A Guardian felült a gulyásvonatra

Felicity Cloake tökéletes gulyása
Vágólapra másolva!
A Guardian szerzője, Felicity Cloak tisztában van a pörkölt és paprikás kifejezésekkel, sőt a gulyás kettős természetével is. Mármint, hogy van a gulyás és a goulash. Előbbit a cowboyok főzik. 
Vágólapra másolva!

Sajnos még mindig erősen tartja magát az a romantikus marhaság, hogy a gulyást a gulyások főzték, Felicity Cloak pedig nem olvashatott Váncsa Istvánt, aki ezt egyszer rendkívül frappánsan tisztázta.

Felicity Cloake tökéletes gulyása Forrás: Felicity Cloak

Nem baj, a magyarok többsége is a gulyások szájába adja ezt a városi, polgári körökben kialakult fogást, így ezt igazán nem róhatjuk fel neki. Sőt, a cikk elején tisztázza, hogy a magyar gulyás egy leves, amit ő készített az pedig egy sűrűbb étel, és a kettő nem egy és ugyanaz. A gulyásról szóló források kegyetlen kuszaságából Felicity Cloak ezt a gulyást hámozta ki:

  • Cubákos, inas részeket ajánl hozzá, mert azok a hosszú főzési idő alatt jó állagot biztosítanak.
  • Kifogásolja több blogger és szakíró chuck steakre (nyak) vonatkozó tippjét, annál cuccosabb alapanyag jobb ehhez az ételhez.
  • Hugh Fearnley-Whittingstal nyomán a marhalábszárat választja alapanyagnak.
  • Nagy darabokra vágja a húst.
  • Az Oxford Companion of Food-ra hivatkozva a fűszerpaprika húsra pirítását szorgalmazza, hiszen így lesz pörkölt, és sajnos így, a paprikával, kevés liszttel, köménymaggal összerázott húst lepirítva indítja az ételt.
  • Főz bele karikára vágott zöldpaprikát.
  • Talál liszttel sűrített változatokat, de szükségtelennek tartja ezt a sűrítési formát.
  • Zsíron indítja, nem olívaolajon és vajon, holott ilyen források is vannak.
  • Elveti egyes források paradicsompürét szorgalmazó ötleteit, hiszen a gulyás a fűszerpaprikáról szól.
  • Elveti egyes források hozzáadott kolbászt szorgalmazó ötleteit, szintén a fűszerpaprika miatt.
  • Kipróbálja különböző források bort ajánló receptjeit, de a víz mellett marad.
  • Ad hozzá citromlevet és a végén csipetke/nokedlivel, tört főtt krumplival és tejföllel tálalja.

Az egész cikket itt olvashatja angolul.

Mielőtt kommentelnének, írják be M-A-G-Y-A-R receptkeresőkbe, hogy gulyás, aztán lepődjenek meg, milyen jó receptet hozott össze Felicity Cloak pár kilométerrel odébb.

Tavaly a Budai Gourmet Fesztiválon is a gulyás volt a téma, ott a legjobb hazai séfek mutatták be, milyen lehetőségek vannak a gulyásban.