Tudja, mit iszik idén nyáron?

sörivás, ízesített sör, egy nő sört iszik
Vágólapra másolva!
Minden évben megmondják, melyik lesz az a néhány film, amit nem hagyhatunk ki idén, az a tíz hely, ahová mindenképpen el kell utaznunk, vagy éppen elárulják, mi lesz az év divatszíne (történetesen a vörösborszínű Marsala). A gasztro trendeket már megjósolták nekünk, nézzük, hogy az alkoholok terén mire számíthatunk ebben az évben.
Vágólapra másolva!

Habzóborok

Néhány éve már itthon is hódítanak a habzóborok, ám úgy tűnik, hogy a 2014-es évjáratnak köszönhetően idén még több kerül majd a piacra. Az enyhe tél, a szőlőket megtámadó betegségek, a csapadékos és párás nyár nehéz év elé állította a borászokat. Sokkal kevesebb egészséges szőlő maradt a tőkéken, a fehér fajtákat pedig érdemes volt korán szüretelni.

Forrás: Táfelspicc / Kling József

Ami az egyik oldalról rossz, annak máshol megvan az előnye: élénk, jó savú habzóboroknak örülhetünk tavasszal és nyáron, amikor sláger a jól behűtött, gyöngyöző ital, egyszerű csavarzárral. Egyaránt találhatunk majd a polcokon fehér és rozé, teljesen száraz, vagy édesebb, behízelgőbb stílusokat. Kapunk majd megint jópofa vagy éppen kissé erőltetettnek tűnő neveket és remélhetőleg minél dizájnosabb címkéket, amik vásárlásra ösztönöznek. Tippünk szerint a Gere Rosé Frici 2014, a villányi Gere Andi által készített rozé gyöngyözőbor lesz ennek a kategóriának az egyik győztese.

Rozé

A figyelem középpontjában marad a rozé is, a korai szüret itt is jó savakat és gyümölcsös aromákat hozhat megfelelő elkészítés mellett. Ugyan az elmúlt pár évben kissé csökkent a tényleg jól elkészített és szakértőként is értékelhető rozék száma, talán a mostani év ráébreszti a borászokat, hogy érdemes nagyobb figyelmet fordítani erre is.

A rosékirálynak nevezett szekszárdi Dúzsi Tamás borait idén is érdemes várni, ő az, aki nemcsak egy-két félével rukkol elő, hanem szívesen kísérletezik a legkülönbözőbb szőlőfajtákból készült rozékkal, úgy mint a Syrah, Menoir, Cabernet Franc, vagy a szekszárdi klasszikus Kadarkával. Egy jó ár-érték arányú rozé egyáltalán nem lenézendő és megvetendő dolog, pláne nem a vendéglátóhelyeken, borbárokban. Ma már természetes, hogy sokan automatikusan rozéfröccsöt kérnek a kocsmákban – ez idén sem fog változni. Levendula vagy ibolyaszörppel feldobva életmentő lehet a nyári hőségben.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Természetes borok

Környezetvédelem, egészség, fenntartható fejlődés, természetesség – a világ foglalkozik ezzel, a környezetvédelem egyre nagyobb szerepet játszik globális és helyi szinten isA borok világában sincs ez másként: a természetes vagy természethű borok, a bio, biodinamikus borászatok mára egy külön kategóriát alkotnak, noha a szabályzásuk még nem egységes. Itthon a Terroir Club fogja össze a természethű borászatok egy részét, azokat, akik a vegyszerektől mentes borkészítésben hisznek.

Talán némelykor kicsit nagyobb nyitottság szükséges ezekhez a borokhoz, de mára fontos szegmensét adják a borágazatnak és egyre több hívet szereznek a természetes boroknak. Tény, hogy azoknak, akiknek fontos az egészséges életmód, a minél kevesebb adalékanyaggal készült élelmiszerek fogyasztása, azoknak egyértelmű a választás. A Soproni borvidék az egyik, ami kezdi elfoglalni az őt megillető helyet a borszeretők körében, a hűvösebb klíma frissebb, jó savtartalmú borait kóstolhatjuk a Weninger, Wetzer, Pfneiszl és Ráspi pincészetektől, akik mindannyian a természetes borkészítés elkötelezett hívei.

