Így ettünk mi: száz év ebéd Magyarországon

ebéd, fortepan,
1942: magyar katonák várakoznak ebédjükre
Vágólapra másolva!
Kíváncsiak voltunk, hogyan ebédeltünk az elmúlt évszázadban. Segítségül hívtuk a Fortepan archívumát, hogy önöknek is megmutathassuk: voltak vidám és szomorú pillanatok is.
Vágólapra másolva!
Forrás: Fortepan, Péchy László

1913: Vidámak még: egy évvel vagyunk az első világháború előtt, amikor még úgy tűnt, minden rendben lesz. A képen ebédet láthatunk az ausztriai Kismartonban, a Császári és Királyi Katonai Főreáliskola (ma Martin-kaszárnya) földszinti ebédlőjében.

Forrás: Fortepan, Komlós Péter

1915: A katonákra főznek a régi, fakerekes gulyáságyúban. Ebédosztás a mai Szlovákia területén található Oroszpatakon.

Forrás: Fortepan, Semmelweis Egyetem Levéltára

1922: A helyszín: Budapest, Üllői út 78/b. Orvosok esznek a Pázmány Péter Tudományegyetem (ma Semmelweis Egyetem) III. sz. Belgyógyászati (ma Urológiai) Klinikájának ebédlőjében.

Forrás: Fortepan, Jankovszky György

1922: Így nézett ki egykor a megterített asztal és a mögötte felsorakozott cselédség az úri házaknál. Ki az, aki nem venne részt egy ilyen lakomán?

Forrás: Fortepan, Cholnoky Tamás

1927: Tiszaroffon pihennek a Magyar Földrajzi Társaság szolnoki vándorgyűlésének résztvevői. Balról az első Cholnoky Jenő földrajztudós. "A község a Tiszafüred-Kunhegyesi-síkság nyugati peremén fekszik. A község keleti részével szorosan simul a Tisza folyó partjához. A települést már 1270-ben a »Váradi Registrum« oklevelében említik, »Rof« néven. Az előkerült régészeti leletek tanúsága szerint ez a terület a bronzkor óta emberlakta volt" – tudtuk meg a falu honlapjáról.

Forrás: Fortepan, Vojnich Pál

1929: A tatai piarista konviktus ebédlője: a rendházban az 1700-as évek végétől működött a konviktus, ahol többnyire előkelő családok fiai nevelkedtek a piarista atyák közvetlen felügyelete alatt.

Forrás: Fortepan, Kőváry Brigitta

1936: A két világháború közötti nyugodtabb időszakban nem látható aggodalom katonáink arcán: délidőben pihennek, kezükben csajkába mert ebéddel.

Forrás: Fortepan

1936: A régi híd a Bodrog folyó fölött, Sárospatakon: figyeljék csak meg a régi szabású fürdőruhákat, még a férfiak is úszódresszt hordtak.

Forrás: Fortepan, Magyar Zsidó Levéltár

1941: A mai Románia területén, Erdélyben étkeznek a munkaszolgálatos-alakulat tagjai az ebédszüneten.

Forrás: Fortepan, Magyar Zsidó Levéltár

1941: Az erdélyi Sajómagyaróson ebédelnek a munkaszolgálatosok.

Forrás: Fortepan, Pálinkás Zsolt

1942: Még messze a háború vége, de a katona már annak is örül, ha van mit enni.

Forrás: Fortepan, Imre

1948: Elvtársak és elvtársnők sziesztáznak békésen ücsörögve a BM balatonlellei üdülőjében.

Forrás: Fortepan, Kovács Márton Ernő

1949: Aratás közben nincs terített asztal, a férfiak maguknak főznek: tégla között rakott tűzön fő a leves, valahol Magyarországon.

Forrás: Fortepan, Lipovits Károly

1956: A jövő tanárai a Pedagógiai Főiskolán, vagyis a mai Pécsi Tudományegyetemen, a kollégiumi ebédlőben. A hosszú expozíció miatt sokan életlenek lettek, belemozdultak a felvételbe – őket az ebéd érdekelte inkább.

Forrás: Fortepan, Lipovits Károly

1956: Még sör is akadt a Pedagógiai Főiskolán, azaz a mai Pécsi Tudományegyetemen, a kollégiumi ebédlőben. Figyeljék a szép tálalószekrényt!

Forrás: Fortepan, Mészáros Zoltán

1957: Igazi piknik, háttérben a Virágosnyereggel. Fiatalok ebédelnek a budapesti Hármashatár-hegyen.

Forrás: Fortepan, Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

1960: Üzemi menza Angyalföldön, az asztaloknál munkaköpenyes vendégekkel. Vajon mi lehetett a menü?

Forrás: Fortepan, VÁTI

1980: Kisgyermekek étkeznek a modern ebédlőben, ők sem a fotóssal törődnek, hanem a finomsággal – egy éles arc sincs a képen.

A fotókat köszönjük a Fortepannak, a legizgalmasabb hazai fotóarchívumnak.