Ha a család évente egyszer eszik halat, úgyis mindegy. Akkor nyugodtan vegyenek holnap egy pontyot, előkészítve be vele a fagyasztóba, így megúszhatják a karácsony előtti iszonyatot a halas előtt. Sőt, főzzék meg a levet, mehet az is a fagyasztóba, aki nem szereti, nem eszi a halat, annak tényleg mindegy.
De.
Aki szereti a halat, a fentieket megérzi, és joggal elutasítja, mert a hal a közhiedelemmel ellentétben nem jól tűri a fagyasztást. A hal és a lé csak frissen jó. Mármint tényleg frissen, rögtön az elkészülte utáni pillanatokban fogyasztva. Már a melegítéstől is szétesik, túlfő, nem lesz jó.
Egyetlen soványka mentőötlet a halászleveseknek: 23-án forralják fel a hagymát-halat (bajai stílus), de ne paprikázzák, csak tegyék a hűtőbe, és így fejezzék be. Így se lesz jó, de legalább mondtunk valamit, ami egyszer már próbáltunk (úgy esett az élet, hogy már forrt a lé, amikor kiderült, hogy nincs megfelelő paprika kéznél, csak másnap lesz).
A szegedi alap is állítólag elbír egy napot a hűtőben, ezt nem tudjuk, nem bajlódunk ilyesmivel.
A megtisztított, felszelt burgonya ugyan elbír pár napot vízben a hűtőszekrényben, de hiába, ha friss hallal kell betolni a sütőbe. Karácsony, 2:0 oda.
Aki egyáltalán nekiáll, itt talál alapos leírást és receptet. Sajnos rendkívül hajlamos a kiszáradásra, ezért ezt se tudják legfeljebb egy héttel hamarabb megsütni, mert egy hetet kibír hűvös helyen tárolva. A csatolt recept elég zsíros ahhoz, hogy ne menjen tönkre pár nap alatt, de sajnos ez is frissen a legjobb.
Bónusz: maradék tésztából pozsonyi kifli!
Ha boltban vásárolnának – szerintünk ne – akkor itt olvashatja bolti bejgliket érintő tesztünket. Elég lehangoló.
A klasszikus aprósütemények pár napot egész jól bírnak. Vagy csak megszoktuk pár napos formájukat. A lényeg, hogy ezekkel lehet kicsit könnyíteni, és már december 20 körül megsütni őket. Fontos, hogy ne szagos, kolbászos, káposztás környezetben tárolják őket, mert abból tragédia lesz.
Itt talál szuper klasszikus aprósütemény-recepteket, mint a kókuszkocka, szalalkákis, hókifli, non plus ultra, vagy a barackmag.
Jó trükk: az omlós, zsíros zserbó, és eleve minden, ami omlós tésztából készül, kifejezetten igényli a pár napos pihentetést, tehát isler, linzer, gyertek csak. Receptek a linkeken.
A mézeskalács igényli, a vajas keksz egy jól záró fémdobozban hetekig gond nélkül tűri a tárolást. Süssék meg őket akár holnap! Ezekkel kiválthatják a fenti sütiket.
Végre valami. A savanyú káposztából készült ételek – húsos káposzta, Székely-káposzta, töltött káposzta, káposztás fácán – remekül viselik az akár tíznapos hűtőben tartózkodást. Ennek egyetlen hátránya, hogy az átkozott kölykök rá fognak járni, és mind megeszik, de persze nem szólnak róla, hogy hidegen, kézzel csipkedtek ki öt kiló húst és káposztát a lábosból.
Tehát ez csak kemény rendtartás mellett működhet, de akkor szuper könnyebbség.
Bár jó hidegen is, de újramelegítése elég nyavalyás, egyben tárolása méretei miatt szinte lehetetlen - felvágni meg mégiscsak az asztalnál kell, így ezzel nincs mit kezdeni, a frissen felvágott madár forró húsleve össze fogja fröcsögni karikás szemű anya ünneplőjét.
Itt mindent megtalál a pulykasütésről.
A zsemlegombóc mondjuk kibír pár napot, de van itt valaki aki szalontüdőt, vagy vadast eszik karácsonykor? Mondjuk nem rossz ötlet, de mégis.
Azaz készüljenek elő. Vágják fel, mérjék ki, pucolják meg, amit lehet. Itt találnak róla egy remek cikket.
Jó, akkor pár ötlet, ami nem annyira hagyományos, de legalább hetekig eláll a hűtőszekrényben, és még illik is a karácsonyi asztalra. Minden asztalra. Az összesre.
Zsírjában sült libamáj
Rillette
Konfitált liba/kacsacomb
Hideg dagadótekercs
Füstölt halak, itt pedig hozzájuk szuper pesztók, felhasználási ötletek
Várják?