Vágólapra másolva!
A lightot meghatározó törvényt követve akár ráírhatnám a húsos szalonnára: sertészsír light, és csak nevetnék.
Vágólapra másolva!

Három a fogalom

A köznyelv -és a light szót adó angol nyelv is- hiába értelmezi a light szót könnyűnek, könnyednek, az élelmiszeriparban ez nem pontosan ezt jelenti. Nagyon nem. Annyira nem, hogy a szabályozás szerint a legnagyobb szívnyugalommal írhatnám a húsos szalonnára: sertészsír light. Azt hiszik, viccelek?

Forrás: Táfelspicc

A light ugyanis annyit jelent az élelmiszeriparban, hogy csökkentett energiatartalmú. Mármint saját magához képest.

"Az állítás, csak akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, azon tulajdonságok feltűntetésével, amely(ek) által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken. - írta kérdésünkre a VM sajtóirodája. Tehát az a light, amiben az adott élelmiszerhez képest 30%-al kevesebb a kalória. Ahogy minden márka light termékének meg is találják nem light párját a polcokon.

Így születhettek meg kifejezetten kalóriadús és zsíros élelmiszerek light változatai -majonéz, sajtok, kakaópor, fagylaltok- amelyek még így is kalóriadúsak, de az élvezeti értékük nagy része az elvesztett zsírral együtt odavan, hiszen hiába ugrálunk, vannak olyan termékcsoportok, amelyeknek egyszerűen a zsírtartalom a lelke.

A light üdítőknél pedig cukor felhasználása helyett jellemzően édesítőszerrel élnek a kalóriacsökkentés érdekében, bár az utóbbi időben a sztívia is kezd divatba jönni.

Forrás: Táfelspicc

A másik két fogalom már egy kicsit használhatóbb egy kalóriaszegény élelmiszert kereső fogyasztónak.

Energiaszegény és energiamentes

Energiaszegénység esetén a termék energiatartalma nem haladhatja meg a 40 kcal (170kJ)/100 g-ot szilárd anyagok, és a 20 kcal (80 kJ)/100 ml-t folyadékok esetében.

Alapanyagra vetítve képzeljék el a paradicsomot (18kcal/100g), vagy a karalábét (27 kcal/100g). De a répát (41 kcal/100g) és a burgonyát (77 kcal/100g) már száműznünk kell a kategóriából. Ezek -a törvény szerint- nem energiaszegény élelmiszerek. És lightnak is csak akkor elég lightok, ha van mellettük egy legalább 30%-al zsírosabb répa. Vagy burgonya.

Az energiamentes pedig pont annyira energiamentes, mint amennyire az alkoholmentes sör alkoholmentes. Esetükben a fenti határértékek 4 kcal (17 kJ)/100 ml, nem pedig nulla, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Ilyen élelmiszer a Coke Zero. Vagy a víz. Az üres kávé, és az üres tea.