Vágólapra másolva!
Felejtsék el, amit a paprikás csirkéről eddig tudtak. Kis időre ne foglalkozzanak a tapasztalataikkal, meg se próbálják felidézni a nagymama főztjét: ezek most nagyon más dolgok lesznek.
Vágólapra másolva!

Ma délelőtt, május 11-én tartották a Gourmet Fesztivál szűk körű beetető rendezvényét: a tavalyi Michelin-csillagos rakott krumplik után most a magyar vidéki éttermek séfjei tették oda magukat. Dudás Szabolcs és Szilárd az encsi Anyukám mondtából, Erhardt Zoltán a soproni Erhardt Étteremből, Jahni László a balatonszemesi Kistücsökből és a Pataky Péter a debreceni Ikonból igyekezett megmutatni,

mire asszociálnak ők a paprikás csirke szó hallatán.

Libazúza, nagy kondérral Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Már az elején szólok: semmi olyanra, mint amire mi asszociálnánk. Tombolt az újhullám, villogtak a vakuk, amelyek más fénybe mutatták meg ezt a hagyományos ételt. A séfek egyöntetűen szép fehér kabátban dolgoztak a pult egyik oldalán, a másik oldalon pedig szakértő arcot vágva téblábolt a maroknyi magyar gasztroblogger – aki egyik csoportba sem tartozott, az vagy újságíró volt, vagy hostess.

Erhardték tálalnak Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A pünkösdi hétvégén, azaz május 21-24. között, a Millenárison tartják a Gourmet fesztivált, a hazai gasztronómia csúcsrendezvényének kikiáltott eseményét. Idén már csütörtökön megnyitja kapuit, hogy a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák kóstoltassák a vendégeket.

Ön így készítené a paprikás csirkét? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Akárcsak tavaly, idén is komoly gasztro-sokkra számítunk, hiszen azok alapján, amit előzetesként ma megkóstolhattunk, látszik, hogy ez nem a családi receptként megörökölt paprikás csirkéről fog szólni.

Dől a vajtorony Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Dudás Szabolcs és Szilárd, Encs, Anyukám mondta

Tökéletes állagú tésztabatyu, amely speciális olasz liszttel és

félelmetes mennyiségű tojássárgájával készül.

Ebbe csomagolják a hagyományos ízesítéssel megfőzött csirke húsát, majd könnyű, habos szaftban úsztatják meg. Az a finom fekete törmelék sült bezdani paprikahéj – bámulatosan egészíti ki az amúgy is harmonikus ízeket. Összességében abszolút paprikás csirke ízű, de teljesen modern állagú fogás. Hibátlan ebéd, ajánljuk.

Meglepő, de nagyon ízletes Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Erhardt Zoltán, Sopron, Erhardt étterem

Ez az, amiben hús sincs, csak utalás rá: egy tanyasi csirke tojása képviseli a madarat, amelyet 62 fokos vízben főztek lágyra. Ezt sült zöldségek egészítik ki – olyan, mint egy pompás reggeli, a tojást megfolyatva, a szaftját az asztalon talált pogácsával tunkolva fogyasztottuk. Nem akarok hazudni, ez nem az, aminek hívják, sokkal inkább

a világ legjobb lecsós tojása.

A madarat a tojás képviseli Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Jahni László, Balatonszemes, Kistücsök

Ropogós bőr, egymásra rakott csirkehús rétegei, amelyet kedveskedve ölel körül a tejszínes szaft. Örömmel jelölnénk ki egy napot, hogy hátralevő éveinkben hetente egyszer kapjunk ilyet – nem igazán paprikás, nem is tolakodó, mégis

rafinált és izgalmas.

Ha tudják, próbálják majd ki.

Beiktatnánk a heti menübe Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Pataky Péter, Debrecen, Ikon

A keleti oldalról jött séf sem csirkével dolgozott, ő a libazúzát választotta, és milyen jól tette. Pörköltjét tészta közé szervírozta, friss uborkával cifrázta – kompakt, elfér a kézben. Az íze nagyon rendben volt, ötletes, hogy

végre valaki el tudott vonatkoztatni a liba májától és combjától.

Eszem a zúzád! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A rendezvényről és a kiállítókról a www.gourmetfesztival.hu oldalon talál bővebb információt.

Egy tál sült paradicsom Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kapcsolódó anyagok:

Milyen egy Michelin-csillagos rakott krumpli? És három?

Gourmet Fesztivál: Terítéken a paprikás csirke

Útmutató a katarzishoz a Gourmet Fesztiválon