Ha repül a moly, akkor már mindegy

Molylepke, Autographa gamma, Silver Y, lepkeinvázió Madridban (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Konyhánk ellenszenves betolakodója a moly, ami nagyon hasznos állatnak indult, de aztán az emberek elvették a táplálékát. Úgyhogy beszokott a konyhába és a spájzba. Nem túl gusztusos nyomokat hagy maga után, de szerencsére könnyű védekezni ellene. 
Vágólapra másolva!

A ruhamolyfélék családjának (Tineidae) különböző fajai keratintartalmú (tehát általában a drágább állati eredetű, hernyóselyem, gyapjú, szőrme ruhaanyagok) étrenden nőnek fel. Kis barátunk eredetileg dögevő. Míg életterében voltak ilyenek, addig azok eltakarításában vett részt, napjainkra viszont kénytelen szőrmebundákat zabálni.

A lisztmolyfélék lárvái ezzel szemben (Phycitinae alcsalád, ide tartozik a készletmoly, a gabonák, őrlemények ellensége, és az aszalványmoly, ami szinte mindent felfal) növényi őrleményekkel, olajos magvakkal és szárított zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak.

Életciklusuk, jó és rossz szokásaik hasonlóak. Amikor elrepül előttünk a kis porszínű lepke, már nagy valószínűséggel késő, ugyanis nem az imágó, hanem a lárva a kártevő. A csinos, hálós szövedéket (ami az ürülékéből képződik) ő hagyja a lisztben, a darában, mikor hol sikerül.

A lisztmoly: Ephestia kuehniella Forrás: Wikipedia

Mit szeret?

"Épületekben a zárt helyeken, a ritkán tisztított részeken, a nehezen hozzáférhető területeken, például a hűtőgépek hátsó falán, a szekrények mögött nyugodtan tudják lerakni petéiket. Így garantált az utódok biztonságos és nyugodt fejlődése. Fejlődésük mindegyik stádiuma egész évben előfordul környezetünkben, otthonunkban, ha már egyszer bekerültek" - írja weboldalán Szántó György kártevőirtó szakember.

A molyok a zavartalan környezet mellett a magas páratartalmat is kedvelik, a petékből két hét alatt - magasabb hőmérséklet esetén gyorsabban - kelnek ki a lárvák, és elkezdenek táplálkozni. Fejlődésük három hónaptól évekig is eltarthat, és akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül. Megfelelő környezetben egy év alatt három-négy nemzedék is felnőhet.

Mit nem szeret?

A tiszta udvart, a rendes házat. A szó legklasszikusabb értelmében.

Szántó György a preventív kezelést hangsúlyozza, ami sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: "A szellőztetés, az ablak bukóra állítása nem elég, komplex légcsere, kereszthuzat szükségeltetik. A szüleim még naponta háromszor kiszellőztettek, ma már ez nem szokás. A szellőztetés azért fontos, mert megváltozik a lakásban a hőmérsékletet és a páratartalom, és a molyok nem szeretik a hőingadozást. Ezért is jellemző, hogy egy lakás akkor molyosodik el, amikor a lakók két hétre elmennek nyaralni a nyári melegben."

Az okos molylepke olyan helyekre petézne, ahol nem férnek hozzá takarításkor. Ennek kivédése is borzasztó egyszerűnek tűnik, de Szántó György felhívja figyelmünket egy kellemetlen apróságra: "Régen nem külön konyhapult és konyhaszekrény volt, hanem egy elmozdítható bútor, amit tavasszal és ősszel elhúztak a faltól, és kívül-belül letisztították. Ezt most felfúrják a falra, és az egészségügyi kártevők (az ember egészségére káros rovarok, rágcsálók összefoglaló neve) okozta legtöbb probléma abból adódik, hogy az emberek nem tudnak megfelelő takarítást végezni a bútorok mögött. Ugyanis bár a legtöbb lábon áll, a falhoz légréssel van beépítve, ezért ott tér ugyan van, de takarítani nem lehet."

Külön kiemeli, hogy kényelmesnek és praktikusnak tűnő, állítható polctávolságokat megengedő lyukakba gyönyörűen bepetéznek a molyok. Volt már ügyfele, aki ezeket egyesével, acetonnal takarította végig, mégsem tudott megszabadulni tőlük.

Az illóolajos párologtatás is hasznos módszer. Ugyanazon a szaghatáson alapul, mint a levendula, vagy a különböző molyirtó szerek. Minél erősebb az illat - például eukaliptusz -, annál hatásosabb a párologtatás.

Hogyan tároljuk a molyeledelt?

A tárolás előtt a beszerzési forrást sem szabad elhanyagolni, ugyanis az egyszerű, ablakon vagy konyhai szellőzőn keresztüli berepülés mellett akár magában az élelmiszerben is behurcolhatjuk a lárvákat a lakásba, ahol a kellemes hőmérsékleten öntudatra ébrednek, és kikelnek.

A HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer a termelőtől a fogyasztóig biztosítja a kártevőmentességet, és így pete alakban sem kerül be a lakásba a rovar. Tehát ha ellenőrzött üzletben vásárolnak, az élelmiszer nem lesz fertőzött. Aki igazán vigyázna, dobja be a fagyasztóba 72 órára a lisztet, az kiöli az esetleges lárvákat.

Az új építésű lakásokból kimaradó spájz is kedvez a molyoknak, hiszen a száraz élelmiszerek nem egy hűvösebb helyiségben vannak elraktározva, hanem velünk együtt, a jó melegben. Ezért is fontos, hogy minden megvásárolt és megbontott élelmiszert légmentesen zárható dobozba helyezzünk át.

A szex sem megoldás mindenre

Ha már megvan a baj, irtani kell, de sajnos az házilag nem olyan egyszerű. A feromonokat tartalmazó ragasztós csapdák nem irtásra, hanem a helyzet felmérésére vannak kitalálva. A csapdákban található feromon ugyan odacsalogatja a molylepkéket, de ebből csak azt lehet megállapítani, hogy repülő egyedekből van-e még a területen, mert a kukacok nem fognak miatta előugrálni az utolsó tíz deka bajai fűszerpaprikánkból, az biztos.

Az üzletekben kapható rovarirtó szerek csomagolásán mindig fel van tüntetve egy szám, amely azt mutatja, a szer hány légköbméteren fejti ki hatását, de ezt a vásárlók hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Pedig az sem mindegy, ha már a nyakunkon a baj, és hadat üzennénk.

Egyébként pedig konzultáljunk szakemberrel, és jó lesz.