A zsírégető, amivel nem lehet zsírt égetni

Szuper gyakorlatok belső combra, edzés, szexi csaj
Vágólapra másolva!
A legtöbb fogyókúrás és zsírégetőnek hirdetett szerben megtalálható L-karnitin népszerűsége mögött inkább profi marketinget, mint komoly kutatási eredményeket érdemes keresni.
Vágólapra másolva!

Az L-karnitin egy mikronutriens, amit a máj a lizin és metionin aminosavakból állít elő. A sejtekben a zsírsavak membránon keresztüli transzportját segíti. Ezért, és a tudományos eredményekkel némiképp megengedő táplálékkiegészítőket forgalmazó cégek kommunikációja miatt terjedt el a fogyókúrázók körében, mint hatékony zsírégető szer.

Forrás: Thinkstock

Idősek előnyben

A probléma mindezzel csak az, hogy az L-karnitin zsírégető hatásáról eddig nem készült túl sok kutatás. Igazán magas tudományos presztízsű pedig egyáltalán nem. Amik készültek, és valóban alátámasztani látszanak az L-karnitin fogyasztó hatását, ott a kísérleti alanyok mind nagyon idős emberek voltak. Az egyik esetben 100 évnél idősebb embereken tesztelték a karnitin mentális és fizikai kifáradásra való pozitív hatását, egy másiknál ugyan találtak bizonyítékot arra, hogy az anyag csökkenti a testzsírt, és sokkal jobb koleszterinszintet eredményez, de a kísérleti alanyok itt is idős, könnyen kifáradó emberek voltak.

A karnitinnek van olyan hatása, ami fokozza a testedzés során felhasznált zsír mennyiségét, az ezt alátámasztó eredményeket mutató kutatásokat azonban igen kis számú, és speciális szempontok szerint összeválogatott alanyokon végezték. Egy tizennégy fős, nem vegetáriánus, egészséges, 18-44 éves férfiakból álló mintán fél éven keresztül végzett dupla vak kutatás például azt találta, hogy a 24 héten keresztül napi 2 gramm L-karnitint szedő csoport 50%-os intenzitású edzés során nagyobb arányban égetett zsírt.

Nemcsak idősek, vegák is előnyben

Ha valaki az életmódjából kifolyólag drasztikusan lecsökkenti a szervezetében a karnitinszintet (például hosszan tartó éhezés, vegán étrend miatt), akkor a kiegészítésként bevitt karnitinnek valóban vannak pozitív hatásai a zsírégetésre, de itt megint csak nem egy általánosan elérhető hatásról, hanem nagyon specifikus esetről van szó (plusz a linkelt kutatást patkányokon végezték). A karnitin edzésteljesítményre kifejtett hatásának keresésekor vagy azt találták, hogy nincs ilyen hatás (például a University of Stirling sporttudományi tanszékén és a Nestlé kutatóközpontjában végzett kísérleteken), vagy pedig olyan kicsi volt az egyedszám, hogy messzemenő következtetéseket levonni teljesen fölösleges (a koreai Chonju egyetemen ráadásul tizenöt grammot adtak a szokásos egy-két grammos adagokkal szemben).

Súlyos vesebetegségben szenvedőknél növeli a vörösvérsejtek számát (az FDA jóvá is hagyta az L-karnitin kezelést erre az esetre), valószínűleg ebből a hatásából eredhet, hogy szeretik teljesítményfokozóként hirdetni és használni.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az L-karnitin teljesen fölösleges cucc lenne: volt rá példa, hogy egészséges, fiatal férfiakban javította az inzulinérzékenységet, vagy nem alkoholista, zsírmájban szenvedő betegek esetében javította a májfunkciót. De arra, amire a táplálékkiegészítő cégek árulják, nem nagyon készült teljesen megbízható, figyelemre méltó kutatás, úgyhogy nem érdemes erre alapozni a diétánkat.