Vágólapra másolva!
Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt a készétel-konzervek között szinte egyeduralkodó volt a Székely-káposzta. Legendák szereplője volt, könnyes szemmel énekelték róla ódákat munkásotthonok férfikórusai – az egykori dicsőség azonban megkopott.
Vágólapra másolva!

Mintha eltűnt volna a boltokból. Káposzta maradt, van natúr savanyú, töltött meg rakott is, de a hagyományos Székely-káposzta a háttérbe szorult. Mielőtt véletlenül mind eltűnne, gyorsan körbeszaladtuk a várost, hogy felmérhessük a hazai kínálatot.

Semmi köze Erdélyhez

Ezt az ételt nem a székelyek találták ki, éppen ezért a székelykáposzta név helytelen.
Korrekt módon Székely-káposztának írjuk, hiszen Székely Józsefről, újságíróról, jogászról és levéltárosról, Petőfi Sándor barátjáról nevezték el, aki a budapesti Arany Sas étterem tulajdonosának mesélte el a fejben a már aprólékosan kidolgozott receptjét, aki ki is próbálta. Természetesen sikeres lett – a szakácskönyvekbe a századforduló környékén került be Székely-gulyás, majd Székely-káposzta néven.

Kapitális löncshús a CBA-s konzervben Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az Aldiban és Lidlben egyáltalán nem találtunk, a maradék boltok a saját márkás konzerveket leszámítva – már ha van nekik – ugyanazt árulják. Meglepő módon csak négy változatot leltünk, így azokat készítettük elő az előreszegezett kanállal rohamra érkező kóstolóinknak.

CBA minőség Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mielőtt nekieshettek volna, volt idő elolvasni a címkéket; magunk részéről kötelezővé tennénk ezt, hiszen anélkül is rengeteget elárul az élelmiszerről, hogy belekóstoltunk volna. Így kezdve, a CBA-s káposzta azonnal kihullott a versenyből. Elég volt meglátni a „mechanikusan lefejtett hús” kifejezést (a linken elolvashatja róla készült cikkünket) már hátra is került, amit csak súlyosbított a félelmetesen sok összetevő és az ízfokozó is.

A Spar konzervjének a szaga sem volt jó. Hát még az íze... Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem tudom önöknél hogy van, de mi abban hiszünk, hogy a Székely-káposztában nincs árpagyöngy, vagyis gersli. A CBA és a Házias ízek is ezzel dolgozik, nálunk ez rossz pont. Olvasás alapján a Vecsési és a Spar saját márkása egész jó esélyekkel készülődött a versenyre, igaz, ez utóbbinál feltüntetett darált húsnál felvontuk a szemöldökünket. Most, hogy mindent kipróbáltuk, igazából értjük, miért kezd eltűnni ez az eledel. Négyből egynek volt létjogosultsága – a Vecsésit bármikor megennénk –, a többi valóban jó helyen lenne a süllyesztőben.

Kíváncsiak a részletekre? Lapozzanak!