Ha esik, ha fúj, lesz pünkösdi lakoma!

bivaly szob
Szürkemarhák is élnek itt a bivalyok mellett
Vágólapra másolva!
A pünkösdi hosszú hétvégén számos gasztronómiai esemény lesz az országban: válogassanak a mi listánkról!
Vágólapra másolva!

Ugyan ezeken kívül is rengeteg helyen tartanak kisebb-nagyobb összejövetelt, fesztivált és falunapot, de ezek a mi kedvenceink - ajánljuk önöknek is!

A szürkemarhából is gulyás lesz Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Helyszín: Hortobágy, Pusztai Állatpark

Időpont: május 23.

Amire számíthatunk: autentikus dél-alföldi hangulat, bográcsos pásztorételek főzése és kóstolása, kézműves vásár és foglalkozások. Lesz pásztorverseny, ennek során a még ma is élő hagyományokat, a mesterség fogásait mutatják be. Aki nem rajong a gulyásért, ne csüggedjen, lesz ott más is!

Kuruc Napok

Helyszín: Tarpa

Időpont: május 23.

A tarpai művelődési ház parkjában egész nap eredeti, 1698-as receptek alapján készített kuruc kori és hagyományos népi ételeket lehet kóstolni. Természetesen itt is lesznek kézművessátrak, illetve lovasbemutató.

Miért pont Tarpán? A szabolcsi település híres szülötte, Esze Tamás II. Rákóczi Ferenc ezredeseként vett részt a szabadságharcban, az ő nevéhez fűződik a szabadságharcot előkészítő tiszaháti felkelés kirobbantása.

Készül a szilvalekvár Forrás: MTI/Balázs Attila

Pünkösdi Örökség Fesztivál

Helyszín: Szentendre

Időpont: május 24-25.

A szentendrei skanzen pünkösdi rendezvényén elsősorban különböző hagyományok bemutatásával találkozhatunk: lesznek matyói hímzőasszonyok, tápéi gyékényszövők, mezőtúri fazekasok, dunai halászok, kalocsai pingálók. De a sorból természetesen a gasztronómia sem marad ki. Kóstolhatunk többek között szatmári szilvalekvárt, vagy borsodnádasdi molnárkalácsot.

Tihanyi Pünkösdi Pálinkafesztivál

Helyszín: Tihany, Visszhang-domb

Időpont: május 23-24.

A pünkösdi hagyományok felelevenítése mellett itt a pálinkáé és a gasztronómiáé a főszerep. A négynapos programsorozaton híres pálinkafőzdék települnek ki a tihanyi Visszhang-dombra. A kulturális, szórakoztató és gyerekprogramok mellett kézműves kirakodóvásár, játszóházak, majd a rendezvény zárónapján gulyásfőzőverseny várja az idelátogatókat.

Pálinkát kóstolni jó Forrás: MTI/Kovács Tamás

Etyeki Borangoló

Helyszín: Etyek

Időpont: május 23-24.

Ide nem a pálinka, hanem a bor és jó konyha híveit csalogatják. A családbarát fesztivál nem csak a kóstolásról szól, lesznek koncertek, kiállítások és kultúrprogramok is.

Bujdosóék orgonaszörpje Forrás: Bujdosó

Nyitott pincenapok Bujdosóék Pincéjében

Helyszín: Balatonszemes

Időpont: május 23-24.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 23-án és 24-én nyitott napokat tart balatonszemesi látványpincéjükben.