E-cigi az éttermekben - USA-ban már probléma, itthon még nem

E-cigi, elektronikus cigaretta, egy lány e-cigit szív Miamiban
Vágólapra másolva!
Noha a dohányzást majdnem az egész nyugati világban sikerült száműzni az éttermekből, az megváltozott formában ugyan, de kezdi újra visszahódítani az elvesztett területeket. New Yorkban például terjedőben van a vacsora közbeni e-cigizés, amivel az éttermek nem nagyon tudnak mit kezdeni. Egyelőre.
Vágólapra másolva!

Tanácstalanság, vagy neheztelés érződik ki azokból a nyilatkozatokból, amelyeket menő New Yorki éttermek vezetői, séfjei adtak a Bloombergnek. Az újság annak járt utána, hogy a vendéglátósok mit szólnak a New Yorkban egyre terjedő elektronikus cigarettahasználathoz, amely érezhetően megnőtt az éttermekben.

Forrás: AFP

A városban tíz éve tiltották ki ezekről a helyekről a dohányzást, és mivel a e-cigi csak az elmúlt 2-3 évben kezdett komolyan elterjedni, az éttermek nem készültek fel arra, hogy hogyan kezeljék az ügyet. Van aki szerint még nem dohányoznak annyian, hogy érdemes legyen vele foglalkozni, de például a Momofoku szóvivője jelezte, hogy náluk nem kívánatos a benti dohányzás semmilyen formája, legyen szó akár sima, akár elektromos cigiről. „Finoman megkérjük a kedves vendégeinket, hogy az étteremben semmilyen cigit ne szívjanak, mert zavarhatja a többi vendégünket.” – mondta Sue Chan.

Hasonló állásponton van Gabriel Stulman, a Little Wisco lánc tulajdonosa: „Sem bent, sem a kerthelyiségben nem engedjük meg, mert szerintem kifejezetten zavaró. olyan, mintha valaki az Iphone-járól zenét hallgatni hangosan. Bárki, aki e-cigarettát szív, rákényszeríti másokra a saját hobbiját vagy szenvedélyét, ehhez pedig nincs joga. Az étterem feladata, hogy erre ügyeljen.”

Itthon egyelőre nem jelent semmiféle problémát az e-cigi kérdés, az általunk megkérdezett étteremvezetők egybehangzóan állították, hogy nagyon kevés ilyen eset van, nem igazán érdemes vele komolyabban foglalkozni.

„Heti két-három e-cigiző vendégünk akad maximum, ez egyáltalán nem zavaró. Lehet, hogy ha tél lenne, és minden asztalnál csinálnák, akkor ki kellene találnunk valamit, de megmondom őszintén, nem nagyon látok erre esélyt, főleg, hogy egyre nehezebb hozzájutni.” – Mondja Szabó Csaba, a Laci!Pecsenye! egyik üzletvezetője.

Popovics Dávid, a Macesz huszár és a Doblo borbár tulajdonosa még ennél is kevesebbszer tapasztalt e-cigizést „A pipázással egy kategóriába eső ritkaság, annyira kevesen e-cigiznek, hogy elhanyagolható. Ha meg esetleg valaki igen, az úgyis kimegy a dohányzó társasággal az utcára, gondolom én.”

Susánszky Ádám, a Ring Café üzletvezető-séfje kifejezetten csökkenő tendenciát tapasztalt: "Amikor kitiltották a dohányosokat az éttermekből, akkor lehetett látni pár e-cigarettázót, de ezek is eltüntek. Gondolom a nagy ijedtségre mindenki vett egy készüléket, aztán betette a fiókba."

Havi egy-két vendégre emlékszik vissza Deli János, a Mák bisztró üzletvezetője is, de csak azért, mert amikor felhívtuk, eszébe juttattuk, különben elsiklott volna fölötte „Nem igazán nevezném még jelenségnek sem, olyan ritka. Volt rá példa, most, hogy erről beszélünk, emlékszem is rájuk, de nem zavarnak vizet.” – mondta.