Karácsonyi vacsorák a komfortzónán túlról

karácsonyi asztal, karácsonyi vacsora, karácsonyi menü, karácsony
Vágólapra másolva!
A halászlé-töltött káposzta-bejgli szentháromságon túl is van karácsony és élet. Van, hogy nincs pénz, van, hogy nem szeretik a halat, és van, hogy nem ehetnek lisztet. Nekik állítottunk össze filléres, olcsó, halmentes, mindentől mentes és nagyon különleges menüket. Sőt, még azokra is gondoltunk, akik szállítani akarják, vagy hidegen szeretnének valami ünnepit fogyasztani. Mert a karácsony sem egyféle.
Vágólapra másolva!

Filléres vacsora négy főre (fejenként 432 Ft)

Előétel – Fűszeres kelkáposztaleves
Főétel – Sült keszeg, ecetes kapros krumplisaláta
Desszert – Töltött sült alma
Összesen: 1725 Ft

Miért is ne? Forrás: [origo]

Tartalmas, változatos vacsora, amelybe nem csak egy főfogás, hanem előétel és desszert is belefért. Fűszeres leves, főfogásként pedig az elfelejtett, viszont finom és nagyon olcsó keszeg, amely piacokon, halaspultokban is megtalálható.

Karácsonyi töltött sült alma Forrás: Táfelspicc

Desszertnek egy pofátlanul egyszerű, fűszeres, igazi karácsonyízű fogást raktunk bele, ami azon kívül, hogy olcsó, egyszerűségéhez mérten is zseniálisan finom. Mindez fejenként 432 forintból.

Olcsón és halmentesen (660 Ft/fő)

Előétel – Sütőtökös saláta dióval
Főétel – Ánizsos dagadótekercs vagy kökénnyel töltött dagadó
Desszert – Mini fűszeres pavlovák
Összesen: 2620 Ft

Az olcsó menüből kiszorul a hal, belép helyette a hús: az ánizsos dagadó látványos, ünnepi fogás, amelyet nem is olyan nehéz elkészíteni, és a dagadó szaftossága mellett kifejezetten olcsó konc (bontásához és tekeréséhez videót itt találnak). Aki szereti a kökényt, azzal is elkészítheti, kökényt pedig még most is szedhet, mi is szedtünk, az az igazán olcsó.

Sütőtökös saláta dióval Forrás: Táfelspicc

Előételnek mi diós sütőtöksalátát kínálnánk, ami laktató és finom, és a sütőtök is megmutatja az ünnepi arcát.

A desszert szintén egyszerű, viszont elegáns fogás: a pavlovákat fahéjjal, ánizzsal fűszerezem, majd a tetejére tejszínhabot és kevés vajon párolt almát teszek. A menü fejenként 655 forintba kerül, egy karácsonyi vacsoráért nem is rossz.

Kicsit villantós menü négy főre, hal nélkül (1425 Ft/fő)

Előétel – Vadrizses vadgombaleves
Főétel – Diós kacsa párolt narancsos kelkáposztával
Desszert – Mákos guba
Összesen: 5700 Ft

Ugrunk egy szintet: ha éppen szeretnének lenyűgözni valakit, de azért nem olyan drágán, akkor ez az ideális menü. A vadrizses gombaleves sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik, a vadrizs szuper alapanyag, érdemes az ünnepi menüben is használni, vargányát, vad gombákat pedig lehet kapni fagyasztva, vagy szárítottat is, sőt, aki szemfüles volt, szedett magának évközben, és megszárította magának.

Vadrizses vadgombaleves, szép is, nem csak finom Forrás: Táfelspicc

A dió, kacsa és a narancs hármasát nem kell magyarázni, annyira illenek egymáshoz, most viszont kiegészítjük az édeskés, friss ízű kelkáposztával, nem pedig a megszokott párolt lila káposztát adjuk hozzá.

Mákos guba komlós sodóval Forrás: Táfelspicc

Zárásként a népszerű mákos gubát adjuk, amihez a megszokott vaníliás helyett komlós sodót kínálunk, mert a komló eszelős. Fejenként 1425 forintért.

Nagyon villantós négy főre, hallal, fejenként 2250 Ft

Pre-előétel – Egy falatnyi komlós narancs étcsokoládéval
Előétel – Dobozában sült camembert hecsedlivel (a linken ribizlivel, de ez ne zavarjon senkit, amúgy lehet azzal is)
Főétel – Karácsonyi harcsa citromos ropogós morzsával
Desszert – Zabaglione
Összesen: 9000 Ft

Egy nagyon villantós vacsoránál belefér, ha az előételt megelőzi egy még kisebb fogás, egy pre-előétel (mondhatnánk, hogy amuse bouche), itt most kivételesen nem egy hagyományos, sós ízelítőt választottunk: a komló, narancs és a csokoládé kis falatként (de tényleg legyen kicsi, különben eltelít) szokatlan, de hatásos, kesernyés, fanyar és édeskés belépő, meg ugye a komló eszelős, mint már említettük.

A komlós-narancsos csokoládé mutat is Forrás: Táfelspicc

Az előételhez olyan sajtot válasszanak, amelyet a dobozában (jellemzően fa) meg tudnak sütni. 5-10 percre betolom a 200 fokos sütőbe, hagyom megolvadni-pirulni, majd füstös ízű hecsedlivel, friss kenyérrel tálalom.

A dobozában sült sajt mutat is, és választhatnak kecskét, ha valaki érzékeny a tehéntejre Forrás: Táfelspicc

A karácsonyi harcsát készítsék Mautner Zsófi receptje alapján, nem fognak csalódni, mert szép és rettentő finom fogás.

Zabaglione Forrás: Táfelspicc

A desszert pedig a jó alapanyagokért kiáltó, ugyanakkor faék egyszerűségű zabaglione. Így villantsanak fejenként 2250 forintért.

Szuper mentes menü (tojás- és gluténmentes, a pre-előétel elhagyásával tejtermékmentes), ami mellesleg elég szexi, és hal sincs benne

Pre-előétel – Kecskesajtkrém fűszeres körtével és dióval
Előétel – Nyúlmáj mazsolával és kaprival (a receptben kecskegidamáj, ne ijedjenek meg, nyúlból is remekül kiadta)
Főétel – Bárány mentás lencsesalátával
Desszert – Mangó-gyömbér, kókusztejes csokiganache, törökmézmorzsa
Összesen: 8590 Ft

A karácsony tökéletesen alkalmas arra, hogy mentesen étkezzünk, mivel az ilyenkor megszokott fogások (halászlé, halak, húsok) többnyire nem tartalmaznak se glutént, se tejterméket. A fenti menü is ezen alapszik, könnyen elkészíthető ételekkel, amelyek mégis zseniálisak az ünnepre.

A nyúlmáj mazsolával és kaprival valószínűleg még a belsőségektől idegenkedőket is meggyőzi. Ha nem kapnak nyúlmájat (amihez egyébként rettentő olcsón hozzájuthatnak hiperekben), helyettesítsék – az eredeti recepthez igazodva – kecske-, bárány- vagy borjúmájjal, amiket viszont egyáltalán nem kapni sehol. Tehát marad a nyúl.

Nyúlmáj kaprival és mazsolával Forrás: Táfelspicc

A bárányossobucónál sütés előtt hagyják el a lisztet, a hús és maga a fogás így is elég tartalmas lesz, ezt enyhíti a mentás lencsesaláta.

Bárányossobuco Forrás: Táfelspicc

Desszertnek egyszerű, fűszeres, gyümölcsös, csokoládés pohárkrém, amit házi törökmézmorzsával dobtunk fel. Fejenként 2150 forintért.

Gyömbéres mangós csokoládékrém törökmézzel Forrás: Táfelspicc

+1 elviteles menü a fentiekből összeollózva

Előétel – Sütőtökös saláta dióval
Főétel – Bárányossobuco mentás lencsesalátával
Desszert – Töltött sült alma komlószósszal

A ráadás menü azoknak jön jól, akik innen-oda visznek ételeket. Ezek a fogások könnyen szállíthatók, előkészíthetők, sőt, hidegen jobbak, mint melegen, úgyhogy mehet a csomagolás, pakolás, ezek az ételek tökéletesek hozzá.