Japánban tényleg mindent kirántanak

juhar tempura clap
Vágólapra másolva!
Vagy az ön nagymamája rántott már falevelet? Ugye, hogy nem! A világ felfedezte a rántott juharlevelet, ami Japánban nem az a kimondott újdonság, ezer éve készítik (jó, nem ezer, csak ötszáz). 
Vágólapra másolva!

Egyes növények levelének elfogyasztása a Kárpát-medence keretein belül sem különösebben szélsőséges szokás, a fűszernövények és a teák is levelek, és a rendkívül tápláló homoktövislevelekről már mi is írtunk. Sőt, a zsályalevelet előszeretettel ki is rántjuk.

Készül a juharlevél Forrás: Sam Sheffield Flickr

De egy falevelet?

Itt az ősz, és Japánban elérkezett – elsősorban Oszaka környékén – a szép vörösre színeződött juharfalevelekből készült tempura ideje. A recept egyszerű, az őszi japán juharleveleket (Acer palmatum) vastag, akár fűszerezett tempuratésztába forgatják, és bő olajban kisütik.

Pózoljon ön is rántott őszi levéllel! Forrás: Sam Sheffield Flickr

Finom egy falevél?

A juharfa esetében – legalábbis a forrásokra hagyatkozva – a levélnek semmi íze nincs, szerepe csupán az ízesített bunda csodaszép formára alakítása.

Tényleg szép. Nagyon. Forrás: Kimubert Flickr