Vágólapra másolva!
Június 27-én rendezik meg a Magyar bor és pezsgő napját. A rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a szervezők az egy időben koccintók számának rekordját is fel szeretnék állítani, az a cél, hogy legalább 100 ezren koccintsanak egyszerre országszerte az ünnepnap alkalmából. A rendezvény a tervek szerint hagyományt teremt, felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, és tovább növeli a magyar borok népszerűségét - mondta Fazekas Sándor.

  • A rendezvény lebonyolításában segítséget nyújt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) - jelezte a tárcavezető.
  • Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum összefoglaló kiállítása bemutatja a magyarság Kárpát-medencei szőlő- és borkultúráját.
  • Tornai Tamás, a HNT elnöke kiemelte, hogy a kezdeményezés feladata a magyarországi borvidékek megismertetése.
  • Tutor Éva, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége főtitkár-helyettese elmondta: a szövetségnek 46 borrend a tagja, 3000 embert képvisel, reményeik szerint a tagok aktívan részt vesznek a kulturált borfogyasztást népszerűsítő rendezvényen.
  • Nyulasy Gábriel, a magyar borkultúra fejlesztését célul tűző Ihatóbb Magyarországért mozgalom elnöke hozzátette: a szervezőket a fogyasztók megszólításában segítik, az eseményen úgynevezett bor-villámcsődületet (flash mobot) rendeznek.
Készüljön fel a koccintásra! Forrás: AFP

A Magyar bor és pezsgő napján egyebek mellett bemutatják majd, hogy miért érdemes egy borvidéki települést meglátogatni, szeretnék fellendíteni a helyi értékesítést is, valamint hangsúlyt fektetnek a helyi gasztronómiára. A szervezők egész napos játékkal, vendégváró pincékkel várnak mindenkit, a részletes program a koccintas.hu oldalon található, ahol pincészetek, települések csatlakozását is várják.