Kisbuszban sülnek a legcsodásabb húsok

food truck show
Malacos batyu a kézben
Vágólapra másolva!
Végigettük a hétvégén, május 7-10 között rendezett Food Truck Show-t, ahol az ország legjobb mozgó vendéglátósai sorakoztak fel.
Vágólapra másolva!

Álmaimban egy átlagos tavaszi napon a Városligetben, a Margit-szigeten vagy a Duna-parton pár perc alatt, állva, babakocsit tolva, biciklis gyerek után rohanva nagyjából 1000 forintos összegből ehetek a legjobb minőségű ételekből.

Jól áll a kék a Volkswagennek Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Mindegy, hogy az hús, vagy gombóc, lepény vagy tekercs – ez egyelőre nem lehetséges, az igazán jó debreceniért vagy lángosért be kell járni a várost vagy az országot, ez pedig tervezést, időt és pénzt igényel. Ezen a hétvégén, most az egyszer megvalósultak a vágyaim: frissen sült oldalas illata lengedezett a városligeti fák között és különösebb anyagi összeomlás nélkül ehettem magam tele az ország legjobb utcai kajáival.

Egy falat debreceni Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Food Truck Show

Még magyar kifejezés sincs rá, annyira nem létezik nálunk ez a jelenség, pedig egyre nagyobb divatja van az úgynevezett street foodnak. Kajás kamionokat állítani a város különböző pontjaira, közterületre pedig jelenleg szinte lehetetlen, annyira

nehéz önkormányzati engedélyt szerezni.

Csapolnak az Almacidnál Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Ez a rendezvény - aminek a Facebook eseményéhez majdnem 20 ezren csatlakoztak - azért is jött létre, hogy felhívja a figyelmet, micsoda igénye lenne az embereknek a elérhető, megfizethető, de csúcsminőségű gyorskajára - és mennyi jelentkező volna ezeknek az igényeknek a kiszolgálására. A mozgó vendéglátósok az eseményt éppen ezért egy felvonulással indították az Andrássy úton, hogy demonstráljanak a nehezített rendszer ellen.

Piaggio Ape, nem rossz választás Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Nagyon jó kaják, kamionból

Több mint 50 mozgó vendéglátós állt ki járművével a Dürer Piknik Parkba május második hétvégéjén, hogy egyszerre, egy helyen próbálhassuk ki a vidéki és pesti kamionos kaják legjavát. Jöttek Debrecenből, Szegedről, Zalaegerszegről, a gépek fele tehát vidéki volt.

Menü a Befaló Billnél Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Számunkra a legnagyobb vonzereje az volt a rendezvénynek, hogy olyan ízeket kóstolhatunk meg egy helyen, amikért máskülönben utazgatnunk kellene: a halálra unt hamburgeren túl amerikai barbecue, mexikói, lángos, debreceniző, kolbászozó, roston sült malachús, fish and chips, hot dog, piadina, bagel, tésztás, gombócos és még ki tudja mi volt. Inni is lehetett, akadtak kézműves sörös, cideres és limonádés kamionok, boros is akadt talán, sőt kávézni is lehetett. Édességből kicsi volt a választék, egy-két fagyizó és fagyasztott joghurtozó, fánkos vonult csak ki. Negatívum, hogy a sorok hosszúak voltak és a fizetési rendszer is gyengélkedett.

Bárányos tortilla Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Utcazene, fák, porvihar

Nem csak enni volt élmény, hanem csak úgy lógni is: amilyen budapesti ételfesztiválon eddig jártam, valamiért mindig kényelmetlen volt. Itt jó volt lenni, a park nagy fái között szálló grillhús illata tényleg piknik hangulatot keltett még akkor is, ha a szélvihar olykor porfelhőket kavart a szemünkbe. A járművek között fel-felbukkanó utcazenészek éppen olyan aláfestést adtak a falatozáshoz, amilyen szükséges - nem zavart annyira, hogy ne lehetett volna mellette beszélgetni, de olyan jellegtelen sem volt, hogy elkerülte volna a figyelmünket, olyannyira, hogy egy-egy tál étellel vagy bucival a kezünkben sétálgatva néhol meg is álltunk a zenére bólogatni.

