A virslivásárlás tíz pontja

Gallicoop Virsli töltés húsgyár húsüzem
A nyereségességhez nagyban hozzájárult, hogy számos ponton önellátó a vállalat
Vágólapra másolva!
Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat. 
Vágólapra másolva!
Készül a virsli Fotó: Polyak Attila - Origo

1. Olcsó virslinek híg a leve

Azt senki se hiheti el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüljék a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.

2. Sajnos a drága virslinek is lehet híg a leve

A drága virslik között is rengeteget higítanak szójával és adalékokkal, de egy szebb csomagolás, és kész az átverés. Az összetevők alapján vásároljon, ne bízzon a drága virslikben sem!

3. Mindig olvassa el az összetevőket!

Akármilyen árban van a termék, keresse meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján döntsön.

Mindig olvassa el! Forrás: Táfelspicc

4. Keresse a hústartalmat!

Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb terméket tart a kezében. Szerencsére hiperekben is kaphatók már több gyártó 80% hústartalom körüli-feletti, kifejezetten ehető termékei. (A törvény minimum 40% hústartalmat ír elő. Az élvezet és a minőség 80% körül kezdődik. Ezt a különbséget most próbálják meg megemészteni.)

84%, az már bíztató. Forrás: Táfelspicc

5. Kerülendő adalékanyagok egy virsliben

Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze, a termék tartalmazza-e az alábbiakat. (A virslik sajnos rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, még a jobbak is. A legjobbak nem.):

Czimmerék biatorbágyi pultja a híres húskenyerekkel és virslivel Forrás: Táfelspicc

6. Keresse a manufaktúrát!

Több hentes készít saját virslit, nem egy zseniálisat. Tavalyi cikkünkben feltérképeztük őket.

7. A szép jelző nem garancia

A békebeli, nosztalgia, mangalica fogalmak nem szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, jelentésük törvényileg nem körülhatárolt. Mindig olvassák el az összetevőket!

8. A bőrös -műbeles- virslik általában jobb minőségűek

9. Óvatosan a baromfivirslikkel!

Bár a baromfivirslik jellemzően az olcsóbb árkategóriában jelennek meg, az adalékanyagok túlzó használata és a törvényi minimumot pont elérő hústartalom jellemzőbb rájuk. Mindig olvassák el az összetevőket!

40% hústartalom. Pont, mint a törvényben. Forrás: Táfelspicc

A csirke ráadásul bajt is hoz ránk ilyenkor

A virsli feltalálása Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból - sertés és marha - készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen - enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli - egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.
A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal. Ugyanis, aki baromfivirslit vásárolna szilveszterre, az nagyot hibázik, jóllehet, 2011-ben hazánkban értékesített virsli 58 százaléka baromfivirsli volt. A baromfifogyasztás szilveszteri elkerülésére int a hagyomány, mert a csirke elkaparja a szerencsét, cserébe a disznó kitúrja, ezért - és a szezonalitás miatt - volt a paraszti szilveszteri menü része a disznótoros.

10. Készítse el maga!

Ronda, de nagyon finom a házi virslink. Forrás: Táfelspicc