Jön a karácsony, a férfinak bicska kell!

zsebkés bicska
TO GO WITH AFP STORY BY ANNE MEYER Jean-Henri Pagnon, a knife manufacturer, shows on July 24, 2014 a "Morta" knife in his workshop in Saint-Andre-des-Eaux, western France. Pagnon manufactures "Morta" knives, named after the black fossilized oak wood he finds in the Briere, the swamp area located north of the Loire estuary, and out of which his "Morta" knives' handles are made. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Vágólapra másolva!
„De mit adjak ajándékba, aminek örülni fog?” – Vajon hány nő fejében visszahangzik a kérdés karácsony előtt, hányan tipródnak tanácstalanul, hogy mivel lepjék meg szeretett pasijukat, férjüket? A megoldás egyszerű, és nem alsógatya meg arcszesz az. Venni kell egy jó bicskát, annak minden férfi örül, sőt, sok nő is!
Vágólapra másolva!

A kés legöregebb szerszámaink egyike. Már az ősemberek is pattintott kőből próbáltak vágóeszközt létrehozni, de a fémművesség kialakulását is nagyban köszönhetjük a szúró- és vágófegyverekre való igénynek. Ugyan ma a túléléshez ritkábban van szükség késre, ennek ellenére sokan jobban érzik magukat attól, ha a nadrágzsebben, táskában ott van egy becsattintott bicska, amit bármikor elő lehet venni.

Forrás: Getty Images for Christopher Rae/Jamie Mccarthy

Lendületben a szakma

Annak ellenére, hogy a bicska, vagyis a behajtható pengéjű kés aránylag egyszerű tárgy, rengeteg változata létezik – szinte minden országnak megvan a maga elterjedt típusa. Több olyan hagyományos szakma vagy életmód ismert, ami miatt más-más formák alakultak ki. Nekünk, magyaroknak, hála az égnek jó sok jutott.

Míg Franciaországban a tájegységekre jellemző formájú és specializált bicskák töretlen népszerűségnek örvendtek, idehaza a szocializmus alatt kishíján eltűntek. A szakmát szerető mestereknek hála, ismét fellendülőben a szakma. Mostanra több kiváló műhelyt is felsorolhatunk a régi iskolai képviselői (Révész Késes műhely, Juhász József, Tarjányi József, stb.) és a modern vonalat egyaránt preferálók közül is (Tumpek Ferenc, Debreczeni Sándor, Belencsák Mihály, stb.).

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Bicska kiskáté

Ne ijedjenek meg, de címszavakban kötelező elmélyednünk a magyar történelmi bicskák között, illik kicsit ismerni őket, akárcsak borvidékeinket vagy kutyafajtáinkat. Méretük és funkciójuk alapján többet is megkülönböztetünk.

Forrás: Révész Kés

Arató: egy baknis, vagyis csak a penge felőli oldalon található fém védőrész. Étkezésre, faragásra alkalmas egyenes pengével szerelt bicska.

Forrás: Révész Kés

Cakli: egyenes pengével szerelt, markolata egyszerű, néha finoman ívelt.

Forrás: Kocsis kés

Farvillás: széles, erős pengével, díszes nyelében kétágú villával.

Forrás: Révész Kés

Fejesgörbe: széles, görbe pengéje ellenére kecses. Az első bakninál kiszélesedik, a markolat jellegzetesen ívelt, vége határozottan görbül.

Forrás: Révész Kés

Gráci: németes formavilágú, közepes méretű bicska, aránylag vékony pengével.

Forrás: Tarjányi kés

Gyerek: egyszerű kivitelű bicska, formája az aratóhoz hasonlít. Végén gyakran találunk karikát a szíjhoz.

Forrás: Tarjányi kés

Halas: híres fajta, amit a szegedi Sziráky József alkotott meg a nagy árvíz emlékére. Halformájú markolata nem a legkényelmesebb, de mutatós a felhasznált gyöngyház miatt.

