyon fontos.”

Hai Nam Pho Forrás: Hai Nam Pho/Facebook

Ted Aprajev (Dining Guide)

„A nyár nagy meglepetése számomra a szegedi Tiszavirág étterem volt ételfronton, a másik pedig a hegymagasi Istvándy pincészet vendéglője, ahol Istvándy Csilla nagyon jó koszttal várja a betérőket. Maga a hely azért is volt nagy felfedezés, mert a környéken valamiért mindenütt a tócsni a főszereplő, ez teljesen érthetetlen. Badacsonyban mindenképpen említést érdemel még Bakó Ambrus önálló borászata, ami igazi, nagy formátumú badacsonyi borászat.”

Tiszavirág étterem

Forrás: Facebook/Tiszavirág

Molnár B. Tamás (Gault & Millau)

„Az idei nyár legfontosabb felfedéze számunkra, hogy a budapesti pozitív változások masszívan átcsaptak vidékre is, amit mindenképpen figyelembe fogunk venni a Gault & Millau kalauz ősszel megjelenő idei számában. Nemcsak olyan hagyományőrző műfajokat akarunk jutalmazni, mint az igazán jó, valódi hagyományőrzést és nem hagyományrontást folytató csárda (amiből még mindig sajnálatosan kevés van), de az év felfedezettjének is fogunk díjat osztani. Alapanyag terén is van ok némi örömre, felbukkantak olyan tenyésztők és termelők, akik magyar őshonos fajtákat gasztronómiai céllal nemesítettek – ezekkel pedig az Aranyszalag Minőség elismeréssel fogjuk díjazni.”

Bodrogi Eszter (Fűszer és lélek)

„Nekem Kassa volt az idén a nagy felfedezés. Ki tudnék emelni helyeket, de inkább az egészet méltatom (leszámítva a cukrászdákat, mert azok mind rosszabbak a hazai színvonalnál). Nagyon sok jó helyen ettünk, és azt kell mondanom, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb a minőség, mint itthon: jó a sör, nagyon jó a pizza, kifejezetten nehéz rosszat enni, vagy melléfogni.”

Karolina fűszerkertje Forrás: Facebook/Karolina füveskertje

Sákovics Dia (Táfelspicc)
„Nekem a legmenőbb dolog Karolina fűszerkertje volt. Annyira állat volt a kaja, hogy szerintem soha nem ettem idehaza ennyire jót. Roston rák barackkal, mákos-joghurtos öntettel, angus bélszín valami nagyon finom zöldséges szósszal, de egyáltalán nem jut eszembe mivel, mert akkora eksztázis volt a véres hús, hogy csak a méhösszehúzódásaimra figyeltem. Az biztos, hogy hoztak hozzá külön mini tepsiben sült krumplit. Aztán csokitorta nyilván szofisztikáltabban megfogalmazva. Fantasztikus volt.”

Most pont szabadságon. Forrás: Táfelspicc

Péter Anna (Táfelspicc)
„A Pozsonyi úti Donut Library. Végre van a Dunkin Donut kivonulását követő ínséges évek után egy hely, ahol fánkot lehet kapni. A másik a Petőfi Sándor utcai Bubble tea, ami az egyik legvidámabb dolog most a budapesti gasztróban, semmi szofiszikált téma, egyszerű agyoncukrozott teák tápiókagyöngyökkel, Pikachus pohárban. Cuki, de nem is ígér mást. ”

Ilyen cuki. Fotó: Pályi Zsófia [origo]