Helyi fajták

Néhány éve még mindenki kizárólag Cabernet Sauvignon-t, Chardonnay-t, Syrah-t és Sauvignon Blanc-t ivott. Szerencsére valamennyire ez megváltozott és egyre magabiztosabbak vagyunk, ha a kevésbé ismert, helyi fajtákról van szó.

Forrás: Kisgyörgy Éva

A gasztronómiában előtérbe kerültek a helyi alapanyagokkal dolgozó éttermek, és ugyanezt a tendenciát tapasztalhatjuk a szőlőfajták esetében is. A világ is ezt a trendet követi, így fedezzük fel itthon is a borvidékekre jellemző helyi fajtákat. Az egyik legismertebb borvidékünk Tokaj, ahol a száraz Furmint és Hárslevelű iránt nő a kereslet. Különleges és még kevésbé ismert fajtákat kóstolhatunk a Budaházy pincészetben: Kabar vagy a Basilicus Édes Semmittevés nevű, Kövérszőlőből készült borait ajánljuk.

A vörösborok között a Kadarka lesz egyre kedveltebb, ez a fűszeres, könnyedebb bor még azokat is meggyőzi, akik ez idáig nem voltak a vörösbor kedvelői. Bár nem csak Szekszárdon található meg e fajta, innen fogjuk inni a legszebbeket ebben az évben – a Márkvárt és Vida pincészetek Kadarkái kihagyhatatlanok.

Csavarzáras és tartályos borok

Nem szeretjük a kellemetlen meglepetést, amit egy dugós bor okoz, és azt se, ha a hordós érlelés „ráül” a bor aromatikájára. Élénk, gyümölcsös, élettel teli ízek, ezt kínálják a csavarzáras, tartályos borok a fogyasztónak; egyszerűségében rejlik a erejük. Természetesen maradnak a hagyományosnak, klasszikusnak számító hordóban érlelt tételek is, de a csavarzár nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott bor minősége ne vetekedhetne ezekkel.

Forrás: Táfelspicc / Kling József

Új-Zéland top pincészetei a legnagyobb boraikat sem félnek csavarzáras üvegbe tenni. Ezek ugyanúgy megőrzik kiváló minőségüket, arról nem is beszélve, hogy mennyivel egyszerűbb a fogyasztó dolga a csavarzárral, nem törik bele a dugó az üvegbe, nem morzsolódik bele a borba, ha pedig buliról vagy piknikezésről van szó, akkor szinte kézenfekvő ez a választás, amivel egyre többen fognak élni 2015-ben.

Spanyolország

Az átlagfogyasztó valószínűleg egy szót sem ért a francia borokból, ők pedig nem is törik magukat, hogy ez a helyzet megváltozzon. Olaszország a maga mintegy ezer szőlőfajtájával, és számtalan régiójával átláthatatlan a magyarnak. Éppen ezért 2015-ben itt az ideje, hogy felfedezzük magunknak Spanyolországot.

A mennyiség mellett az utóbbi években felértékelődött a minőség, előtérbe kerültek a kisebb pincészetek, fontos lett a kreativitás, a technológiai fejlődés. A hagyományos, rusztikus borok mellett megjelentek a mai változatos igényeket inkább kielégítő, modern, szép címkés palackok: jó ár-érték arányú Cava Katalóniából, citrusos és magas savú Verdejo, ami remekül illik a tengeri ételekhez, elegáns és gyümölcsös fehérborokat adó Albarino.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A kékszőlőből készült borok lehetnek könnyedek és gyümölcsösek, kevés érlelési idővel, mint egy szép Garnacha vagy akár több évet hordóban töltött komoly és hagyományos stílusú vörösek, ami leginkább a Tempranillo-nak áll jól. Látható, hogy van miből válogatni és akad bőven felfedezni való. Itthon találunk már spanyol borokra szakosodott webshopot, a Vino Castillot, ismerkedhetünk a gasztronómiával a Pata Negra, és Padron tapas bárokban vagy a Bontxo bisztróban, ahol a spanyol és baszk konyha mellett borokat is kínálnak. Emellett dönthetünk úgy is, hogy az idei nyaralás alkalmával Toro, Priorat, Somontano vagy Rias Baixas borrégiók felé vesszük az irányt és helyben kóstoljuk meg a borokat.