Forrás: Révész Kés

Juhász: formája és kialakítása megegyezik a náder vagy cakli bicskákkal, ám végükbe kihajtható, birkakörmözésre való kacorpengét építenek be.

Forrás: Révész Kés

Maskara: masszív, munkára való bicska. Széles, hegye felé lecsapott pengével.

Forrás: Révész Kés

Náder: ezt a bicskát Náder Ignác szegedi mester vezette be. Lecsapott pengéje széles, míg nyelét két hosszú baknival zárják le.

Forrás: Kocsis Ferenc

Pároskés: kétrészes markolata pengét és villát rejt. Érdekessége, hogy kinyitva két részre vehető, így teljes értékű villát és kést kapunk.

Forrás: Zirig Árpád

Szalonnázó: legkarcsúbb magyar bicskánk. Pengéje hosszú és egyenes, kiválóan lehet vele enni, úrias tárgy, munkára nem alkalmas.

Forrás: Révész Kés

Széles szalonnázó vagy rác: hasonlít a sima szalonnázóhoz, azonban vaskosabb, tömörebb.

Nemes ajándék

A hazai szakma egyik legismertebbje az 1920-ban alapított Révész Késes Műhely. A nevet jelenleg az alapító unokája, Tóth Árpád és neje viszi tovább. „A késeseknél a férfi a fémmel dolgozik, az asszony meg árul, ez egy jól berögződött hagyomány. Éppen ezért a nők is értenek a bicskákhoz.” – mondta el a mester felesége, Lengyel Magdolna.

„A kés mindig is nemes ajándéknak számított. Egykor a túlélés záloga volt, mára praktikus eszköz lett – a magyar késesek magas színvonalon dolgoznak, nem csak szép, hanem minőségi tárgyakat állítanak elő. Ideálisak ajándéknak, de azt végig kell gondolni, hogy milyet válasszunk, hiszen több tényező befolyásolhatja a vásárlást.

Túl nagy tenyerű embernek ne vegyünk aprót, elveszne a kezében. Az sem mindegy, hol szereti hordani, egyes modellek nem zsebbe valók alakjuk vagy tömegük miatt. Bicskatokban vagy kendőben jól elvannak a táskában is, míg az apróbb kisrácok tökéletesen elférnek az öngyújtózsebbe szúrva. Munkára maskara vagy náder való, de szép formája miatt népszerű a fejesgörbe is. A rác az nagyon praktikus, mert masszív, több célra is használható. A szalonnázó meg? Akár egy vadászvacsoránál is helyet kaphat, hiszen elegáns és enni is jó vele.”

Forrás: Révész Kés

Lengyel Magdolna elmondta, hogy a hölgyek a középméretet kedvelik, fontos a szép díszítés is. A fa és az agancs strapabíró, míg a szaruból készült markolat szemet gyönyörködhető lehet, hiszen színe változó – cirmos, ahogy a szakmában mondják.

„Erősödik a magyar bicskák piaca, egyre többen kedvelik a hagyományos, kultúránkhoz tartozó eszközöket. Már szakmai fesztiválunk is van, a Tűzzel-vassal, amelynek létrejöttében mi is aktívan kivettük a részünket. Szükség van ilyen rendezvényekre, hogy a vevők és a késesek találkozzanak. Természetesen nem csak a hagyományőrzők vannak jelen: többen modern formavilágú, kitűnő minőségű magyar késekkel érkeznek annak ellenére, hogy évek óta senki, sehol nem oktatja hivatalosan ezt a szakmát.”

Jean-Henri Pagnon francia késes és a Morta Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Milyen kést vegyünk?

Az, hogy hagyománytisztelő embernek magyar kést veszünk, evidens. De mit adjunk azoknak, akik a modern, vagy éppen archaikus külföldi bicskákra fogékonyabbak? A legtöbben a bicskát már csak arra használják, hogy ceruzát hegyezzenek, csomagot bontsanak az irodában vagy almát karikázzanak. Éppen ezért vásárlás előtt tegyük fel a kérdést, hogy a megajándékozandó személy mire használná?

Forrás: Origo

Piros svájci kereszttel?

Sokakban a jó minőségű svájci bicska összefonódott a bütyköléssel. Erről részben a harminckétszer megismételt MacGyver című filmsorozat tehet, másrészt a hagyományosan multifunkciós kialakítás. Igaz, hogy kihajtogatható eszközök zömét soha senki nem veszi igénybe, de egy átlagos pasi mégis gyermeki örömmel hajtogatja mindet. Egy idő után persze mindenki csak az egy szem pengécskét használja, ami mellé néha-néha kinyitja majd a dugóhúzót.

128 gigás USB-kulccsal... Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Ha mégis svájci bicskát ajándékoznánk, érdemes figyelni arra, hogy rengeteg silány minőségű hamisítvány van a piacon. Az eredetileg katonai célra kifejlesztett Wenger és követője, a Victorinox számos helyen megvásárolható – a legegyszerűbb modellek már 2500 forinttól elérhetők, de a felső határ nagyon magasan van.

Bezzeg a németek?

Ha célszemélynek van bármennyi katonai dörrenése, csodálatos meglepetés lehet a német hadsereg kedvence, az olívazöld műanyag markolatpanellel gyártott Bundeswehr Taschenmesser. Ezt katonai szakértők bevonásával tervezték, egyszerű és tartós, rozsdamentes kivitelben készül. Érdekessége, hogy nem csak egy cég gyártotta – svájci, német és spanyol kivitelek is léteznek. Kés, sörnyitós fűrész, bőrlyukasztót és dugóhúzót találunk rajta, ami bőven elég a mindennapokban.

Forrás: Origo

Military shopokban, vagyis katonai boltokban rendszeresen kapható (használtan is) jellemzően 2000-9000 forint közötti áron. A német ebay is teli van vele, kis szerencsével használtan egy eurótól el lehet csípni; csodásan mutat minden horgászzsákban, terepszínű zsebes nadrágban. Természetesen már ennek is van kínai másolata.

Hagyjuk el a szárazföldet!

Akinek a hajózás a hobbija, szívesen száll vízre, biztos hallott már a másik német legendáról, a Bundeswehr Bordmesserről. A rendkívül egyszerű, robusztus bicska a tengerészetnél volt rendszeresítve.

Forrás: Origo

A penge mellett ujjtámasz és egy fémtüske kapott helyett rajta, amivel kiválóan lehet lyukasztani vagy csomót bogozni. Természetesen ebből is bőven van használt vagy új hamisítvány is – internetes rendelésnél legyünk körültekintőek. Az árak változóak, de 1-8000 forint között nyugodtan elcsíphetünk egyet.

Mi a helyzet a franciákkal?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A francia Opinel 1890 óta változatlan formában gyártja döbbeneteses egyszerű, mégis rendkívül tartós nyírfanyelű bicskáit. Majd’ minden francia parasztgazda zsebében ilyen lapul, tipikus, masszív munkaeszköz. Bírja a faragást, a gyümölcsszeletelést, a sonkázást – a zsírt ne is mossuk le róla, mert a legtöbb változat szénacél pengéjű, vagyis korrodálásra képes. Finoman ápolva azonban kiszolgál egy emberöltőt. Olcsó és éltartó.

Forrás: Origo

Az utóbbi években lépten-nyomon jelennek meg speciális kivitelek. Gombász-, kertész-, tompa végű gyerek-, vagy oldalában mélyesztett dugóhúzót rejtő Opinel is kapható; ez utóbbi borbarátoknak lehet kiváló ajándék. Közös nevezőjük a nagyon biztonságos és egyszerű, elcsavarható pengezár. Ahhoz képest, hogy milyen strapabíró, olcsónak tekinthető, hiszen a legkisebb pengéjűek már 1500 forinttól kaphatók, és a nagyobbak is megmaradnak párezres tételnek.

