A Bloomberg szerint a tokaji borvidéké a jövő

borospince bor
Mád, 2011. október 4. Boroshordók a Royal Tokaji Borászati Zrt. pincéjében, Mádon. Az 1989-ben alakult, árbevételét (465 millió forint) tekintve második legnagyobb, 107 hektáron gazdálkodó borászat az évi 220 ezer palack tokaji kétharmadát exportálja. Magyarországon a Tokaj-borvidék kiterjedése mintegy 12 ezer hektár, a szlovák oldalon pedig 980 hektár, ebből szőlőt 600 hektáron termelnek. A felvétel 2011. október 3-án készült. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A magyar borászok sokszor pesszimisták, de úgy tűnik, az amerikai Bloomberg nem osztja elkeseredésüket: szerintük a jövő egyik jelentős, nemzetközileg is kiemelkedő régiója Tokaj lehet - a Hegyalja tényleg a legnagyobbak közé emelkedhet? 
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírügynökség nyolc borvidéket emelt ki, ezek közül a legelső helyen listázza Tokajt. Szerintük a mi boraink Kelet-Európa legjobbjai, de úgy, hogy az elkövetkező öt évben 330 millió eurót (100 milliárd forint) költenek rá, még tovább növelheti presztízsét.

Tokaj, a kedvenc Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Bloomberg szerint a kiváló talaj és az 5500 hektáros terület elsősorban a fehérboroknak kedvez –tippjük a számukra kimondhatatlan nevű Hárslevelű valamint a Furmint, amely szerintük számos ismertebb bor alternatívája lehet.

Konkrétumokról is szó esik, hiszen ajánlatukban Szepsy István Betsek Furmintját emelik ki, amelyhez 75 dolláros árat írnak. Amint a hegyalja.info oldalról megtudtuk, nem lesz egyszerű hozzájutni, hiszen csupán 932 palacknyi készült belőle.

Boroshordók a Royal Tokaji Borászati Zrt. pincéjében, Mádon. Forrás: MTI/Balázs Attila

A kiemelt tokaji régió mellett a Virgina és Lodi (USA), az ausztráliai Yarra Valley, a Maule Valley (Chile) Grúzia és az szicíliai Etna-vidéke került a listára.