Télen nincs paradicsom

Téli zöldségek ládában
Vágólapra másolva!
A zöldségesstandok odáig jutottak napjainkra, hogy a választék alig tükrözi, milyen hónapban járunk, de még azt sem igazán, melyik évszakban. Aki viszont egy kis odafigyeléssel visszaigazítja étrendjét a növények természetes életciklusához, az jobb minőségű alapanyagokhoz és több tápanyaghoz jut, kevesebb pénzért. 
Vágólapra másolva!

A nagy tapsikolásban, hogy már mindenféle zöldség és gyümölcs van a pult fölött is, megfeledkeztünk a lényegről. Sokan nem tudják megmondani, hogy a zöldséges melyik ládájában lehet a keveset utazott és szezonális hazai termény, és melyik láda tartalmaz csupán színes, több ezer kilométert utazott zöldségkarikatúrákat.

Téli zöldségek, gyümölcsök Forrás: Táfelspicc

Miért jobb az alma, mint a körte?

Nem helyes, hogy valaki azért, mert megengedheti magának, télen is paradicsomot eszik. Csak szezonális, szabadföldi terményeket kellene fogyasztani, de a multik hozzászoktatták az embereket ahhoz, hogy mindig van minden. Nem gondolkodnak el azon, hogy ez milyen termesztési körülmények között lehetséges, pláne úgy, hogy az ilyen termény egész évben ugyanannyiba kerül. Télen savanyú káposztát, céklát, répát, sütőtököt, krumplit kell enni, rengeteg minden áll rendelkezésünkre még januárban is – mutatott rá a lényegre egy korábbi cikkünkben Járosi Lívia, a Fekete Bárány biogazdaság tulajdonosa.

A sütőtök – és mindegyik ezen az éghajlaton szezonális és helyi termény – azért jobb télen, mint a paradicsom, mert:

  • Van belőlük hazai (és persze tonnaszám import is), ami kevesebbet utazik, mint az import áru. A rövid utaztatás környezetkímélő hatását akár félre is tehetjük, mert ennek sokkal közvetlenebb következményei is vannak.
  • Ha nem kell utaztatni, éretten szedik le, így a termény több tápanyagot és ízt tartalmaz, mint egy éretlenül leszakított társa, amelyben eleve kevesebb érték volt, és az a szállítási idő alatt tovább csökken. (Vannak utóérő gyümölcsök is, jellemzően az őszi-téliek, alma, körte, birs, naspolya, ezek remekül tárolhatók.)
  • Amit éretten szednek le és kevesebbet utazik, annak a felülete nem igényel kezelést (a szabályozás szerint kezelhetik, kezelik is, a hosszú távot utazó almák, körték felületét is, nem csak a citromról van szó, ezért hangsúlyozzuk a helyit a szezonális mellett), csomagolása védőgázt, és a termény nem igényel utóérlelést sem.
  • A közös szezonban termő zöldségek és gyümölcsök ízvilága harmonizál, rengeteg csodálatos klasszikus recept épül rájuk, ami megkönnyíti a konyhai gondolkodást. Ilyen párok például a sütőtök és körte, alma és cékla, káposzta és cékla, káposzta és alma, csicsóka és birsalma, birsalma és sütőtök, kelkáposzta és gesztenye, vagy hogy egy nyári klasszikust idézzünk: lecsó.
  • Csökkenthető az ételallergiák, intoleranciák kialakulásának esélye, hiszen így nem ugyanazt fogyasztjuk napról napra, hónapról hónapra, többek között erre mutat rá Maria Griffiths, a Brit Táplálkozástudományi Intézet szóvivője is.

Akinek problémát okoz a paradicsom sütőtökre cserélése, ismerje meg jobban a sütőtököt, akkor eszébe sem fog jutni ízetlen paradicsomot vásárolni, amikor a sütőtöknek van itt az ideje!

Jó-jó, de akkor milyen szezonálisat lehet enni tavaszig Magyarországon?

Jól tárolható őszi terményeket, és pár télen is szedhető érdekességet.

Akár télen is frissen szedhető hazai zöldségek, gyümölcsök (a linkek alatt recepteket találnak, sokat, rengeteget):

Csicsókapucolás Forrás: Táfelspicc

Csicsóka

Kökény Forrás: Táfelspicc

Kökény

Naspolya Forrás: Táfelspicc

Naspolya

És íme, a remekül vermelhető vagy hűvösben hosszú ideig jól tárolható zöldségeink, gyümölcseink:

Kelkáposztaleves gesztenyével Forrás: Táfelspicc

Kelkáposzta

Retekcsipsz Forrás: Táfelspicc

Fekete retek

Vöröskáposzta-saláta Forrás: Táfelspicc

Káposzta

Céklasaláta naranccsal és édesköménnyel Forrás: Origo

Cékla

Sült karfiolsaláta aranymazsolával Forrás: Táfelspicc

Karfiol

Kapros répaleves Forrás: Táfelspicc

Répa

Karfiolpüré pasztinákkal Forrás: Origo

Pasztinák, zellergumó

Sütőtökös saláta dióval Forrás: Táfelspicc

Sütőtök/vajtök

Ribollita Forrás:Táfelspicc

Mángold (A mángold akár szabad földön is megterem télen)

Almás céklasaláta radicchióval Forrás: Origo

Alma

Birsalma Forrás: Táfelspicc

Birsalma

Körte és vajtök saláta Forrás: Origo

Körte

Kapros burgonyasaláta Forrás: Táfelspicc

Burgonya