A japán konyha a világörökség része lett

Jaszuharu Macumata (Matsumata Yasuharu) japán teatanár, teafarmer a budapesti Hamami teaházban tartott előadása előtt, 2013. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
Az UNESCO a hagyományos francia konyha után az idén a tradicionális japán gasztronómiát is beemelte a kulturális örökségek listájára.
Vágólapra másolva!

A harmóniára, szezonalitásra és mindig kifogástalan alapanyagokra támaszkodó vasokut, azaz az évszázados hagyományra visszatekintő japán konyhastílust az UNESCO szerdán, azerbejdzsáni konferenciáján vette fel a listára.

A nemzeti konyhák közül eddig egyedül a francia tudott fölkerülni.

A találkozón védelem alá helyeztek még török és mexikói fogásokat, valamint a mediterrán diétát. A vasoku kulturális örökséggé tétele igen jól jön azoknak a puristáknak, akik az utóbbi években egyre többet szomorkodtak az országukban teret nyerő nyugati étkezési stílusoknak, melyek gyorsaságukkal és kényelmességükkel kezdték kiszorítani a gyakran időigényes japán stílust.