Nyárson sült malac tömbösen, szeletelés közben Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

A leghosszabb sor: Befaló Bill

A fesztivál legnépszerűbb kamionja egyértelműen a cowboynak öltözött srácoké volt, ahol country zenére sütötték grillen a csodaszép szaftos marhaszegyet, csirkét és oldalast. A húsok elkészítésének különlegessége, hogy 12 órát töltenek a füstölőben, ettől lesz egészen egyedi ízük és állaguk. A kígyózó sorban várakozókat az sem rettentette el, hogy a cowboyok a rendezvény vége előtt 8 órával szomorúan közölték:

Annyira megdöbbentett minket a napon kitartóan ácsorgó, sorban álló tömeg, hogy megkérdeztünk néhány szerencsést, aki már hozzájutott az ebédjéhez, vajon megérte-e az a bő fél óra sorban állás. A válasz egybehangzó igen volt, azt mondták, ezek a húsok olyan élményt jelentettek, amilyenhez csak ritkán jut az ember.

Átalakított Barkas a parkban Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Amiket megkóstoltunk

Húsvasaló - Nyárson sült röfi

Semmi fakszni, csak nyárson forgó gyönyörű, bőrös malac. Kétféle buciban lehetett kapni, egy csalamádés és egy rukkolás verzióban. A buci maga is csúcs: kívül ropogós, mint a kenyér, belül puha. A húst úgy, ahogy volt, bőrös-zsíros darabkáival együtt szeletelték egyenesen a forgó malacról. Szaftos és ropogós falatok váltakoztak, egyszerű volt, és tökéletes. Ezt kéne kapni minden sarkon, nem a sajtburgert.

Új értelmet nyert a debreceni Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Ikon Debreceniző

A nagyhírű Ikon étterem mozgó változatának debrecenije újrarajzolta a fejünkben ennek az ételnek a fogalmát. Azt hittük, a debreceni valami súlyos, nehéz kolbász, maróan sós és beazonosíthatatlan darabkák bukkannak fel benne, nem? Hát ez valami egészen más volt, kívül roppant, de belül puha volt és kifejezetten szolidan fűszerezett. Ráadásul könnyű volt, nem nehezítette el úgy a gyomrunkat, hogy ne tudtuk volna utána még három kamion kínálatát végigenni.

VW T2 mikrobusz Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Tütü gasztróbusz - Zalaegerszeg - a közönségdíj nyertese

Pulled pork szendvics

Nagyon örülünk neki, hogy a sertésnek ez az amerikai barbecue-ból származó elkészítési módja kezd egyre népszerűbbé válni hazánkban,

mert zseniális étel.

A sertéslapockát nagyon lassan, alacsony hőmérsékleten sütik és fűszeres pácban, szaftban keverve szedik, tépik szálaira. Az ideális pulled pork itt-ott ropogós, máshol puha, erős fűszerezésű. Sokkal kisebb hibahányadossal készíthető el, mint a hamburger, mivel jó marhahúshoz sokkal nehezebb itthon hozzájutni mint minőségi sertéshez. A Tütü szendvicse szuperül volt elkészítve, nagyon puha volt, nagyon szaftos és nagyon fűszeres. A buci igazi, házi, tömör tésztájú volt, benne klasszikus módon coleslaw-val rétegezték a húst. A káposztasalátát lila káposztával készítették, ropogott, ahogy kell.

Egyre több a magyar cider Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Almacid

A cider nem csak sznob áramlat, szerencsére egyre többféle magyar almabor létezik. Eddig azt gondoltuk, az az édes nyál a cider, amit a legtöbb hiper polcán kapni, pedig jóval több annál. Nem csak több, erősebb is, a harmadik után már simán el lehet tévedni a fák és kamionok között.

Elfogyott a bagett Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

A szakértő szerint

Vakon nem indulunk neki semminek, ezért street food szakértőnket, Nagy Sanyát, a Hódítás a konyhában blog íróját kértük meg, irányítson el a kamionrengetegben. Ő abban reménykedik, hogy talán a barbecue lesz a következő gasztrohype, amilyen mondjuk a pho leves volt. Így talán végre egy minőségi gyorsétel szoríthatja le a placcról a megszokott ételeket. Szuper volt, hogy kiderült, mekkora kereslet van a húsra, méghozzá a elsőrangú húsételre. Szerinte jó irány az is, hogy valamilyen vidéki stílusú étel - mint például a debreceni - Budapestre hozatalával frissítik fel a megszokott kínálatot.

Íme a Tütü pulled porkja Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Szerintünk: még több húsos kamiont az utcákra!

Malacos batyu a kézben Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter