Homeopata állatorvos a halgazdaságban

Lehalászás és halfeldolgozás a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél, Nagyhegyesen
Vágólapra másolva!
A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. hatalmas hazai haltermelő cég, az ötvenes évek óta 7000 hektáron neveli a biohalakat. Minden állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságban alapvető feladat megelőzni a betegségeket, járványokat, minimalizálni az elhullásból származó veszteséget, ezért az állatorvosnak hatékonynak kell lennie. De mivel próbálkozik az, aki nem használhat hagyományos szereket, antibiotikumokat? Hát homeopátiával. 
Vágólapra másolva!

"Halállományokat érintő gyógykezeléseink során kizárólagosan a homeopátiás kezelési módot alkalmazzuk" - olvasható a halgazdaság honlapján. Homeopátiát. Halakon. Azt a kétszáz éve kidolgozott terápiás módszert, melynek hatásmechanizmusára a szkeptikusok szerint a placebóhatáson túl a mai napig nincs magyarázat, és amelynek hatásosságát eddig egyetlen tudományosan kidolgozott, kontrollált módszerrel sem igazolták. A száz százalékban állami tulajdonban lévő halgazdaságban azonban mégis ezt alkalmazzák.

Hogy hogyan jutott eszükbe? A hortobágyi homeopátiás specialistát, halegészségügyi szakértőt, dr. Molnár Gábor Miklóst kérdeztük.

Mi is az a homeopátia?

A homeopátia (a görög ὅμοιος, homoiosz = hasonló és πάθος, pathosz = szenvedés, kór szavak összetételéből) vagy hasonszenvi gyógymód alternatív gyógymód, amelyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. Alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól.
Forrás: Wikipedia

A szúnyoglárva, az az oka

"1987 óta dolgozom a halgazdaságban, és az első 8-10 évben a halbetegségek komoly elhullást okoztak az állományban. Az érdekes az volt, hogy a komoly problémák minden tóban évente kétszer, ugyanabban az időpontban jelentkeztek: egyszer tavasszal, egyszer pedig nyár végén, ősz elején. Nagyon érdekelt, hogy mi lehet az oka, de nem tudtuk megfejteni. "Ahogy a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet munkatársai sem. Az alternatív megoldáshoz végül mégis ők segítették hozzá az állatorvost, méghozzá azzal - a probléma szempontjából lényegtelennek tűnő - kutatási eredménnyel, hogy a törpeharcsa-telepítés megnöveli a rizstermést. A törpeharcsa ugyanis nagyon szereti a rizsférget, vagyis az árvaszúnyog lárváját. Az árvaszúnyog pedig történetesen évente kétszer, tavasszal és nyár végén rajzik.

"Húsvétkor éppen nézegettük a tavat, hogy milyen szépen fickándoznak a halak, milyen szép zavaros a víz (a pontyok szeretik turkálni az iszapot), majd két nappal később hívtak, hogy baj van. A tó teljesen tiszta volt. Kivettünk néhány pontyot a vízből, és mindegyiknek be volt vérezve a szája, mintha ki lettek volna rúzsozva. A boncolásból aztán kiderült, hogy nemcsak a szájuk, de az előbelük is csupa vér, tehát valaminek történnie kellett, pedig sem plusz vizet, sem új takarmányt nem kaptak az állatok, de még eső sem esett abban a két napban." A doktor ekkor az iszapot vizsgálta meg, amiben tömegével talált szúnyoglárvákat. Ezek a lárvák az iszap mélyére süllyedt növényi maradékokat, korhadékokat eszik, így állítólag azokat a mérgeket, vegyi anyagokat is magukba szívják, amiket az ember juttat a természetbe. A lárvákból aztán a mérgek a halakba kerültek, legalábbis a doktor szerint ez okozhatta a halak megbetegedését.

Dr. Molnár Gábor Miklós a húsvéti eset után készítette el első homeopátiás szerét, méghozzá a mérgező szúnyoglárvákból. "A homeopátia lényege az információval történő gyógyítás, alapelve, hogy a méreg kis adagban orvosság" - állítja. - "Ez volt az első olyan évünk, amikor sikerült meggátolni a tömeges elhullást."

Ovisok látogatják a Hortobágyi Halgazdaság telepét, ahol éppen lehalászás folyik. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Homeopátiás halhelyzet ma

A halegészségügyi szakértő azóta nyolc különböző homeopátiás gyógyszercsomagot állított össze, amelyek elvileg lefedik a leggyakrabban előforduló halbetegségeket. A gyógyszercsomagban van olyan, amelyik pontyok fekélykórjára való, akad olyan, amelyiket a paraziták okozta fertőzések ellen alkalmaz, és olyan is, amelyik célja a halakat érő stresszhatások (például mechanikai sérülések, túlzott halsűrűség, vagy "szállításkor fellépő háborgatás") megelőzése. A doktor növényi kolloidokból, iszaplakó flórából, gombatoxinokból készíti a csomagokat, részben a homeopátia, részben a Bach-féle virágterápia elveit felhasználva. Az utóbbi módszer szerint a növények virágaiból készült esszenciák közvetlenül képesek hatni a lelkiállapotra. A két módszer ötvözetéből, azaz a szuperhígított méreg és a szuperkoncentrált virág vegyítéséből kialakított szerekből Ausztriában, az ottani homeopátiás gyógyszergyárban készül el a végtermék. A homeopátiás szereket aztán a tó vizéből vett 1-1,5 literes mintában oldják fel, majd a halak tárolóvizébe öntik.

Nagyhegyes novemberben Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bár nehéz elhinni, hogy néhány Ausztriában porított szúnyoglárva esszenciája vízben oldva, petpalackban felrázva, egy tóba locsolva tényleg hatásos lehet, dr. Molnár Gábor Miklós állítja, hogy az.

"Fontos feladatom, hogy a szkeptikus kollégáknak megmutassam: a világ nemcsak anyagból áll, azt lelki és szellemi dolgok is mozgatják" - mondja." Mindig elmondom, hogy gondoljanak csak bele, milyen régóta, hány hektáron, mennyi halat kezelek. A halgazdaság vezetése pedig támogatja a tevékenységemet, hiszen az eredmények igazolják a módszerem. A halegészségügyi helyzet az elmúlt években javult, az elhullás csökkent, ahogy a gyógyszerköltség is, ami óriási megtakarítást jelent. Ráadásul a módszer környezetbarát, a hal íze pedig sokkal jobb azóta. Tiszta és finom."

Lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.-nél, Nagyhegyesen Fotó: Tuba Zoltán - Origo