Mi lesz a HCB-botrány után?

tej
Vágólapra másolva!
Újrakezdték a gyártást a karintiai Sonnenalm tejipari cégnél - közölték a cég vezetői kedden. Az üzem még decemberben állt le, miután kiderült, hogy rákkeltő hexaklórbenzol vegyületet találtak tejtermékeikben.
Vágólapra másolva!

Az újraindítást négy tesztüzem előzte meg, hogy a termékek előállításával semmilyen probléma ne fordulhasson elő - mondta a cég vezetője. A gyártási próbafolyamatokat a hatóságok, független laborok és a Greenpeace ellenőrzése mellett végezték, és egyik termékben sem találtak káros vegyületet.
A cég tájékoztatása szerint kizárólag a stájerországi Murauból származó tejet dolgoznak fel, és termékeik mostantól a boltok polcain is megtalálhatók.

Az osztrák hatóságok még decemberben kezdtek rendkívüli vizsgálatokat mintegy 260 karintiai gazdaságban, miután a megengedett mérték feletti HCB-t találtak tejtermékekben, takarmányban valamint marha- és disznóhúsban. A szennyezés felelőseként a közelben lévő cementgyárat nevezték meg, amely az egészségre káros anyagot a levegőbe juttatta.

Mérgező volt a tejtermék Forrás: Origo

A Sonnenalm még decemberben valamennyi tejet tartalmazó áruját visszavonta a forgalomból és fel is függesztette gyártásukat. A cég kizárólag belföldön, leginkább Közép-Karintiában árusította termékeit.
Decemberben egymillió eurós pénzalapot hoztak létre Karintiában a rákkeltő anyagot tartalmazó tej körül kialakult helyzet kezelésére. A Sonnenalm a botrány következtében nagyjából egymillió eurós kárt szenvedett el.

A fogyasztók megnyugtatására a Sonnenalm létrehozta a milkcheck.at nevű oldalt, amelyen QR-kód leolvasásával tájékozódni lehet az egyes termékek összetételéről és gyártásának folyamatáról. Az internetes oldalon egyúttal a legfrissebb vizsgálati eredmények is nyomon követhetők.

Mi az a hexaklórbenzol?

A hexaklórbenzol (HCB) hat klóratomból és egy benzolgyűrűből álló molekula, fehér, szilárd, kristályos anyag. A természetben nem fordul elő: hevítésre bomlik, mérgezõ füstöket fejlesztve. Élő szervezetben hajlamos felhalmozódni, ezért korlátozások vannak érvényben.
forrás: kockazatos.hu/
Vízben elhanyagolható mértékben oldódik (mindössze 5 µg/l), de benzolban, kloroformban, éterben és szén-diszulfidban sokkal jobban. A hexaklórbenzol gyártását az Egyesült Államokban kezdték 1933-ban, növényvédelemre használták gombaölőszerként, vetőmagkezelésre, hagymák, cirok, búza és egyéb gabonafélék védelmére, illetve csávázószerként. A festékiparban is jelen van: szerves vegyi anyagok szintézisénél, a hadsereg pirotechnikai termékeinek előállításánál, a szintetikus gumi nyersanyagaként, a polivinil-klorid lágyítószereként és fakonzerválószerként, az alumíniumiparban pedig folyosító anyagként is használták.

Jelenleg a hatóságok több helyi gazdaság próbatermékeit is vizsgálják, és ezzel egy időben a takarmány cseréje is zajlik, amely az újrakezdés egyik alapfeltétele. A szakértők szerint nyárra az összes mezőről eltűnik a HCB-szennyezettség.

Múlt héten azonban a Greenpeace arra figyelmeztetett, hogy a karintiai Gurk folyó vizében is a megengedett feletti HCB-értéket találtak - ez olyan szintetikus anyag, amelyet növényvédő szerként és a vegyiparban használnak. A 2004-ben érvénybe lépett Stockholmi Egyezmény keretein belül világszerte korlátozták vagy betiltották a rákkeltő anyag használatát.