Kézműves sörök

Ebben az évben is aratnak a kézműves sörök. Ma már nem elégszünk meg a szupermarketek polcairól lekapott dobozos sörökkel, nézzük a márkát, a címkét, keressük ebben is az izgalmat. Magyarországon egyre több sörfőzde nyílik, egyre több vendéglátóhely tart kézműves magyar sört, lehet webáruházból rendelni, vagy szakboltokban vásárolni.

Kínálnak világos, barna, vörös és fekete sört, van gyümölcsös és füstölt, nagyon alacsony alkoholtartalmú és olyan is, ami már-már egy könnyű bornak felel meg. Feldobják fűszerekkel, chilivel vagy tokaji aszúesszenciát raknak hozzá. A kézműves sörök trendje külföldön is hódít, itt van mindjárt az IPA (India Pale Ale), ami pár éve Amerikából indult újra és most nálunk is virágkorát éli. Idén is lesz Főzdefeszt, amit semmiképpen ne hagyjon ki az, aki szereti a kézműves sört, és az se, aki csak most ismerkedne vele.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Visszatér a gin

Felejtsük el a whisky-t, rég leáldozott a tequilának is (főleg a szórakozóhelyeken a pultnál felhajtott sós-citromos változatnak). Az igazán kiváló gin az idei párlat trend győztese. Az izgalmas, borókabogyós, fűszeres ízű ital az angolok kedvence, London tele van gin bárokkal, ahol nemritkán 50-100 félét kóstolhatnak az ottaniak.

Nemcsak Angliában, hanem világszerte is nőtt az eladás. Már itthon sem elégszünk meg az olcsó, kommersz alapanyaggal. Elérhetővé váltak az olyan jó minőségű ginek, mint a Hendricks, G-Vine, Haymans, Tanqueray vagy Bombay Sapphire. A klasszikus és egyik legkedveltebb koktél még mindig a gin-tonik (receptünket a finom házi tonikra itt olvashatják), de ha valami különlegesebbre vágynánk, akkor ihatjuk korianderrel, chilivel, vaníliával, rozmaringgal, uborkával vagy bogyós gyümölcsökkel. A méltán világhíres Paulay Ede utcai Boutiq Barba érdemes ellátogatni annak, aki szeretné megtudni, hogy melyek is a legjobb gin alapú koktélok, és ahol a Classic Martini vagy a bodzavirágos-fehér boros The Left Side utánozhatatlanul finom.

Borturizmus

Egyre népszerűbb a borturizmus, ami ötvözi a kirándulást, kikapcsolódást, az utazás élményét a gasztronómiával és a jó borokkal. Évekig Villány számított az egyik legnépszerűbb célpontnak és habár sokan utaznak oda most is, 2015 a Balaton éve lesz.

A nosztalgiázáson túl érdemes a régió gasztronómiai és boros fejlődését is figyelemmel kísérni. Az, hogy a Kistücsök, a Chateau Visz vagy a Chianti az ország legjobb éttermei között vannak, köztudomású, de a Baricska Csárda, a Káli Art Inn, a Karolina, és a Bock Bisztró sem véletlenül nyitott egy balatoni helyet.

Forrás: MTI/Varga György

Látogassunk el az egyre népszerűbb, fiatal borászokhoz, mint amilyen a somlói Vándor pince, a köveskáli Pálffy, a badacsonyi Laposa és Skizo, a dél-balatoni Konyári vagy a csopaki Szent Donát pince. A borkóstolók és borvacsorák mellett különféle programok, a Somlói Éjszakai Pincetúra, a Paloznaki Jazz Fesztivál, a Vince Balaton és más, helyi fesztiválok várják a látogatókat.