Mennyibe kerül egy igazán drága étterem?

Maison pic étterem
Maison pic
Vágólapra másolva!
Most, hogy azon folyik a diskurzus, hogy Gattyán György éttermében borral együtt negyvenezret is elkérnek egy kóstolómenüért (és fogadok, hogy még rendes adagokat sem kapni ezért a pénzért, hanem ilyen falatnyi kis dolgokat hoznak ki hatalmas tányérokon :( ), ezért érdemes egy pillantást vetni arra, hogy ez az ár melyik mezőnybe helyezi a I'Occhio di Stilét. Összeszedtük a világ legdrágább éttermeit.
Vágólapra másolva!

SubliMotion Forrás: Sublimotion

SubliMotion
Ibiza
Séf: Paco Roncero
Michelin-csillagok száma: most nyílt, úgyhogy 0
Ár: 2000 dollár (kb. 450 ezer Ft) fejenként

A napokban megnyílt ibizai hellyel jelenleg tele vannak a különböző magazinok, kétezer dolláros menüárával ugyanis jelenleg messze a legdrágább hely a világon. Egy este legfeljebb tizenkét vendéget ültetnek le, húszfogásos vacsorát szolgálnak fel nekik, és az asztalt, illetve a falakat beborító interaktív fényjáték gondoskodik valami egészen új vacsoraélményről.

A bemutatkozó videó alapján (amelynek a zenei aláfestésénél 1998-asabb dolgot rég hallottam) inkább tűnik lézerszínházba oltott El Bulli-epigonnak, mint radikálisan új gasztronómiai tapasztalatnak, de persze az efféle videók általában csalósak. Egyébként ha már felmerült: a sajnos már bezárt El Bulliban egy menü kb. 250 euró volt (kb. 76 ezer forint), mondjuk ott nem is vetítettek az asztalra virágszirmokat.

Le Meurice Forrás: Le meurice

Le Meurice
Párizs
Séf: Alain Ducasse
Michelin-csillagok száma: 3
Ár: ötfogásos menü 524 dollár (kb. 116 ezer Ft) fejenként

A királyok éttermének is becézett Le Meurice-nek helyet adó szállodát 1815-ben nyitotta egy Charles-Augustin Meurice nevű postás (postamester volt egyébként, de mennyivel vagányabbul hangzik már, hogy postás), a jelenlegi helyére húsz évvel később, 1835-ben költözött. A szálló a fennállásának kétszáz éve alatt igazi celebmágnessé nőtte ki magát, a huszadik század során számtalan, a városba látogató híresség szállt itt meg, Salvador Dalí például minden évben egy hónapot töltött itt. Az étterem konyhája a francia klasszikus vonalon halad, az enteriőr azokat az időket idézi, amikor minden jobb volt, és volt pénz arra, hogy mindent bevonjanak egy kis arannyal...

Masa
New York
Séf: Takajama Masa
Michelin-csillagok száma: 3
Ár: 600 dollár (kb. 133 ezer Ft) fejenként

A legjobbnak tartott New York-i szusiétterem, ahová egyenesen Japánból szállítják az alapanyagokat – ahogy azt az ember egy ilyen helytől elvárja. Persze, aki látta a Szusiálmokat, az tudja, hogy az univerzum legjobb szusiját pontosan feleennyiért, azaz 300 dollárért megkapja Jiro mesternél. A hatszáz dolláros kóstolómenüben itt öt előétel, 15-20 szusi és egy desszert van, és az az előnye mindenképpen megvan Jiro éttermével szemben, hogy nem kell két hónapot várni egy vacsorára.

Kitcho étterem Forrás: Kitcho

Kitcho

Kiotó, Japán
Séf: Tokuoka Kunio
Michelin-csillagok száma: 3
Ár: kb. 600 dollár (kb. 133 ezer Ft) fejenként

Amerika legdrágább japán étterme után jöjjön Japán legdrágább japán étterme. Ötvennégyezer jenbe kerül egy ebéd- vagy vacsoramenü a harmincas években alapított Kitchóban, amelyet a tradicionális kaiszeki műfajban jelenleg a legjobbnak tartanak az országban. Egyébként nem is ez a legdrágább opció, hanem a tízfogásos vacsora. A legdrágább, a séf által a legfrissebb alapanyagokból összeállított menü ára nem szerepel a honlapon, mert az mindig az éppen aktuális napi beszerzési ár függvénye.

Maison Pic Forrás: Maison pic

Maison Pic
Franciaország
Séf: Anne-Sophie Pic
Michelin-csillagok száma: 3
Ár: kb. 320 euró (kb. 100 ezer Ft) fejenként

Szintén egy patinás francia étterem, családi vállalkozásban, jelenleg a harmadik generáció, Anne-Sophie Pic keze alatt. A hely 2007-ben nyerte el harmadszor a három Michelin-csillagot. Legelőször 1934-ben szerezte meg Andre Pic irányítása alatt. Utána fia, Jacques Pic, 1973-ban újra háromcsillagossá tette a helyet, amit most az unoka, Sophie vezet. A 320 eurós menüben jelenleg kilenc fogás van, köztük olyanok, amelyeket évtizedek óta pontosan ugyanúgy készítenek, mint például az 1971 óta az étlapon tartott, "horoggal fogott sügér alverta kaviárral".