Kávéval a rosszindulatú daganat ellen?

kávé
Black coffee, milk and sugar, still life.
Vágólapra másolva!
A melanóma az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Amerikai tudósok szerint minden bögre kávéval csökkenhetjük kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az elfogyasztott kávé mennyiségével fordítottan arányos a betegség kialakulásának esélye, állítja az Egyesült Államok Nemzeti Egészségi Intézetének és az AARP Nyugdíjintézetének közös kutatása. A tanulmányt Erikka Loftfield jegyzi, aki a Nemzeti Rákkutató Intézet alkalmazottja – Neal D. Freedman, Barry I. Graubard, Albert R. Hollenbeck, Fatma M. Shebl, Susan T. Mayne és Rashmi Sinha kutatókkal végzett közös munkájukból kiderül, hogy a kór leginkább a világos bőrűeket sújtja.

Forrás: Thinkstock

A fehérek betegsége

A munka során 447357, nem latin-amerikai fehér ember kórtörténetét, életkörülményeit és fogyasztási szokásait dolgozták fel. Az önbevalláson alapuló adatokat 10,5 évig, 1995-től mostanáig gyűjtötték – minden alany daganatmentesen került be a programba, amelyben rögzítették lakóhelyük ultraibolya sugárzásra vonatkozó adatait, testtömeg indexüket, korukat, fizikai aktivitásukat, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikat. A vizsgált időszakban 447357 alanyból 2904-nél jelentkezett a betegség.

A legismertebb kockázati tényező a napfény, vagyis az ultraibolya sugárzás, ám emellett akadnak még egyéb, kevésbé feldolgozott okok is. A koffein viszont olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, amelyek a melanóma ellen dolgoznak, igaz, ezzel eddig nem foglalkoztak bőrgyógyászati kutatások.

Forrás: Origo

Mivel a rendkívül átfogó Észak-Amerikai program során, statisztikai alapon sikerült bizonyítani a felvetést, Erikka Loftfield további kutatásokat szorgalmaz, amely vizsgálná az emberi bőr, a kávé és a koffein kölcsönhatását.

Hogy alakul ki?

A melanóma leginkább a bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki: ezek az ép bőrben és az anyajegyekben is megtalálhatók. Ha egy sejt „elromlik”, osztódni kezd, azaz elindul a melanoma növekedése a bőr hámrészében. Itt nincsenek erek, azaz hiába alakul ki a daganat, nem indul be az áttétek szóródása, hisz a sejtek nem tudnak tovább vándorolni.

melanóma Forrás: Origo

A szakemberek szerint, ha a melanómát hamarabb vesszük észre, mint hogy az átlépve a hámon a bőr mélyebb rétegeibe jutna (in situ melanoma), akkor műtéttel, a melanóma kivágásával gyógyítható. Amikor a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek találhatók, megnő az áttétek kialakulásának kockázata. Az áttét olyan sejtcsoport, mely a daganatról leszakadva, az erek útján átkerül más szervekbe - tüdőbe, májba, agyba, stb.-, és ott, a szervet tönkretéve szaporodni kezd.