Természetesen mindenki fel van készülve az élelmiszeripar álnokságaira, így nem véletlen, hogy sokan azonnal kész ténynek veszik ezeket az információkat. Miután többször belefutottunk a nikotinos elméletbe, utánajártunk, tényleg az emberek dohányfüggőségéért felelős vegyület teszi rabbá az állatokat?
Az állateledeleket is feliratozni kell
A háziállatok számára készült eledelek csomagolásán kötelező feltüntetni a törvényileg előírt, takarmányokra vonatkozó információkat. Az elnevezésnek kapcsolatban kell állnia azzal, hogy milyen állatnak, melyik életkorban és milyen életmódhoz készítették. A teljes értékű tápok az adott életszakaszban minden szükséges tápanyaggal ellátják kutyánkat, macskánkat; igaz, emellett számos kiegészítő eledel is kapható – ezek lehetnek speciális vitaminos készítmények vagy akár a neveléshez használt jutalomfalatok.
Az előírások alapján kötelező feltüntetni az összetételt, mennyiség szerint csökkenő sorrendben – de figyelem, már találkoztunk olyannal, ahol ez a sorrend nem volt megfelelő. Az olcsóbb termékek esetében a gyártók leginkább kategóriákat írnak, vagyis annyit tudunk meg, hogy hús és állati származék, a minőségibb eledelek esetében nem ritka, hogy leírják, mennyi csirke, bárány és mondjuk árpa van benne.
Ízfokozók és aromák igen, nikotin nem
Dr. Faragó Zsolt Károly a váci Kedvenc Állategészségügyi Központ orvosa elmondta: „Az ár és a minőség bizony egyenesen arányos, a legolcsóbb és a szuperprémium termékek között óriási különbség van. Míg a paletta egyik fele színezék- és adalékmentes, addig a másik pont az ellentéte. Nem lehet véletlen, hogy az igazán olcsó eledeleket gyakran nagyon kedvelik az állatok – ezek feltehetőleg ízfokozót és aromákat is tartalmaznak.”
Erre szükség is van, ha a kutyára akarnak hatni, hiszen szaglásukkal szemben ízérzékelésük gyenge, elsősorban a szag alapján választják ki a táplálékot. A macskák nyelvén is kevés az ízlelőbimbó; talán ide lehet visszavezetni azt, amit a tulajdonosok válogatósságnak tartanak. Egykori vad életmódjuk során nagyon egyoldalú táplálékon éltek, éppen ezért háziasított utódjaik is gyakran visszautasítják az újfajta eledelt – csak igazán kellemes illatú ételekkel lehet elcsábítani őket.
Dr. Faragó Zsolt Károly elárulta: „Szkeptikus vagyok a reklámokban túlságosan sulykolt eledelekkel kapcsolatban. Véleményem szerint sokszor szerencsésebb, ha az állattartók egymásra figyelnek, nem a televízióra, hisz a valós tapasztalatok képesek felülírni a reklámokban kapott információkat. Abban, hogy függőséget okozó anyagok lennének a tápokban, nem hiszek – ha egy gyártó tenne bele, tenne az összes, akkor mit érnének el? Egyik sem lenne vonzóbb a másiknál.”
Kérdésünkre, hogy mi okozhatja a nikotinnal kapcsolatos közhiedelmet, a váci állatorvos megerősítette gyanúnkat, miszerint talán a nikotinsavat, vagyis a niacint hihetik egyesek nikotinnak, pedig nem az: a B-komplex család egyik tagja, B3-vitaminként is ismerik, több táp és étrend-kiegészítő is tartalmazza.
Léteznek adalékanyag-mentes állateledelek, de azokat a legmagasabb árkategóriákban keressék. A legelterjedtebb a színezék – gondoljunk csak a száraztápok piros, bordó és zöld bogyóira, amelyekkel nem az állatot, a gazdát akarják meggyőzni, azt sugallva, hogy többféle, kedvence számára fontos alapanyag is benne van a zacskóban, holott a kutya szervezetének nincs szüksége ezekre az anyagokra. Az állományjavítók és a tartósítószerek is mindennaposak, igaz, a legtöbb táp esetében vitaminokat, nyomelemeket és aminosavakat is adagolnak a keverékbe.
Döghús nem, sok kutya számára feldolgozhatatlan szója lehet
Az állateledel-piac forgalma bődületes, meghaladja az évi 60 milliárd dollárt. Ennek mintegy kilencven százaléka macska- és kutyatáp. A magyar viszonyok is óriási összegeket mutatnak, a forgalom meghaladja a 30 milliárd forintot. Nem véletlen, hogy a világ vezető márkái nem csak forgalmazóként vannak jelen hazánkban, hanem gyártóként is – ennek részben a jó magyar gabona az oka. Ezen csak az lepődik meg, aki még nem olvasta el soha az összetevők sorát.
A dögkutas húsok, beteg állatok feldolgozásának legendájával ellentétben rendkívül szigorú előírások vonatkoznak a szegmensre. Annak ellenére, hogy az iparág számos állati és növényi nyersanyagot használ, amely más területeken melléktermékként jelentkezik, hazánkban az összes állati eredetű alapanyag állatorvos által kontrollált, vagyis teoretikusan emberi fogyasztásra is alkalmas. Más kérdés, hogy nem mindenki tenne asztalára bizonyos belsőségeket vagy inakat, tüdőt. Az érvényes előírások szerint minden nyersanyagnak nyomon követhetőnek kell lennie, csak érvényes engedéllyel rendelkező üzemekből származhatnak.
A növényi nyersanyagok közül leggyakrabban gabonaszármazékokkal, növényi fehérjék kivonatával, gyökérzöldségekkel, magvakkal, növényi olajokkal és hüvelyesekkel találkozhatunk. A szója is megjelenhet, mint összetevő, de sok kutya a szójafehérjét nem tudja megemészteni, lényegében kiüríti, nem úgy mint a sertés vagy az ember, amely képes annak feldolgozására. Így a szójás tápok vásárlásával a legtöbb kutya esetében csak ballasztot küld a gazda az állat szervezetébe, beltartalmat nem.
Az egyik vezető állateledel-gyártó megkeresésünkre elmondta, hogy a bevett és engedélyezett alapanyagokon kívül nincs szükség függőséget okozó adalékanyagokra, pláne nikotinra. Helyette hosszú labormunka és tesztelési folyamatok vannak mögöttük, minden új terméket tesztkörökön át tökéletesítenek, hogy ne csak tápérték szempontjából legyenek megfelelőek, hanem az állatok is kedveljék azokat – az illatok és aromák összessége rengeteget számít.
Ha bizonytalan, telefonáljon!
Kutyák és macskák megfelelő táplálásáról írt korábbi cikkeinket a linkeken olvashatja.