Vágólapra másolva!
Szeretne a fejlődő országok rabszolgamunkát végző kistermelőin segíteni? Keresse a Fair Trade védjegyét: a méltányos kereskedelem sokak számára jelenthet kiutat.
Vágólapra másolva!

Ugyan évek ezelőtt általános volt a vélemény, hogy a magyar fogyasztók és a hazai piac még éretlen erre, de lassan talán megváltozik a helyzet: a Fair Trade Világnapja alkalmából workshopot rendezett a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Védegylet. Szakértők, környezetvédők és újságírók ötleteltek arról, hogyan lehetne a méltányos kereskedelem fogalmát jobban megismertetni, a védjeggyel ellátott termékeknek pedig nagyobb forgalmat szerezni Magyarországon.

Néhány lépéssel visszatérve az alapok felé, magát a fogalmat igyekszünk bemutatni, a mozgalmat és annak védjegyét, körbejárjuk a problémát, melynek hatására létrejött, végül pedig azt, mit tehetünk mi magunk.

A méltányos kereskedelem egyre több iparágat érint Forrás: Fairphone

Milyen problémát igyekszik orvosolni a mozgalom?

A Fair Trade elsősorban a fejlődő országok termelőinek védelmében jött létre. A probléma a következő: a kereskedelemből és annak erősödéséből származó hasznon nem minden ország osztozik egyenlően.

Az iparosodott és a fejlődő államok között az elmúlt évtizedekben jelentős egyenlőtlenség alakult ki. A nagy forgalmazó cégek és a szupermarketek egy olyan, erősen nyomott árral dolgoznak, ami lehet, hogy nekünk normálisnak tűnik, valójában azonban nem tükrözi az előállítása mögött álló emberek anyagi, gazdasági helyzetét.

Az európai polgárokat védik bizonyos törvények, amelyek egészségügyi és munkahelyi biztonságot nyújtanak a számukra. Számos vidéken azonban ilyen alkotmányos jogok nem léteznek vagy kidolgozásuk kezdeti szakaszban van, esetleg betartatásuk az adott ország gazdasági feltételei mellett nem történik meg.

Vajon hányan szenvedtek e banán miatt? Forrás: Ács Bori

Szegénység, gyerekmunka, lehetetlen körülmények

Azokon a kistermelőkön segítene a Fair Trade, akik az előbb leírtak miatt lehetetlen körülmények között élnek: ezek főleg a kakaó, a kávé illetve banán termesztésével foglalkoznak. Nálunk is a banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, ami nem lenne baj, ha azok, akik a termelésével foglalkoznak, nem végeznének rabszolgamunkát - magyarázta Gulyás Emese a Tudatos Vásárlók Egyesületétől.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a gyerekmunkások 60%-a világszerte a mezőgazdaságban dolgozik, ez kb. 98 millió gyereket jelent. A Fair Trade mozgalomba bekerült termelők nagy része első számú céljaként azt tűzte ki, hogy a gyerekeinek ne kelljen dolgozni, hanem tanulhassanak - mesélte a Védegylet munkatársa, Újszászi Györgyi a világnapi workshopon.

A kávékereskedelmet is érinti a probléma Forrás: Nestlé

Hogyan segít a méltányos kereskedelem?

A civil kezdeményezés lényege, hogy a résztvevők olyan pénzösszegben állapodnak meg, amely a világpiaci áraktól független és valóban tükrözi a termelők ráfordított munkájának értékét fizikai és anyagi értelemben egyaránt. Egy olyan, egyedi árat alakítanak ki, melyet egyeztetnek az ökológiai, gazdasági és társadalmi körülményekkel, de függetlenné tesznek a világpiac ingadozásától.

Azokban az esetekben, mikor az árakat nemzetközi egyezmények szabják meg, egy olyan minimumban állapodnak meg, mely a világpiacinál valamivel magasabb. A gazdák így képesek lehetnek fejlődni és olyan munkakörülményeket teremteni, amely maguk, a közösség és a környezetük számára is hasznos lehet.

Kinek a legfontosabb?

A kistermelőknek, akik a mezőgazdaságban és a kézműiparban dolgoznak és elszigetelten élnek, ez nélkülözhetetlen. Nem termelnek olyan nagy mennyiséget, hogy közvetlenül exportálhassanak, ezért közvetítőktől függenek.

Fair trade teák Forrás: Wikipedia

Nekik a méltányos kereskedelem lehetőséget nyit arra is, hogy összefogjanak és közös marketing szövetkezetek létrehozásával függetlenítsék magukat ezektől a közvetítőktől. Más területeken is egyesíthetik erőforrásaikat és közös orvosi rendelőkre, iskolákra vagy a termelést fejlesztő berendezésekre ruházzanak be, életminőségük tehát jelentős mértékben javul.

Hogyan segít?

A termelők munkaszerződéshez jutnak, így nagyobb biztonságban dolgozhatnak. Az egyezmény része, hogy az árukért előre fizetnek, így a termelés folyamatát és a beruházást sokkal jobban képesek irányítani, munkájuk folyamatát akár fejleszteni is tudják. Egyes minősítő szervezetek bizonyos prémiumban is megállapodnak. Ezt a plusz pénzt azonban csak azzal a feltétellel kapják meg a termelők, ha közösségi célokra, iskolák, orvosi rendelők létrehozására, ívóvíz-ellátásra fordítják.

Mit tehetünk mi?

Raj Ráchel tortatervező, aki idén az év cukrásza címet is megkapta, vállalta, hogy fair trade süteményeket készít és árusít a cukrászdáiban. Bertényi Gábor a Házikótól azt mondta, szerinte először magyar viszonylatokba helyezve kellene megismertetni a problémát, hogy mindenki értse, miről is van szó. Fontos lenne, hogy a kistermelőnek arca legyen, hiszen a fő kérdés a bizalom, ez a legfontosabb tényező, amely a vásárló döntését befolyásolja. Varga Judit, Felelős Gasztrohős munkájával az éttermek fenntarthatóságáért dolgozik, így ő megpróbál minél több éttermet rávenni, használjanak fair trade termékeket.

A fair trade logót keressék, ha segjteni akarnak Forrás: Origo

Mi az a Fair Trade?

A Fair Trade egy védjegy, amely a méltányos kereskedelmi rendszerben közvetített árukat jelöli. Nálunk egyelőre főleg kávé, kakaó és csoki kapható ezzel a védjeggyel ellátva, de abból egyre többféle. A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán összeszedték azokat a helyeket, ahol fair trade csokoládékat és kávét lehet kapni. Ezeket keresse, ha támogatná a mozgalmat.

UTZ - egy hasonló védjegy

Az UTZ egy, a Fair Trade-hez hasonló méltányos kereskedelmi szövetség, amely kifejezetten kakaóra, kávéra és teára specializálódott. Kiegyensúlyozott felvásárlási árat biztosít a termelőknek, képzéseket tart, így olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyekkel növelhetik a termelés hatékonyságát. Alapanyagokkal, például vetőmaggal és növényvédő szerrel is támogatja őket. A Fair Trade-el ellentétben nem állapít meg minimálárat, így a kereskedők ki vannak szolgáltatva a világpiaci árak ingadozásának, valamint környezetvédelmi előírásaik sem olyan szigorúak. Egyelőre azonban itthon jóval elterjedtebb az UTZ védjegy, így ha arra felkapjuk a fejünket, már annak is örülhetünk.