Aki egy kicsit exkluzívabb franciára vágyik, nézzen körül a laguiole típusúak között. Ez egy elterjedt késforma, több cég is gyártja. Szubjektív véleményem szerint hasonlít a magyar fejesgörbéhez, ami nem véletlen, hiszen mindkettő eredete az oszmán birodalom irányába mutat.

Forrás: Origo

Az élénk késes webshopoknak hála idehaza is gond nélkül beszerezhetők, az áruk azonban nagyon változatos. Már 8000 forint körül találni, bár láttunk már százezres kivitelt is, igaz, ezek nemes anyagokból, türkizberakással és damaszt pengével készített műremekek voltak.

Húsrágó hídverő, félkarral ölelő

A fiatal generáció kedvence az egykezesnek nevezett bicskatípus. Nevüket onnan kapták, hogy marokra fogva is pillanatok alatt kinyithatjuk a hüvelykujjunkkal. A kínálat zavarba ejtően széles, ami azt is jelenti, hogy filléres hulladéktól kezdve a csillagászati áru egyedi holmikig bármibe belefuthatunk. Mivel a paletta akkora, mint Bács-Kiskun megye, ezért nem fogunk márkát kiemelni, csupán egy modellt. Az amerikai Spyderco cég a közelmúltban kiadott egy magyar vonatkozású egykezest, a Hungarian Foldert. Ennek tervezője Szakonyi Gábor, akit bevallottan a fejesgörbe ihletett meg – hát nem csodálatos újraértelmezése a hagyományos formának?

Forrás: Origo

Nekem nyolc

A kés természetesen nem csak praktikus segédeszköz, hanem szúrófegyver is, amelynek használatát a 175/2003. (X. 28.) kormányrendelet szabályozza. Ezek alapján a közbiztonságra különösen veszélyes, vagyis hivatalosan közterületen nem viselhető az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle meghaladja a 8 cm-t, továbbá a szúróhosszúság és a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a francia kés. Ajándékvásárláskor ezt érdemes figyelembe venni.

A vásárlás kapcsán Lipovszky Keve Lél, gyakorló késmániás megjegyezte: „Idehaza a késvásárlás logisztikai kérdés. Nem mindegy, hol vesszük. Ugyan a legtöbb plázában van kis szakbolt, de gyakran jelentős felárral dolgoznak. Sokat fejlődtek a magyar webshopok, de az igazi rajongók külföldi portálokról szerzik be bicskáikat – azok még mindig sokkal olcsóbbak.

Aki hazai hagyományőrző mesterek remekére vágyik, vásárokon találkozhat a készítőkkel. Rajtuk kívül jelentős az a késes kör, aki a mai kihívásokat figyelembe veszi, saját ötletek alapján dolgozik. Jó opció a magyaroktól venni, az ár-érték arány megfelelő, és ezzel még a hazai kézművességet is támogatjuk.

Jean-Henri Pagnon késes a műhelyében Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Nagyon sok a kínai hamisítvány, óvakodjunk az ismertebb márkák gyanúsan olcsó példányaitól, főleg a hazai aukciós oldalakon. A benzinkutakon akciózott bicskákat és késeket sem merem javasolni – ugyan neves márkák, de ezek a palettájuk legalját jelentik, van, hogy nevesincs kínai zsebkés többet ér náluk. Nehéz a gagyit kiszúrni, aki nem ért hozzá, annak csak egy megbízható hely jelenthet garanciát.”

A fazonon túl a pengék anyaga is számít. Aki egy kicsit belemélyedne, az alábbi linken az ötvözetekről talál aprólékos leírást. A kivitel sem mindegy: számos, divatos pengefogazással kelleti magát, amely kétségkívül jól mutat, de klasszikus módszerekkel nehezebben élezhető – elsőre a hagyományos kivitelt ajánlanánk.

Ha még ezek után is vannak kétségeik, hogy miért jó ötlet kést ajándékozni, nyugodjanak meg. Ugyan a mai világban majdnem mindent szeletelve kapunk, de mindig lesz mit elvágni – a férfi, aki erre képes lesz, mert van zsebkése, mindig előnnyel indul.