Mikor mondja meg a Nébih, hogy melyik termék a gázos?

Vágólapra másolva!
Külső szemlélőnek -tehát pont az érintetteknek- nem mindig világos, hogy a Nébih milyen esetben fedi fel a gyanúsított termék nevét, és mikor titkolja el még az üzletláncot is, ahol kapható? Mivel mi sem értjük -bár sokszor az olvasó azt gondolja, mi vagyunk a hülyék, vagy beszarik, holott a közleményeket változatlan formában közöljük- ezért megkértük a Nébihet magyarázza már meg. 
Vágólapra másolva!

"Hivatalunk az azonnali intézkedést igénylő, a fogyasztókat közvetlenül veszélyeztető, megalapozott esetben adja ki egy konkrét termék nevét. Jó példa erre azon figyelmeztetések esete, amelyek a RASFF gyorsriasztási rendszeren keresztül érkeznek." - tudtuk meg a Nébihtől.

Egyik legutóbbi ilyen eset például az Alnatura bébiételeket érintő, amikor nyilvánosságra hozták a termék nevét.

A jelenlegi ügyben -névtelen bejelentés direkt szennyezésről egy budapesti üzletláncnál- nem bizonyított, hogy valóban megtörtént-e a szennyezés.

Mi az az RASFF?

Az RASFF riasztási rendszer gyors és hatékony információcserét tesz lehetővé a tagállamok és a Bizottság között abban az esetben, ha az élelmiszer- és takarmányláncban az emberi egészséget veszélyeztető kockázatokat mutatnak ki. Az RASFF valamennyi tagja (azaz a 27 tagú EU, a Bizottság, az EFTA-országok, valamint Norvégia, Liechtenstein és Izland) nonstop szolgálatot tart fent annak érdekében, hogy a sürgős értesítéseket a lehető leghamarabb elküldjék, megkapják és megválaszolják. A riasztási rendszernek köszönhetően számos élelmiszer-biztonsági kockázatot még azelőtt elhárítottak, hogy a fogyasztóknak kára származhatott volna belőlük. - írja az europa.eu.