Állattetemek a csokisdobozban

gumicukor kígyó
Vágólapra másolva!
Hogy vegánnak, vagy egyszerű vegetáriánusnak lenni nem könnyű, azt mindenki tudja. Nem csak akkor, ha a mindenütt alapként kínált vega menüre (rántott gomba, vegyes köret) gondolunk, de akkor sem, ha arra, milyen sok rejtett állati eredetű alapnyagot kell nap mint nap kerülgetniük. Úgy, hogy sokról sokan nem is tudják: pár hónappal azelőtt még vígan az ólban röfögött a gumicukornak való.
Vágólapra másolva!

Zselatin
Miben van? kukoricapehely, gumicukor, rágó, mentolos cukorka, salátaöntetek, különböző süteménykrémek

A zöldfülű vegák-vegánok adu ász csapdája. Zselatin annyi termékben van, hogy fölsorolni sem lehet, állagjavítónak, ragasztónak, mindennek használják. Legszebb, mondhatni esszenciális megnyilvánulása mégiscsak a gumicukor, ami gyakorlatilag ízesített zselatin. A zselatin pedig nem máshonnan van, mint sertés és marha csontjából, porcogóból, ínszalagból, bőrből. Nem a legzöldebb, legPETA-kompatibilisebb alapanyag.

Jó zselatin, úgy mondjuk. Forrás: Purple Sherbet Photography

Glükozamin
Miben van? krémek, ízületvédő kapszulák

Fáj a térde? Recseg? Nyikorog? Előbb-utóbb valamelyik barátja egészen biztosan javasol majd egy jobb ízületvédőt, amiért még orvoshoz sem kell menni, mert bármelyik bioboltban kapható. A jelenleg piacon levő, táplálék-kiegészítőként árult ízületvédők nagy része glükozamint (glükozamin szulfátot) tartalmaz, amit tengeri rákok páncéljából szokás kivenni, és utána a zselékapszulákba betenni. Ja, és tudja, mi van a zselékapszulában? Bizony, zselatin!

Kármin
Gyümölcslevek, cukorkák, pirosra festett ételek

Hála istennek a régi jó dolgokból is maradt valami: a gyönyörű piros színt adó kármint vagy karmazsint évszázadok óta ugyanazzal a módszerrel és ugyanonnan állítják elő: a fügekaktuszon élősködő bíbortetű nőstényeinek porításából.

Szarvasmarha. Forrás: Purple Sherbet Photography

Albumin
Miben van? iparo krémek, öntetek

Állagjavító hatása miatt rengeteg iparilag előállított konzervben, krémben és salátaöntetben találhatunk albumint. No meg a tojásfehérjében is, bár ott nem az állagjavító hatás az elsődleges, de onnan vonják ki. Mindenesetre, aki nem akar úgy járni, mint Todd Ingram a Scott Pilgrim a világ ellenben (akinek a vegánrendőrség visszavonta a vegánigazolványát), az tartózkodjon az albumin fogyasztásától.

Sztearinsav
Miben van? különböző ipari krémek, síkosítók, samponok, tészták

Ha azt mondjuk sztearátsav, nem biztos, hogy megszólal a vegánok fejében a vészcsengő, viszont ha azt mondjuk faggyú, akkor egészen biztosan beindul a fujjogás. Pedig a sztearátsavat általában szarvasmarha vagy birkafaggyúból nyerik ki nagyipari felhasználásra, utána kerül a különböző krémekbe és szépségápolási termékekbe. Bizonyos sóit ipari kelt tésztákba is használják.

Sertés Forrás: Flicker - Hisham Binsuwaif

Hasnyálmirigy por, vagy –kivonat
Miben van? hámosító krémek

Az inzulin az egyik legerősebb szövetregeneráló hormon. Ezért találhatjuk meg különböző hámosító krémekben – általában pancreas porként, kivonatként, ami hasnyálmirigyet jelent. Hasnyálmirigye pedig nincs egyetlen növénynek sem.

Lecitin
Miben van? csoki, margarin, növényi olajok, sütemények

Kitűnő állagjavító és emulgeáló szer, az édességiparban nélkülözhetetlen. Nem csak szójából, napraforgóból, hanem állati szövetekből nyert foszfolipidekből is előállítják. A szóját viszont, mivel allergén, minden esetben jelezni kell a csomagoláson, így az így jelölt termékek -hacsak nem tartalmaznak más, állati eredetű nyersanyagot- nem tartalmaznak állati eredetű nyersanyagot.